Joe i "Za dom" osramotili Hrvatsku pred cijelim svijetom

Foto: Index/Montaža; Screenshot

GLUPOST koju je nakon utakmice s Islandom na Maksimiru napravio Josip Šimunić još jednom je obišla svijet. Mjesec dana nakon što je Joe pozdravio 30 tisuća navijača na tribinama sa "Za dom", povikom zbog kojeg je hrvatski nogomet više puta kažnjen, FIFA ga je kaznila sa 10 utakmica suspenzije i 30 tisuća švicarskih franaka te zabranom ulaska na stadion tijekom trajanja suspenzije.

> FIFA potvrdila: Šimuniću 10 utakmica suspenzije zbog pozdrava "Za dom", Mandžukić propušta Brazil!

> Kovač: Šokiran sam i razočaran, žao mi je Joea

> "Strašno je i gadljivo što su napravili Joeu"

> Sjajna karijera s nesretnim završetkom

> Tamo gdje je rođen Joe

Hrvatski nogometni savez Šimuniću je pružio podršku i najavio žalbu, a javnost je, kao i obično po tom pitanju, podijeljena. Svjetski su mediji u komentarima kazne vrlo suzdržani, ali navode kako je FIFA pokazala dosljednost svojoj novoj politici "nulte tolerancije" za sve oblike netrpeljivosti na stadionima.

Međutim, sramota koja nije trebala ni Hrvatskoj ni Šimuniću je činjenica da se hrvatski dres i ikona reprezentacije na naslovnicama medija i portala pojavljuju iz riječi koje su iste u svim jezicima fašist, rasist, filo-nacista, pro-nazi...

Jedna od najtežih kazni u povijesti FIFA-e odjeknula je u svijetu kao bomba, a Šimunićev nepromišljen potez našao se ponovo na naslovnicama svjetskih medija, od Novog Zelanda i rodne mu Australije preko Afrike i Europe do američkog kontinenta. Glavna vijest dana bio je i na CNN-u...

Vidimo se u Brazilu, malo sutra

Svi redom prenose objašnjenje FIFA-e kako je Šimunić kažnjen zbog pro-nacističkog pozdrava, a pišu i o šoku i nevjerici koji je zavladao u Hrvatskoj nakon teške kazne. Također, u svim izvještajima navodi se kako su izbornik Kovač i vodstvo HNS-a stali uz Šimunića kojemu će pomoći kod žalbe na kaznu.

Vijest je brzo stigla i do Brazila, gdje će Hrvatska sljedećeg ljeta igrati bez dugogodišnjeg stupa obrane. Domaćinu SP-a kazne idu na ruku, jer Šimunića i Mandžukića neće biti u sudaru s Hrvatskom na otvaranju turnira. Brazilski "Ole" podsjeća: 

"Vidimo se u Brazilu, rekao je Šimunić kada je spustio mikrofon na Maksimiru. Nije ni pomišljao da ga tamo neće biti upravo zbog toga toga što je vikao tribinama nakon utakmice s Islandom".


Francuzi pišu kako je reakcija FIFA-e nastavak njene politike nulte tolerancije na bilo kakav oblik rasizma i diskriminacije te navode riječi predsjednika te organizacije Seppa Blattera kako su "novčane kazne besmislene u borbi protiv rasizma".

Njemački mediji pišu o drastičnoj kazni Šimuniću zbog veličanja fašizma, ali i o "blagoslovu" po pitanju male kazne Mandžukiću, koji će biti na raspolaganju izborniku Niki Kovaču za Kamerun i Meksiko u skupini SP-a, ali ne i za prvu utakmicu sa Brazilom.

Nijemci, koji pamte najsjajnije trenutke Šimunićeve karijere u Bundesligi, podsjećaju i kako je Joe svoj povik opravdao ljubavlju prema domovini te kako je podršku dobio i od izbornika Kovača.

"Sportal.de" Šimunića je svrstao u svoju rubriku "Top und Flop" dana, naravno kao negativnu vijest, navodeći kako je Joe postao "persona non grata" u Južnoj Americi jer ne smije ući na stadion do isteka suspenzije.

I mediji u regiji, posebno oni u Srbiji, sa zanimanjem su pratili Šimunićev slučaj. Srpski RTS piše u naslovu "Šimunić za Mundijal nije spreman". Podsjetimo, pozdrav s Maksimira posebno je zabrinuo susjede koji su na FIFA-u i međunarodne organizacije stavili veliki pritisak kako bi kaznila Joea zbog, kako su oni shvatili, napada na Srbe u Hrvatskoj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.