Matija Ljubek ubijen je prije 13 godina: Prisjetimo se jednog od najboljih hrvatskih sportaša u povijesti

Screenshot: Youtube

DVOSTRUKI olimpijski pobjednik i četverostruki svjetski prvak u kajaku Matija Ljubek, jednog od najtrofejnijih hrvatskih sportaša, ubijen je 11. listopada 2000. u obiteljskoj svađi zbog nasljedstva kuće. Osim Ljubeka, tom prilikom ubijen je i muž njegove sestre, dok je ubojica pokušao usmrtiti i sina proslavljenog veslača, zbog čega je osuđen na 35 godina zatvora.

Ljubek, koji je u trenutku pogibije imao 47 godina, u iznimno bogatoj karijeri osvojio je više od 300 medalja.

Ali, posebno moramo istaknuti njegova fantastična postignuća na najvećim natjecanjima. Osvojio je četiri olimpijske medalje: U Montrealu 1976. zlato na 1000 metara i broncu na 500 m u jednokleku. Osam godina kasnije u Los Angelesu uzeo je zlato na 500 metara i srebro na 1000 metara u dvokleku.

Na svjetskim prvenstvima bilježi senzacionalnih 10 medalja: Četiri zlatne, tri srebrne i tri brončane.

Njegove fotografije i medalje nalaze se u Kuću slavnih olimpijskog muzeja u Lausannei, a Međunarodni olimpijski odbor dodijelio mu je 1996. posebno priznanje povodom stogodišnjice olimpijskih igara.

Od hrvatske neovisnosti bio je osnivač i član najužeg vodstva Hrvatskog olimpijskog odbora, a posljednji zadatak u HOO-u bila mu je dužnost šefa Misije hrvatske olimpijske delegacije na OI Sydney 2000.

U studenome 2000. posthumno je dobio državnu nagradu "Franjo Bučar" za životno djelo.

HOO mu je 2002. na zagrebačkome groblju Mirogoju podignuo spomenik. Od 2000. najveće priznanje HOO-a za životno djelo u sportu nosi naziv "Nagrada HOO-a Matija Ljubek".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.