Mateša opet odgodio odluku o Sportskoj televiziji, Primorac, Boraska i Barać potvrdili da su opozicija

Foto: Dario Dalmacija/Index

HRVATSKI olimpijski odbor potvrdio je proračun za 2014. godinu na 37. sjednici Skupštine. Uoči sjednice postojale su naznake da će HOO kazniti Antuna Vrdoljaka zbog uvreda koje je uputio hrvatskom olimpijcu Zoranu Primorcu, ali do toga nije došlo. Vrdoljaka, čak, nije ni bilo na sjednici.

Isto tako, HOO je trebao odlučiti što će napraviti s velikim utegom - Sportskom televizijom, ali još uvijek nije došlo do konačne odluke, iako je sasvim sigurno da će SPTV ostati na životu.

Sjednica je započela točno u 16 sati, a vidno nervozni skupštinari čekali su najatraktivniju, četvrtu točku dnevnog reda, odnosno raspravu o SPTV-u. Međutim, odmah na početku sjednice došlo je do povišenih tonova.

Odmah nakon što je predsjednik Komisije izvijestio koliko je članova prisutno na sjednici, za riječ se javio Stjepan Čačić, glavni tajnik Saveza športova Ličko-senjske županije, koji se obrušio na članove HOO-a. Naime, Čačić je prisustvovao sjednici, iako nije izabran kao predstavnik Ličko-senjske županije.

"Nije bilo potrebno da HOO ulupa 100 tisuća kuna u Saveza športova Ličko-senjske županije, kako bi maknuli Stjepana Čačića, odnosno mene", poručio je Čačić, koji je najavio privatne tužbe.


Nakon njega javio se legitimni predstavnik Saveza športova Ličko-senjske županije, Budimir Peranić, ali ostali skupštinari svojim su negodovanje natjerali Matešu da započne s definiranjem proračuna za iduću godinu.

"Smanjena su sredstva, odnosno svega 0.6 posto sredstava iz državnog proračuna ide za sport. Najmanje u povijesti hrvatskog sporta", rekao je Mateša, dok je glavni tajnik HOO-a Josip Čop nadodao kako će svi sportski savezi dobiti jednaka sredstava kao i ove godine. Naime, plan je da se uštedi na plaćama zaposlenika, kojima će plaće biti smanjene za 15 posto.

Nakon kraće rasprave, Mateša je otvorio drugu točku, dok je treća točka "projekt Rio" potvrđena u roku nekoliko minuta.

Kao što smo rekli u uvodu, HOO je trebao na 37. sjednici odlučiti o sudbini SPTV-a, a sada je sasvim jasno da će Sportska televizija, vrlo vjerojatno, ostati na životu, jer su Mateša i direktor SPTV-a Petar Čavlović uspjeli pronaći zainteresirane partnere, koji su voljni uložiti u taj ambiciozan projekt.  

Mateša je u uvodu govorio o povijesti SPTV-a, a isto tako napomenuo je kako se skupština do 13. siječnja mora odlučiti što će napraviti s SPTV-om, jer je 13. siječnja rok do kojeg se HOO mora odlučiti hoće li se SPTV ugasiti ili nastaviti s radom. Rok je postavljen do spomenutog datuma zato što 20. siječnja krajnji rok za produljenje ugovora o koncesiji.

Mateša, Čavlović i glavni urednik Jura Ozmec predstavili su plan kako će restrukturirati televiziju koja grca u dugovima, ali naišli su na neugodna pitanja koja su redom postavljali Samir Barać i Igor Boraska.


"Sve ovo što ste rekli je za pohvalu, ali pričajmo malo o brojkama. Po nalazu Državne revizije, SPTV je u periodu od 2010. godine do 2013. godine nakupio oko 103 milijuna duga sa svim obvezama", rekao je Barać, dok je Boraska ustvrdio kako bi forsiranje neuspjelog projekta kao što je SPTV moglo gurnuti hrvatski sport u grob.

Međutim, Čavlović je objasnio da su pronašli nove partnere i da su spremni raditi osam sati programa. Mateša se zatim požalio kako mediji stvaraju negativno ozračje oko SPTV-a.

"Stječe se dojam kao da je riječ o zločinačkoj organizaciji, a ne televiziji. Mislim, to vam tjera oglašivače i poslovne partnere".

Kako bilo, hrvatski olimpijci nisu bili prezadovoljni planom za spas posrnule televizije, ali čini se da Mateša i ostatak pobornika takve vrste promocije hrvatskog sporta ne odustaju. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.