Luda sedamdeseta: I Stari plac i Maksimir sjećaju se Eusebija

Foto: Hina/Hajduk

JEDAN od najboljih nogometaša svijeta i portugalska nogometna legenda Eusebio, koji je jutros u 71. godini umro u Lisabonu, igrao je u Splitu i Zagrebu.

U Splitu je nastupio 23. travnja 1970. godine kada je na legendarnom igralištu Hajduka Starom placu odigrana prva utakmica pod električnom rasvjetom. Za tu prigodu "bili" su u goste pozvali jednu od najboljih europskih mamčadi lisabonsku Benfiku koju je predvodila "Crna pantera" Eusebio da Silva Ferreira.

Na igralištu pored Plinare okupilo se više od 30.000 gledatelja, a kao pojačanja za Hajduk su nastupila tri reprezentativca Jugoslavije Rudi Belin iz Dinama, Ilija Petković iz OFK Beograda i Dušan Bajević iz Veleža. Utakmica je završena rezultatom 1:1 (0:1). Gosti su poveli pogotkom Torresa u 36 minuti, a za Hajduk je izjednačio udarcem sa 11 metara Rudolf Belin. Protiv Benfike Hajduk je igrao u sastavu: Vukčević, Đoni, Ristić, Belin Holcer, Buljan, Petković, Hlevnjak, Bajević, Jerković i Pavlica.

Eusebio je nastupio i u Zagrebu na oproštaju Dinamove legende Stepana Lamze u svibnju 1970. 'Modri' su slavili 2:0, a Lamza je bio najbolji igrač utakmice. Zabio je vodeći gol u 39. minuti, a među strijelce se upisao i Josip Lalić dvije minute kasnije. Dinamo je nastupio u sastavu Dautbegović, Pirić (Novak), Gucmirtl, Belin (Valec), Holcer, Miljković, Čerček, Lalić, Musemić, Lamza (Vabec), Rora.

Eusebija se prisjetio i legendarni vratar Dinama i bivše reprezentacije Zlatko Škorić koji je protiv 'Crne pantere' igrao više puta.

"Najviše pamtim humantiranu utakmicu za žrtve potresa u Skoplju između Jugoslavije i reprezentacije Europe koja je odigrana u Beogradu. Za Europu je tada branio moj idol Lav Jašin, a napad je predvodio tro iz Benfice Eusebio, Augosto i Simoes. Eusebio je bio pakleni igrač i u pobjedi Europe 7:2 zabio je četiri gola, dva meni, a dva Milutinu Šoškiću," kazao je Zlatko Škorić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.