Lippi i Capello nude se Hrvatskoj

Foto: Getty Images / Guliver image

67-GODIŠNJI Marcelo Lippi, koji je na odmoru od kraja 2014. kada je napustio kineski Guangzhou te 52-godišnji Roberto Donadoni, posljednji trener Parme prije bankrota i propadanja, kandidati su za izbornika hrvatske reprezentacije, objavili su u petak poslijepodne talijanski portali. HNS-u su se javili posve očekivano nomadi Lotthar Matthaus te Christoph Daum, a prema pisanju Novog lista također i Fabio Capello, teškaš koji je nedavno raskrstio s Rusijom. Oni također navode Lippija kao kandidata koji je poslao životopis u Zagreb, a uz njega i Nijemca Petera Obermeyera.

Do potvrde ovih informacija od prvog stručnjaka HNS-a Romea Jozaka nije moguće doći. On tvrdi da nije u mogućnosti otkriti kandidate s kojima će on i Šuker narednih dana razgovarati. Odradit će, tvrde, turneju jer u užem krugu imaju šest kandidata. No, čini se da s ozbiljnim namjerama ipak neće dalje od Kajzerice...

Talijani guraju priču da su dva bivša njihova izbornika u užem krugu kandidata. Navode i da kod kuće Hrvatski nogometni savez pregovara s Antom Čačićem i Nenadom Gračanom. Jozak je najavio da će novom izborniku ponuditi ugovor do kraja SP-a u Rusiji, ako se tamo plasira. Niko Kovač zarađivao je svega oko 200 tisuća eura godišnje.

Lippi je s Italijom bio svjetski prvak 2006. godine. Trenirao je niz talijanskih klubova, a prvi u Serie A Cesenu. Prekretnica je bio Napoli koji uvodi u Uefa Kup, što je bio prvi opipljiv uspjeh kluba još od Maradoninog vremena, na čijoj su slavi živjeli rezultatski i financijski. Lippija brzo kupuje Juventus s kojim osvaja tri naslova prvaka Italije i Ligu prvaka. Igrao je tri finala Lige prvaka. Seli u Inter, avantura traje kratko, pa se vraća u Juventus s kojim uzima još dva domaća naslova te gubi još jedno finale Lige prvaka, protiv Milana na Old Traffordu nakon penala.

Lippi je imao godišnju gažu od deset milijuna eura

Priliku na klupi Italije dobio je 2004. godine nakon što je Giovanni Trapattoni zaradio otkaz poslije lošeg nastupa reprezentacije na Europskom prvenstvu. Iako je 2006. godine talijanski nogomet potresao veliki skandal Calciopoli, Lippijeva Italija je postala svjetski prvak. Nakon Svjetskog prvenstva u Njemačkoj je napustio talijansku reprezentaciju, koju je ponovno preuzeo dvije godine kasnije, ali se u Južnoafričkoj Republici nije proslavio - Italija je završila u skupini iza Paragvaja, Novog Zelanda i Slovačke.

Od svibnja 2012. do studenog 2014. godine Lippi je vodio kineski Guangzhou, ali je tada objavio da se povlači iz trenerskog posla, te je postao sportski direktor kineskog kluba. Tu poziciju je napustio početkom ove godine. Prema pojedinim informacijama, godišnja gaža Lippija u Kini koštala je čak deset milijuna eura.

Roberto Donadoni je igračka legenda Milana, za koji je odigrao više od 300 utakmica, ali u trenerskoj karijeri nije dobio priliku voditi "svoj" klub. Trenirao je Lecce, Livorno, Genou, Napoli, Cagliari i Parmu, te talijansku reprezentaciju na čijoj je klupi naslijedio upravo Lippija 2006. godine. Otkaz je dobio nakon što su Talijani poslije jedanaesteraca ispali od Španjolaca, koji su kasnije postali europski prvaci. Igrao je prijateljsku utakmicu protiv Hrvatske u Livornu; bio je to i debi Slavena Bilića.

 

Posljednji posao imao je u Parmi, koja je prošle sezone proglasila bankrot i koju Donadoni nije napustio do kraja sezone iako plaću nije primio godinu dana. Sezonu ranije je Parmu odveo do šestog mjesta, čime je taj klub prvi put nakon sedam godina izborio mjesto u Europi, ali u Europskoj ligi nisu zaigrali jer klub nije dobio UEFA-inu licencu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.