Inatila se Hrvatska: "Više nećemo gledati na kapacitet stadiona, već na ljubav"

IGOR ŠTIMAC u svojoj karakterističnoj pozi, čvrsto stisnutu šaku podignuo je prema loži osječkog Gradskog vrta. Taj je, zapadni dio stadiona, udario kontru istoku gdje su navijači parali grbove HNS-a i naopako okrenuli svoje transparente. Pozdravljeni su zvižducima, a Štimac je po prvi put otkako je hrvatski izbornik osjetio ovacije publike. Rezultat je to inata kojim su odgovorili njegovi igrači. Ne sjećamo se kada smo posljednji put vidjeli ovakav žar u njihovoj igri.

>>> REAKCIJE NA UTAKMICU HRVATSKA - WALES

"Ispunili smo obećanja koja smo dali u proteklih nekoliko dana. Nisam se bojao Walesa, bojao sam se da ne razočaram ove ljude ovdje. U nogometu su iznenađenja uvijek moguća, malo sam se bojao da se i nama ne dogodi nepredviđeno. Jedini način da zadovoljimo ove ljude i da im uzvratimo za njihovu ljubav bio je da odigramo ovakvu utakmicu", pokrenuo je Štimac bujicu pa uzviknuo:

"Inzistirat ću na Osijeku! Inzistirat ću da nam ne bude bitan kapacitet stadiona, već ljubav. Mi ćemo učiniti sve da uzvratimo na pravi način"

Nije želio otići predaleko i, kako tvrdi, "raditi cirkus", pa je novinarsko pitanje o Srbiji u Osijeku ostalo bez odgovora.

"Ne tjerajte me u ishitrene odluke. Treba prespavati. Još jednom hvala Slavoniji, Vukovaru, Slavonskom Brodu i svima onima koji su nam otvorili srce od prve sekunde kada smo stigli ovdje"

Potom se izbornik zahvalio onima koji su mu najviše pomogli da se negdje osjeća kao kod kuće.

"Hvala igračima. Hvala i onima koji su strpljivo sjedili i čekali na klupi. Svi su oni ugradili dio sebe u kreiranje atmosfere, bili su podrška svojim suigračima. To je ono što se traži, to je posljedica mog radikalnijeg ulaska u cijelu ovu priču. Presretan sam jer se to vraća na pravi način. Nisam emotivan tip, nastojim svoje emocije sakriti. No, od Francuske nisam bio ovako emotivan. Nisam se mogao suzdržati"

Nije želio izdvajati imena, no onda je krenulo:

"Kako je odigrao Eduardo, pa Mandžukić u oba pravca - to ne može nijedan centarfor na svijetu. Koliko je samo Srna puta pretrčao 80 metara da bi centrirao, pa Šimunić i Lovren... Strinić i Perišić zatvorili su Balea, a da Badelju nisu prošle one dvije pete u konti, dao bih mu deset. Ovako. minus deset"

Nakon prvog dijela kvalifikacija, Štimac sigurno brodi prema Brazilu, s deset bodova na kontu i uz povoljan rasplet ostalih utakmica u skupini.

"Rekao sam da je cilj minimalno devet bodova nakon četiri utakmice, a deset je bilo planirano. Više od toga veseli me autoritet s kojim ulazimo u utakmicu. Takvu Hrvatsku želim, Hrvatsku koja je opasna i koja melje iz svakog kuta. Večeras sam igračima dao zadatak da naprave i taj korak više u ugrožavanju protivničkog gola. Tražio sam više od 15 udaraca. Protiv Makedonije smo otvorili s pet udaraca na gol, protiv Belgije smo opalili šest puta, protiv Makedonije ponovo 15 puta. Prezadovoljan sam reakcijom. Hrvatska javnost večeras je svjesnija da imamo puno širi kadar nego prije. Ne trebamo strepiti od kartona i ozljeda. Imamo strašan kadar. Njih 25, 26... Sve su to prave Hrvatine".

Nije siguran hoće li Mihajlović dočekati "april u Beogradu", ali opet će sa srpskim izbornikom popiti kavu.

"Ako bude trener...", našalio se Štimac.

"Ja i Siniša napravili smo prvi korak kako bismo izbjegli nagađanja i animozitete. Mi danas predstavljamo svoje navijače, više nismo privatne osobe. Bilo bi žalosno da se ponašamo kao balavci. To nema veze sa zdravom pameti. Tada smo se ponašali sukladno svojim godinama"

Prepun samopouzdanja, Štimac je odgovorio i na pitanje strahuje li od Belgije koja raste iz utakmice u utakmicu.

"Mislim da mi rastemo brže od svih"

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.