Hrvatska zna kako nakantati Australce, ali ako zagusti više nema Balića

Foto: Ante Cizmic/Cropix

HRVATSKA rukometna reprezentacija danas od 16.45 igra prvu utakmicu na Svjetskom prvenstvu koje se održava u Španjolskoj. Prvi protivnik izabranoj vrsti bit će Australija, s kojom se Hrvatska posljednji put susrela 2011. godine na SP-u u Švedskoj.

Balić spašavao "zelenog" Slavka...



Pred početak turnira u Španjolskoj, valja se prisjetiti kako je to sve izgledalo na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj. "Zelenom" Slavku Goluži bilo je to prvo veliko natjecanje na kojem je sudjelovao kao izbornik. U prvoj utakmici Hrvatska je svladala Rumunjsku 27:21, ali nakon prvog poluvremena situacija nije bila toliko bajna, budući da su Rumunji vodili 11:13. Ipak, u drugom poluvremenu pojavio se Ivano Balić, koji je razigravao krila Štrleka i Zrnića, a i sam se upisao među strijelce sa četiri pogotka.

U drugom kolu SP-a u Švedskoj, Hrvatska je igrala protiv Alžira, inače drugog protivnika u Španjolskoj. Iako je rezultat nakon prvih 30 minuta ponovno bio zabrinjavajuć (11:11), u drugom dijelu Ivano Balić i Drago Vuković ubacili su u višu brzinu, pa je Hrvatska u konačnici slavila 15:26. Naravno, najbolji strijelac bio je Balić sa šest golova, dok je Vuković postigao četiri komada.


Hrvatska se u trećem kolu susrela s Australijom. Goluža je odmorio udarne igrače koji su potegnuli u prva dva kola, a Australce je tada uništio "div iz Mostara", Željko Musa. Hrvatska je do treće pobjede u Švedskoj došla rezultatom 42:15.

...a Metličić Linu



Na SP-u 2009. godine, Hrvatska je u Splitu ugostila Južnu Koreju. Sim i Park dugo su mučili Červarove izabranike, ali Hrvatska je zahvaljujući Metličiću teškom mukom došla do pobjede 27:26. Dvije godine ranije, Hrvatska je nastupila na SP u Njemačkoj. Prvi protivnik hrvatskim rukometašima bio je Maroko, koji nije bio pretežak izazov za tada aktualne olimpijske i svjetske doprvake. Utakmica je završila 35:22.

Dobri Argentinci

Prva utakmica na SP-u u Tunisu također je bila napeta - u prvom poluvremenu. Hrvatskoj je ždrijeb odredio jedinog krvnika iz Portugala Argentinu, ali hrvatski rukometaši pobijedili su s uvjerljivih 36:23. I za kraj, kao što smo spomenuli, Hrvatska je 2003. u Portugalu izgubila od Argentine 29:30. Dan nakon te utakmice mediji su pokopali Červarove izabranike, a oni su kao u filmskom scenariju otišli do zlata.

Duvnjak više nema pravo na izgovor

Iako su hrvatski rukometaši najavili da će prve dvije utakmice (protiv Australije i Alžira) iskoristiti za zagrijavanje, s obzirom na ono što smo vidjeli protiv Norveške apsolutno valja odbaciti pomisao da Hrvatsku na početku "španjolske priče" čeka piknik. Goluža više nema Balića u kadru koji bi ga spasio kada zagusti, što hoće reći da su sada sve oči uprte u novog vođu ove generacije - Domagoja Duvnjaka. Svakog se protivnika mora shvatiti ozbiljno, uostalom to je odlika svakog prvaka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.