Jovanović za Index: Matešin tajnik je bahat i skriva plaću!

Foto: Damir Krajač / Cropix; U pilogu pročitajte odgovor ministra Jovanovića glavnom tajniku HOO-a Josipu Čopu na dopis kojeg je Čop uputio ministrovom zamjeniku Petru Skansiju.

MINISTAR znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović neugodno je iznenadio čelnike Hrvatskog olimpijskog odbora zatraživši račune za sredstva koja krovna sportska organizacija prima iz proračuna.

> Mateša ne da račune Jovanoviću, ministar blokirao sredstva HOO-u!

> I Gobac se umiješao: HOO je plaćao kampanju pojedinim sportovima!


Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša navodno je odbio ispostaviti račune pozivajući se na autonomnost nevladine udruge, ali nakon sastanka s Ministrom nesporazum je izglađen, a Jovanović je prst uperio na tajnika HOO-a Josipa Čopa kojeg je okrivio za probleme na relaciji HOO - MZOS. Ministar je Čopa, čija je plaća od oko 20 tisuća kuna također financirana iz proračuna, okrivio da štiti svoje interese, a ne interese sportaša. Glavnom tajniku HOO-a Jovanović je odgovorio još prošlog tjedna objasnivši mu obvezu MZOS da provjeri način trošenja novca iz proračuna.

Jovanovića i MZOS konketno zanimaju računi koji pravdaju sredstva od igara na sreću, a kojima Vlada financira HOO-u. Dio tog novca sada traže i drugi sportski savezi, točnije četiri "najjača sporta": nogomet, rukomet, vaterpolo i košarka. U HNS-u su nedavno potvrdili kako su od Ministarstva zatražili uvođenje dodatnog poreza kladionicama od 2 posto kojim bi se financirao hrvatski sport.

MZOS Olimpijskom odboru uplaćuje sredstva za stipendije sportaša, pripreme i natjecanja klubova i reprezentacija, plaće zaposlenih u HOO-u i svim drugim nacionalnim savezima te sredstva za slavne vrhunske sportaše. Jasno je da se radi o velikoj svoti (oko 100 milijuna kuna) kojom hrvatski građani "pomažu" sport, pa je upit Ministarstva i više nego opravdan, iako stiže s godinama zakašnjenja.

Ministar Jovanović za Index je razjasnio cijelu situaciju: 

Račune će morati pokazati svi koji barem dio plaće dobivaju iz državnog proračuna

"Održao sam sastanak sa predsjednikom Matešom i razriješili smo nesporazum koji je svojim bahatim ponašanjem, što mu nije prvi put, prouzročio Josip Čop. Sigurno tome nije razlog briga za sportaše, nego njegov (Čopov) osobni interes.


HOO će MZOS dostaviti sistematizaciju radnih mjesta sa koeficijentima i pripadajućim bodovima, što je bio zahtjev MZOS, i to ne samo prema HOO, već prema svima koji bar dio plaće zaposlenika ostvaruju na teret državnog proračuna, u ovom slučaju iz MZOS.

Niti jednog trenutka, sredstva namijenjena sportašima za njihove stipendije, pripreme i ostale aktivnosti nisu bila upitna, već na ovaj način želimo spriječiti da se i jedna lipa previše iz sredstava namijenjenih sportašima troši na plaće zaposlenih, npr. glavnog tajnika.

HOO će u 2013. dobiti više od 123 milijuna kuna

Ukupni plan prihoda HOO u 2013. je 123.664,364 kune, od čega iz državnog proračuna od igara na sreću ide 105 milijuna kuna. Dodatnih 15 milijuna kuna iz državnog proračuna osigurano je za naknade za izvrsnost. Tako da je ukupni iznos koji će iz državnog proračuna ići prema HOO i vrhunskim sportašima veći za 3 milijuna kuna u odnosu na 2012. Povećana su sredstva i za školski, studentski sport, kao i za paraolimpijce. Materijalni troškovi HOO, uključivo plaće  materijalne troškove zaposlenih  iznose 24,4 milijuna kuna. Naša je želja imati bolji uvid u taj dio troškova.


HOO, kao i sve „udruge građana u sportu“ mora uvijek u prvom planu imati sport i sportaše. Iz tog razloga, ponavljamo da „udruga za zaštitu vrtnih patuljaka“ ili „ ljubitelja ptica pjevica“ ne može biti u istoj poziciji sa sportskim udrugama građana preko čijih računa prolaze milijunski iznosi. Stoga, u suradnji sa Ministarstvom uprave, Ministarstvom financija, Poreznom upravom pripremamo zakonska rješenja kojima će se uvesti red u rad udruga građana u sportu. Smatramo da sve te udruge moraju biti regulirane kroz Zakon o sportu kako bi se razlikovale od ostalih udruga građana.

"Rođačke veze ne smiju imati nikakvu ulogu u raspodjeli financijskog kolača i nitko ne smije trošiti više od svojih prihoda"

Zajedno sa HOO, te Ministarstvom financija radimo na rješavanju dodatnog  financiranja sporta od igara na sreću, posebno kladionica, Internet kladionica i nadam se da će vrlo skoro ta sredstva povećati ukupni iznos koji je na raspolaganju vrhunskim sportašima i sportovima koji će biti kategorizirani na kriterijima izvrsnosti, masovnosti i tradicije.

Jednako tako, naš prijedlog ide u smjeru dodatnih olakšica za sve tvrtke koje ulažu u sport, a cilj nam je oformiti i  poseban fond (uz postojeći koji se financira od Hrvatske lutrije)  u koji će se slijevati sva ta sredstva, kao i donacije svih državnih tvrtki. Želimo osigurati maksimalnu transparentnost i poštovanje kriterija kategorizacije kako bi na taj način osigurali još veći uspjeh naših sportova i sportaša. Dio tog kolača koji odlazi na logistiku za sport mora biti minimalan. Poznanstva, političke ili rođačke veze ne smiju imati nikakvu ulogu u raspodjeli financijskog kolača sportskim savezima. Istovremeno, zahtijevamo i financijsku disciplinu i nitko ne smije trošiti više od svojih prihoda",
poručio je Jovanović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.