Mamićevih 11: Prekinimo glumu, ovo je prava Hrvatska

Montaža: Index

PROZIRNO pokrivalo za ono što se javno zove reprezentacija Hrvatske, a zapravo je Mamićev biznis, zrelo je za skidanje, jer ionako već odavno ne zavarava ni one najgluplje.

Ili ipak je, one koji još uvijek ovako složenu "repku" nazivaju svetinjom ili one koji trabunjaju "nije bitno tko igra, podržimo dečke na svetom cilju", ne shvaćajući kako se od vrha HNS-a, preko klimavaca na klupi, pa do igrača pozvanih da im se digne cijena, ovo već dugi niz godina svodi na istu, neukusnu priču.

Jednako bljutavu kako zbog sastojaka, tako i zbog okusa koji ostane nakon što vidite što su od najtalentiranije hrvatske generacije nakon 1998. napravili Bilić, Štimac i sada Kovač, koji su od trenerskih referenci imali dobru volju, finu oblekicu, frajerski gard i Mamićev blagoslov.

Jasno, uz opću medijsku mobilizaciju "kolega", koji su izborničke uzdanice slavili isticanjem njihovih igračkih kvaliteta (jer trenerske naprosto nisu imali kad steći), kao da nogometna povijest nije puna primjera da su itekako veća igračka imena od ove trojice bili loši treneri.

Ruku je pri tome dao i "nogometni puk", koji je u onima što su se odmah drznuli prepoznati obrazac, vidio antihrvatsku urotu. Jer ako si protiv Mamića, uči nas gazda hrvatskog nogometa, onda si i protiv Hrvatske.

Kako nam nije ni na kraj pameti biti na strani suprotnoj od te dvije temeljne vrijednosti, odlučili smo se preobratiti dok nam je na vrijeme i pomoći "našoj stvari".

Sastavili smo tako reprezentaciju Hrvatske potpuno po mjeri Velikog gazde. Nismo se zamarali sitnicama kao što su "najbolji i najspremniji" igrači, kao i onima koji nisu iz Dinama/Lokomotive/Agencije.

100 posto Mamićeva Hrvatska: 

Zelenika; Vrsaljko, Šimunić, Ćorluka, Pivarić - Modrić, Brozović - Andrijašević, Sammir, Halilović, - Čop

Zelenika
je jedna od dvije najveće šale na Kovačevom popisu za Brazil i dokaz njegove "neovisnosti" kao izbornika. Mladi golman, koji je u prvom dijelu sezone u Dinamu branio tako loše da je poslan na kaljenje u filijalu Lokomotivu, a za njega dovedena zamjena iz Istre (Antonio Ježina), pretpostavljen je Vargiću, koji je za Rijeku prošle sezone branio odlično, a posebno se istaknuo na utakmicama protiv jakih protivnika u Europa Ligi. Sve to nije mu bilo dovoljno da bude makar treći golman na popisu. Kovač je pozivanje Zelenike obrazložio time što ga "poznaje iz mlade reprezentacije".

Vrsaljko je na SP-u rebrendiran kao lijevi bek i za nastup na tom mjestu na otvaranju protiv Brazila dobio je pretjerane komplimente. S obzirom da na tom mjestu imamo podobnog igrača, Šimu vraćamo na desnu stranu i njegovu prirodnu poziciju.

Ćorluka ispunjava sve kriterije da bude u novoj Hrvatskoj. Ne samo što je dobar stoper, nego je i "na liniji", jer sjetimo se kako je Mamić kudio Eduarda hvaleći Čarlija: "Dudu je zaboravio klub koji ga je stvorio, a Ćorluka svaki put kad je u Zagrebu, svrati do kluba s malim poklonima za kuharice, čistačice i radnu zajednicu na stadionu."

Šimunić je kao što znamo, drastično kažnjen i najavio je skori kraj karijere, ali ne podcjenjujmo Mamićevu slatkorječivost i moć nagovaranja, pred kojima bi pokleknuo i kameni stoper mekanog srca. Uostalom, ovoj mladoj i perspektivnoj momčadi, s nekoliko još neprodanih igrača, prijeko je potreban iskusni vođa i kapetan.

Pivarić naravno drži lijevi bok u 100 posto Mamićevoj Hrvatskoj. Novinari skloni Gazdi pokušavali su prije njega u kockastu majicu ubaciti Lucha Ibaneza, ali je on povratkom u rodnu Argentinu otvorio mjesto domaćem dečku.

Modrić je također Da Silvi pokazao kako se nikad ne rastaješ od Mamića i njegovog postotka, a uvjereni smo kako bi barem za ovu Hrvatsku odigrao nešto, kada već na velikim natjecanjima nikako da proigra za "pravu".

Brozović, još je jedan uguran na Kovačev popis, ali ovdje ne bi dobio samo 20-ak minuta na otvaranju SP-a protiv Brazila, nego bi bio Xabi Alonso poslovođi Luki. Nakon što je promoviran na najvećoj sceni prodaja je pitanje dana, ali i dalje će ponosno igrati za reprezentaciju, posebno ovakvu.

Andrijašević. Kako li su samo smiješno izgledali pokušaji splitskih novinara koji prate klub s Poljuda, da preko svojih tekstova u reprezentaciju uvale "Hajdukovo dite" i kapetana Bilih, jer on je tek nedavnim dolaskom pod Tatino okrilje neusporedivo bliže oltaru s kojeg se čuje izbornikova propovijed.

Sammir igra kao na haklu, pluća i kondicija su mu na razini rekreativca i kapaciteta za 60-ak minuta, ali ako to nije smetalo Biliću, Štimcu i Kovaču, zašto bi izborniku Mamiću mlađem?

Halilović je nepravedno izostavljen sa spiska za Brazil, posebno nakon što je Hrvatski Messi potpisao za klub u kojem igra onaj pravi. U ovoj reprezentaciji pokazao bi da mu je mjesto ne samo među 23, nego prvih 11.

Čop je sljedeća velika Kovačeva nepravda koju ispravljamo tako što ovog Dinamovog golgetera sa šireg popisa promičemo u prvih 11. Stvarno, da u Brazilu nije bilo mjesta za najboljeg strijelca "jedne" HNL, koji je u Europi mrežu tresao takvom gigantu kao što je Šerif iz Tiraspolja?!

Stručni stožer:

Izbornik: Zoran Mamić

Tko bolje poznaje ove igrače nego onaj koji ih je kupovao, prodavao i trenirao. Jedino logično rješenje.

Pomoćnik izbornika: Niko Kovač

Dobar je Niko, ali još puno toga ima za naučiti, pa nek školovanje započne kod svog vjenčanog kuma, koji je kao i on mladi trener, ali ipak s većim iskustvom od Kovača, da ne spominjemo osvojene trofeje.

Tehnički tajnik: Davor Bukovina

Dobri duh Dinamove kabine nameće se kao jedino logično rješenje za odgovornu funkciju dodavanja ceduljica četvrtom sucu prilikom mijenjanja igrača.

Glasnogovornik: Tomislav Marčinko

Žao nam je, ali Tomislav Pacak mora otići. Previše je ljubazan i na raspolaganju novinarima, a ovakav tip reprezentacije zahtjeva pravog gromovnika i zastrašivača novinara, "portparola", odnosno "društveno-političkog radnika", a tko je za to bolje potkovan od komunističkog funkcionera u Novom Sadu i ratnog urednika Informativnog programa na HTV-u?

Šef osiguranja: Suki

Zoran Cvrk također kupi prnje. Još jedan koji je previše popustljiv, pa se za ovu funkciju angažman jednog od najvjernijih Mamićevih podanika nameće sam po sebi.

Ticketing officer: Nitko, ulaznice se neće prodavati, jer ih nitko neće kupovati, nego dijeliti

> Kovač pred povratak u Hrvatsku: Nije sve tako crno, ni Rim nije izgrađen preko noći

> Šukeru, Hrvatska nije neiskusna na terenu, nego na klupi

> Tudor za Index: Ovo je neuspjeh, brine me što je Meksiko bolja momčad

> Koga šaljemo u penziju, a tko ostaje?

> I svijet prepoznao: Hrvatska je limitirana

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.