Ivanišević za Index: Htio sam srediti hrvatski tenis, Savez je na razini ispod nule

U RAZGOVORU za Index proslavljeni hrvatski tenisač i dopredsjednik PBZ Zagreb Indoorsa Goran Ivanišević govorio je o proteklom izdanju turnira, domaćim tenisačima te o problemima hrvatskog tenisa...

Još jedan Zagreb Indoors za nama, nažalost ovaj put bez finala s hrvatskim predstavnicima...

"Ugodno sam iznenađen posjetom danas, očekivao sam dosta manje ljudi. Možda nismo imali igrača u finalu, ali zato imamo dvojicu u parovima kao utješnu nagradu. Što se tiče finala, ovo je bio jednosmjeran meč. Rekao sam i prije finala kako je Južnij lagani favorit, ipak je raznovrsniji tenisač. Problem je Lacka što nije uspio ostvariti igru kao jučer, nema plan B. Južnij je od prvog poena nametnuo svoju igru, bio agresivniji, jednostavno bolji", rekao je Ivanišević u uvodu.

Kako ste zadovoljni s kvalitetom tenisa na turniru?

"Kvaliteta tenisa bila je puno bolja nego prošle godine i zaista mi je žao što nije više ljudi došlo gledati sve to. Što se tiče naših igrača, možemo biti zadovoljni. Iznenadio me Ivo Karlović koji je zasigurno odigrao meč turnira protiv Južnija u polufinalu. Vidjelo se da nije to Karlović od prije, izgubio je meč s 80 posto servisa. To nije Karlović koji samo servira, već Karlo koji igra, koji se puno bolje kreće i koji je cijeli u meču. On je uvijek bio nezgodan protivnik, ali mislim da će ove godine biti posebno nezgodan i to na svim podlogama".

"Dodig je odigrao dva kola OK, ali protiv Baghdatisa nije bilo dobro. Ljubo se još traži, a wild card smo dali mladićima koji nikada nisu imali priliku igrati na ovakvim turnirima - Marcanu i Mesarošu. Možda će nekome to biti razočaranje, ali momci su dali sve od sebe. Super je što je mali Mate Pavić ušao u finale parova jer on je budućnost hrvatskog tenisa. Učinit će to čuda za njegovo samopouzdanje, da vidi da se može igrati s ponajboljim tenisačima svijeta. Još da je Čilić bio tu bilo bi još bolje", napomenuo je Goran u razgovoru za Index.

Marin Čilić nikako da se vrati u TOP 10, tamo gdje po vašem mišljenju i pripada?


"Već mi je glupo ponavljati, i on sam zna što mislim. Zna gdje mu je mjesto, u prvih 10. Ako pogledamo, on je trenutno 24. igrač svijeta s po meni lošom sezonom. Da je bio 50 posto bolji, bio bi 12, 13. On može i mora puno bolje. Još mora promijeniti neke stvari da uđe među najbolje. Prva četvorica igraju neki svoj turnir, do njih nema šanse, ali mora se priključit ostalima".

Ima li Dodig još prostora za napredak?

"Dodig je jedan borac, ništa ti neće dati. Voli slušati i voli pitati i sve što mu se kaže primijeni u meču. Kada mu kažeš tri stvari on primijeni sve tri, to je sjajna stvar za napredak. Zbilja uvijek traži i gleda kako će napredovati. Nitko s njim neće lagano igrati. Još se traži, ali kada dođe u formu bit će nezgodan. On je igrač koji mora uvijek biti spreman. Za njega nema laganih mečeva i puno se troši. Treba više trenirati i voditi kondicijskog trenera sa sobom na turnire da i ako ispadne u prvom kolu stalno bude fit. On ima, nažalost, igru koja puno ovisi o kondiciji, a i servis mu mora biti bolji i pametnije ga mora koristiti".

Đokovića mnogi vide kao jednog od najboljih u povijesti tenisa...


"Mislim da Đoković ima sve potrebno da bude najbolji. Ima igru, sportsku bezobraznost i jednostavno je sjajan. Po meni on je jedini trenutno koji može osvojiti Grand Slam. Nadal ga ne može dobiti, a jedini tko ga može zaustaviti na tom pohodu je Federer koji mu ne paše i Murray koji uz Lendla stalno napreduje", istaknuo je.

Federer više ne može do broja jedan?


"Ja sam to rekao još u Wimbledonu. Ne može on više nikada biti broj jedan, ali možda može osvojiti Grand Slam. Roger ima veliki kompleks od Nadala, previše je to bodova razlike i trebalo bi se sto stvari poklopiti."

Postoji li šansa da vas nekad u budućnosti vidimo kao izbornika reprezentacije Hrvatske?

"Ne postoji.U daljoj budućnosti? Sedam sam godina čekao i da sada još deset čekam, ma bit ću prestar - Pilić je jedan. Ovo je bio trenutak. Znate, meni nije važno biti izbornik, ja sam htio srediti hrvatski tenis. Hrvatski tenis i Savez ne funkcioniraju, na razini su ispod nule. Treba ga dovesti na nulu pa tek onda gore. To neki neće priznati i imaju glupe isprike, a ja im odgovaram -  uvijek će biti kvalitetnih mladih tenisača zbog roditelja, uvijek će neko isplivati jer je to individualni sport. Ja sam imao volje i želje da se tim pozabavim, ali nisu mi dali."

Ministar sporta Jovanović najavio je velike reforme u sportu, pretpostavljam da ga podržavate?

"Jovanović je počeo super, naravno da ga podržavam. Sportu treba ulaganja, sport je važan, a Hrvatska je poznata po sportašima. Treba ljudima omogućiti da imaju beneficije kada ulažu u sport, jer zašto uopće uložiti u jednog tenisača. Nadam se da će novim zakonima stvar doći na mjesto. Jovanović je okupio sportaše, sluša  ih, a to je prvi put u povijesti ove države da su sportaši uključeni u razvoj sporta i donošenje odluka. To je velika stvar i čestitam mu na tome".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.