Ivano Balić: Najradije bih obukao dres i sišao dolje, ali gotovo je

Foto: Screenshot; BeIN Sports

SVAKA čast svima, ali Ivano Balić najveća je rukometna zvijezda u Kataru. Nema novinara, navijača ili radnika koji ga nije ulovio za rukav i tražio autogram ili zajedničku fotku, a on sve sa smiješkom prihvaća. Najbolji rukometaš svih vremena u Dohu je stigao kao sportski komentator za televiziju BeIN Sports koja prenosi sve utakmice.

Mi bismo ga, naravno, rado vidjeli na terenu u dresu hrvatske reprezentacije. I ne samo mi. Kolega s madridske Marce rekao nam je da bi dobro platio samo da Balića ponovno vidi kako popravlja kosu i "pospano" odlazi u napad.

"Najradije bih obukao dres i išao dolje, ali gotovo je. Treba se okrenuti drugim stvarima i prilagoditi se. Normalno je da mi nedostaje reprezentacija kad sam bio unutra dugi niz godina, nedostaje i onima koji su doma i koji nisu dio ovoga", rekao je Balić.

Njemu je zato Hrvatski rukometni savez namijenio ulogu koordinatora za muški rukomet.

"Polako! Kao prvo, ništa se još nismo dogovorili. Nešto smo razgovarali, ali trebamo se sjest i dugo popričati da vidim što Zoki (op.a. Zoran Gobac) želi od mene i da mu ja iznesem svoje ideje pa da vidi odgovara li mu što ja mislim. Ima dosta do toga. Koordinator bi se trebao baviti djecom, mladima. Napraviti sustav rada, a upravo to volim. Pogledati ima li novih talenata, želim vidjeti kako rade, napreduju. Bilo bi zanimljivo", kaže Balić.



Kod Ivana nema diplomatskih odgovora, za njega je cilj na ovom SP-u jasna stvar.

"Hrvatsku vidim u polufinalu, a jednom kad dođeš u polufinale treba imati dosta sreće",

"Mi nismo imali sreće već četiri velika turnira zaredom...", ubacili smo se.

"A dobro, treba vidjeti gdje se griješilo, trebamo to popraviti. Uvijek smo bili blizu, tu negdje. Ljudi, mi smo mali bez obzira što imamo već 10-12 godina uspjeha. Mi se ne možemo uspoređivati s ovima koji su ispred nas. Dancima je rukomet sport broj jedan, nama nije! Njima to sigurno ide u prilog", smatra Ivano.

Sveznajući Danci

Kad smo kod Danaca, njihovi novinari su prognozirali da će Hrvatska u Kataru izgubiti od Poljske u borbi za broncu. Dakle, kažu oni - drvena medalja.

"Pitajte ih kad ću dobiti na lotu isto pa da uplatim, da ne trošim novce bez veze jer godinama već uplaćujem pa ništa", nasmijao nas je Balić.

"Pa zato što su se ljudi već navikli da igramo polufinale i za treće mjesto", uozbiljio se.

Hrvatsku bi na tom putu do polufinala mogla dočekati iznimno opasna Švedska, koja je na ovom turniru pokazala možda i najviše od ostalih reprezentacija.


"Uh, to ne bi bilo dobro... pričat ćemo kad dođe do toga, ali ne bi bilo dobro igrati protiv Švedske. To je odlična ekipa, sjajno igraju u obrani onako me podsjećaju na Švedsku iz 90-ih godina. Imaju čvrstu 6-0 obranu i vrhunskog golmana", objasnio je Ivano.

A Hrvatska? Nije to bilo baš najbolje u prva dva kola...

"Mi se zagrijavamo. Nismo mi nikada na početku igrali sjajno. To je normalno za sve ekipe. Danci su izgubili bodove, Španjolci isto malo osciliraju. Popravit će se to. Velike ekipe se tek zagrijavaju i nisu na sto posto. Meni se, recimo, sviđa kako Argentina igra", rekao je Balić pa se vratio na Hrvatsku.

"Austrija i Tunis, nisu to laki protivnici. Nismo mi igrali loše koliko su oni igrali dobro. Mi smo dovoljno igrali za pobjedu. Ma, ljudi, imaš četiri boda i što te briga...Skupiš bodove u skupini i pripremiš se za ono kad će biti najvažnije".

"Goluža zna što radi i odgovara za rezultat"

Je li Goluža u prve dvije utakmice trebao više koristiti mlađe igrače, poput Stepančića i Sliškovića?

"Da ti budem iskren, nemam pojma. Ne znam kako su ti mladi dečki igrali tijekom sezone, ali znam da Goluža zna najbolje svoj posao i da odgovara za taj rezultat", kaže Balić.


Duvnjaka ne treba previše analizirati, ali Igoru Karačiću ovo je prvi turnir u dresu Hrvatske.

"Sviđa mi se! Bio sam na pripremnoj utakmici u Rijeci i on više igra kao srednji koji su igrali tamo 90-ih, krajem 90-ih", rekao je Balić uz smijeh.

"On igra za ekipu, napada 1 na 1, pravi višak na jednoj i na drugoj strani. Zna iskrižati i meni je to dobro".

"Na svakoj utakmici dobio sam pet udaraca u glavu, a to bi danas bilo 10 minuta isključenja"

U posljednjih nekoliko dana puno se pričalo o sucima i novom kriteriju da se svi malo jači prekršaji drastično kažnjavaju. Balić je bio jedan od prvih koji je podigao glas protiv ekipa koje na terenu više prakticiraju borilačke sportove, a ne rukomet.

"Što da vam kažem?", nasmijano će Balić.

"Vjerojatno bi mi ovi suci odgovarali, jer su me svaku utakmicu udarili u glavu barem pet puta. To bi bilo barem deset minuta isključenja, a mislim da se s tim može dobiti svaka utakmica. Bio bi red da su pravila ista i nije mi jasan taj kriterij. Jednom je crveni, a drugi put nije ni opomena... Za iduće prvenstvo bi se konačno trebali dogovoriti da se imaju ista pravila na SP-u. Meni je, recimo, bolje suđenje na SP-u nego na Euru i ne čudi me da su opet nešto mijenjali. Logično je pravilo da ako te netko gura u zraku, ako te netko lupi po glavi da su to dvije minute".

I za kraj, Francuzi! Reprezentacija koja je Balićevu generaciju bezbroj puta zaustavila u lovu na zlato. "Neuništivima" u Kataru nedostaju vrlo važni igrači - Abalo i Narcisse.

"Igrali su dobro obje utakmice, ali nisu na sto posto. Mislim da imaju dovoljno igrača s kojima mogu otići do kraja. Popravit će se i oni. Kažem vam da ćemo puno bolje igrati i mi i Francuzi i Danci".
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.