Hrvatska odlikovala zlatne olimpijce iz prošlog stoljeća

Foto: Hina

PREDSJEDNIK RH Ivo Josipović odlikovao je u srijedu Dragutina Šurbeka i posthumno Matu Parlova i Matiju Ljubeka "Redom Kneza Branimira s ogrlicom" te uručio odlikovanje "Red Danice hrvatske s likom Franje Bučara" Vladi Lisjaku.

Uručujući priznanja zaslužnim sportašima predsjenik Josipović izrazio je zadovoljstvo što visoka državna priznanja uručuje danas kada se obilježava dan Hrvatskog olimpijskog odbora.

"Vi ste svojim radom, zalaganjem i rezultatima pokazali put uspjeha generacijama onih koji su od vas učili", kazao je predsjednik Josipović i naglasio kako su ova odličja dokaz da Hrvatska prati svoje sportaše.

"Moramo vrednovati i nagraditi one koji su bili najbolji među nama. Hrvatska danas u globalnoj konkurenciji možda više nego ikad treba pobjednički mentalitet", rekao je predsjednik Josipović.

Poshumno je priznanje dobio boksač Mate Parlov, koji je 2000. godine u anketi Hrvatske radiotelevizije proglašen hrvatskim sportašem 20. stoljeća, i koji je na olimpijskim igrama 1972. godine u Muenchenu osvojio zlatnu medalju. Njegov finalni meč protiv Kubanca Carrila ušao je u antologiju povijesti svjetskog boksa kao jedan od najboljih i najdramatičnijih mečeva uopće. Na prvom Svjetskom boksačkom prvenstvu u Havani 1974. godine Parlov je postao prvi amaterski prvak svijeta, a u amaterskoj je konkurenciji imao 310 borbi te zabilježio 291 pobjedu, 13 poraza i 6 neodlučenih rezultata. U razdoblju od 1967. do 1974. godine osvojio je osam naslova prvaka države da bi 1976. godine osvojio i naslov profesionalnog prvaka Europe u poluteškoj kategoriji i taj naslov obranio tri puta. U profesionalnom boksu nastupio je 28 puta i ostvario 24 pobjede.

Matija Ljubek je u bogatoj sportskoj karijeri na velikim međunarodnim natjecanjima osvojio više od 300 odličja, a među njima i četiri medalje sa olimpijskih igara te 10 odličja sa svjetskih prvenstava. Na OI u Montrealu 1976. osvojio je zlato na 1000 metara i broncu na 500 m u jednokleku. Na OI Los Angeles 1984. bio je zlatni na 500 metara i srebrni na 1000 metara u dvokleku. Ljubek je najuspješniji muški hrvatski olimpijac svih vremena u pojedinačnim sportovima, a bio je i jedan od osnivača i prvih potpredsjednika HOO-a. Njegove su fotografije i odličja uvršteni u Kuću slavnih olimpijskog muzeja u Lausanni, a Međunarodni olimpijski odbor dodijelio mu je 1996. godine posebno priznanje povodom stogodišnjice olimpijskih igara. Najviša nagrada HOO-a, ona za životno djelo, nosi njegovo ime.

Dragutin Šurbek je jedan od najvećih velemajstora svjetskog stolnog tenisa svih vremena koji je u svojoj, čak 55 godina dugoj karijeri, osvojio 37 medalja na svjetskim i europskim prvenstvima te još 17 na veteranskim natjecanjima. Bio je pojedinačni prvak Europe, dvostruki prvak svijeta u parovima, tri puta prvak Europe u parovima te momčadski prvak Europe. Dva puta je bio pobjednik Top 12. te 16 uzastopnih godina bio među 12 najboljih igrača u Europi. Na Olimpijskim igrama je zaigrao 1992. godine u Barceloni kada je imao 46 godina. U svjetskom stolnoteniskom vrhu održao se nevjerojatnih 20-ak godina. Pojedinačno i u parovima s drugim igračima i igračicama dominirao je europskim i svjetskim stolnim tenisom. Njegov ubitačan forhand top a spin nadaleko je poznat u stolnoteniskim krugovima.

Vlado Lisjak bio je član hrvačkih klubova Gavrilović iz Petrinje i Zagreb-Velebit. Na Olimpijskim igrama 1984. godine u Los Angelesu 22-godišnji Lisjak ovjenčan je najvećom mogućom sportskom slavom, kući je donio zlatnu olimpijski medalju u hrvanju grčko-rimskim stilom, osvojenu u jednoj od najbrojnijih težinskih skupina, onoj od 68 kilograma. Iste 1984. godine proglašen je najboljim sportašem Hrvatske u izboru Sportskih novosti. Četiri godine prije nastupa na Igrama bio je treći na SP-u do 18 godina, godinu poslije treći na SP-u do 20 godina, a 1982. godine četvrti na Svjetskom seniorskom prvenstvu. Karijeru je završio 1993. godine, u 31 godini, te se odmah prihvatio trenerskog posla. Na čelu reprezentacije bio je puna četiri mandata, do 2009. godine, kada je imenovan direktorom reprezentacije. Vlado Lisjak jedan je od tek osam Hrvata koji su u pojedinačnim sportovima osvojili olimpijsko zlato.

U ime obitelji Ljubek priznanje je primio mlađi sin Matije Ljubeka Nikica, a za Matu Parlova njegova supruga Laura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.