Ljubav završila na sudu: Prosinečki od Fife traži izgon Crvene Zvezde

Foto: FK Crvena Zvezda 

ROBERT PROSINEČKI vođen emocijama odlučio je trenersku stipendiju odraditi u Crvenoj Zvezdi. Na Marakani je osvojio prve igračke titule nakon odlaska iz Dinama 86/87., i činilo se zgodnim i simboličnim da na istom mjestu uzme i prvi trenerski naslov. 2012. godine osvaja Srpski Kup, pa se pet mjeseci kasnije, uslijed rezultatske i financijske krize, od Zvezde jednako emotivno i rastaje.

"Osjećam da više ne mogu voditi momčad, zbog pritisaka, zbog svega... Ovo je i dalje moj klub i uvijek ću biti uz njega. Možda sam previše zaljubljen u Zvezdu", rekao je na odlasku i rasplakao se na press konferenciji.

Danas je Prosinečki izbornik Azerbajdžana, a ljubavnu vezu sa Zvezdom zamijenili su sudski postupci. Zbog repova te veze Robi je bio prisiljen Zvezdu prijaviti Fifi. Kako saznajemo, 16.12 Prosinečki je preko svog odvjetnika Nikole Badovinca podnio Fifinoj Disciplinskoj komisiji zahtjev za suspenzijom Crvene Zvezde zbog dugovanja oko 130 tisuća eura, s uračunatim kamatama. Fifina Komora za rješavanje sporova (DRC) kao prvostupanjsko tijelo, prije nekoliko mjeseci upozorava beogradski klub na dužnost izvršavanje obveze, a Zvezda se na tu odluku nije žalila CAS-u kao drugopstupanjskom tijelu, čime je ona postala pravomoćna.

Prosinečki potom putem Disciplinske komisije traži suspenziju srpskog prvaka, koji je Uefa ljetos zbog neurednog poslovanja već izbacila iz kvalifikacija za Ligu prvaka. Propisano vrijeme za reakciju Fifine Disciplinske komisije istječe za par dana, pa će Zvezda dobiti novi rok za isplatu duga, a ogluši li se, sankcije su bolne - od oduzimanja bodova posredstvom nacionalnog saveza do izbacivanja u niži rang, nove suspenzije i logično, visokih davanja "ovrhovoditelju" - Fifi. 

Prosinečki se ipak nada da će krajnji pritisak animirati Zvezdu, koja godinama pretače iz šupljeg u tko zna čije džepove, rješavajući tek tekuće zaostatke.

Zanimljivo je napomenuti da je Prosinečki između Beograda i Bakua, radio u Turskoj, a bivši klub Kayserispor također ganja po sudovima zbog dugovanja.

Također je interesantno da mediji u Srbij nisu objavili vijest o nastavku spora Robija i Zvezde.

Vrte lovu Gazproma, a nemaju za grijanje 

Prošla je godina bila naročito teška za nekadašnjeg europskog prvaka. Prije godinu i pol dana, pomilovani Dragan Džajić javno je pozvao Ministarstvo da financijski pomogne klubu izaći iz teške situacije i spriječiti blokadu računa. UEFA-ina kontrola posjetila je Beograd više puta kako bi provjerila poslovanje kluba, kojeg još proganjaju dugovi iz prošlosti poput spora s nekadašnjim trenerom Robertom Prosinečkim.

U lipnju je UEFA kaznila Zvezdu izbacivanjem iz svojih natjecanja na godinu dana, i to nakon što su "crveno-beli" prekinuli sedmogodišnju dominaciju Partizana i izborili kvalifikacije za Ligu prvaka. Kazna je stigla zbog kršenja financijskog fair-playja.

Prije dva mjeseca iz Zvezde je stigao vapaj: "Hladno je, novca nema, da ga ima, bilo bi i grijanja. Nemamo ni da operemo prljave dresove".

Dug Zvezde procjenjuje se na 52 milijuna eura, otkrio je nedavno glavni tajnik kluba Zvezdan Terzić. Vjerovnici su blokirali račun zbog 2 milijuna eura potraživanja.

Ruski naftni gigant "Gazprom" godišnje Zvezdu sponzorira sa 4,5 milijuna eura, a najavljen je i novi, milijun eura bogatiji ugovor do 2017. godine. Time se Zvezda nadala riješiti barem dio dugovanja i neisplaćenih plaća.

Sve će odraziti i na rezultate prve momčadi koja više ne može plaćati visoke ugovore. Iz kluba su u listopadu poručili kako godišnji budžet neće biti veći od 7 milijuna eura.

Početkom 2013. na Marakani je došlo do velikog incidenta kada su se sukobili predsjednik i legenda Zvezde Dragan Džajić te potpredsjednik Nebojša Čović, koji je javno kritizirao njegov rad, a Džajić ga fizički napao.

Mjesecima su trajala medijska prepucavanja Zvezdinih bivših i sadašnjih dužnosnika, igrača i legendi. Dragan Stojković Piksi također se okomio na Džajićevu upravu i način poslovanja u to vrijeme. Optužio ga je za pogodovanje menadžerima s kojima je dijelio novac od transfera i doveo klub u dugove. Prije 8 godina, prema navodima Dragana Stojkovića, dug kluba bio je 7 milijuna eura, a u dva mjeseca pod Džajićem, navodno je narastao na 11 milijuna. Tvrdio je i da se u vrijeme Džajića klub zaduživao kod banaka, a Džajić je zbog sumnjivih poslova u Zvezdi bio i pod istragom. "Piksi" je Džajića naslijedio na čelu kluba 2005., zadržao se dvije godine, a Džajić se vratio 2012. i povukao se u prosincu na mjesto počasnog predsjednika, dok je njegovo mjesto preuzeo Svetozar Mijailović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.