Nije iznenađenje Ronaldova pobjeda, već što su mu Messi i Neuer bili konkurenti

 Foto: Guliver Image/Getty Images

ZLATNA LOPTA nije nagrada za nogometaša koji je osvojio najvažniji trofej u godini, nije ni nagrada za životno djelo, već nagrada za najboljeg nogometaša svijeta. Zbog toga se iz Zuricha sa Zlatnom loptom, trećom u karijeri, vraća Cristiano Ronaldo - najbolji nogometaš 2014. godine.
 

 
Za Ronalda, koji će u veljači proslaviti 30. rođendan, 2014. godina bila je najbolja u karijeri. Za Real Madrid i portugalsku reprezentaciju postigao je 61 pogodak u 60 utakmica, najbolji je strijelac na svijetu i nogometaš koji će na kraju sezone obraniti "Zlatnu kopačku", nagradu za najboljeg strijelca u europskim ligama.
 
 
Ronaldo zabijao u pohodu na Decimu i u povijesnom Realovom nizu, te sam osvojio Superkup
 
Real je, predvođen Ronaldom, osvojio deseti naslov europskog prvaka, a Portugalac je u njegovom osvajanju sudjelovao s rekordnih 17 pogodaka. U nokaut fazi Lige prvaka, koja se igrala u 2014. godini, Ronaldo je postigao gol u pet od šest utakmica. Schalkeu je zabio četiri gola, Bayernu dva, Borussiji jedan, kao i Atleticu u finalu u kojem je imao i dvije asistencije. 
 
Prošlu godinu obilježio je i niz od 22 Realove pobjede, najduži niz u povijesti španjolskog nogometa, te drugi najduži u povijesti. U tom nizu Ronaldo je sudjelovao u 20 utakmica (propustio je samo dva susreta s niželigašem Cornellom u Kupu Kralja), a postigao je 28 golova. U 20 odigranih susreta u povijesnom nizu odmarao je samo 29 minuta!
 
Osim Lige prvaka, Real je u 2014. osvojio još tri trofeja, a europski Superkup Kraljevima je donio sam Ronaldo s dva postignuta pogotka protiv Seville. Ronaldo je, nakon što je zabio dva gola Atleticu u polufinalu Kupa kralja, zbog ozljede propustio finale s Barcelonom, ali je Real i bez najboljeg nogometaša svijeta slavio protiv najvećeg rivala. Očekivano Real je osvojio i Svjetsko klupsko prvenstvo, a s ta četiri trofeja Ronaldo u 2014. ima više trofeja nego Messi i Neuer zajedno. 
 
Portugal još od Figa nema nogometaša koji može pomoći Ronaldu
 
S Portugalom, kojeg je sam odveo na Svjetsko prvenstvo u nezaboravnom dvoboju sa Zlatanom Ibrahimovićem, u Brazilu je ispao u grupnoj fazi. Portugal nije ispao jer je Ronaldo podbacio u Brazilu, već zato što portugalska reprezentacija još od odlaska Luisa Figa nema nogometaša koji može pomoći Cristianu u pohodu na reprezentativne naslove. 
 
Nije iznenađenje Ronaldov trijumf, već što su mu Messi i Neuer bili konkurenti
 
Trijumf trenutno najboljeg nogometaša svijeta u izboru za najboljeg nogometaša svijeta nije nikakvo iznenađenje, što se ne bi moglo reći i za pozicioniranje Lionela Messija i Manuela Neuera na drugo i treće mjesto. 
  
Messi je imao, za svoje standarde, prosječnu godinu. A ovako Messijeva prosječna godina izgleda u brojkama: 58 golova u 66 nastupa za Barcelonu i Argentinu, te 22 asistencije.
 
 
Messi zakazao u svim bitnim utakmicama, a njegovi rekordi plod su briljantne prošlosti
 
Statistički nije zakazao, ali je zakazao u svim važnim utakmicama u 2014. godini. Nevidljiv je bio u polufinalu i finalu Svjetskog prvenstva, finalu Kupa Kralja protiv Reala i "finalu" Primere i četvrtfinalu Lige prvaka protiv Atletica. Tih 570 minuta uz niti jedan osvojen trofej i na desetine odigranih utakmica "reda radi" ga je izbacilo iz utrke za najboljeg nogometaša svijeta.
  
"Messijevci" u obranu svog idola navode to što je Argentinac u 2014. godini postao najbolji strijelac u povijesti Lige prvaka i Primere. Na njihovu žalost, riječ je o rekordima za koje su uglavnom zaslužne briljantne Messijeve partije prethodnih godina, a ne u 2014. poput Ronaldovih.
 
Mascherano je bio najbolji Argentinac u Brazilu, a Di Maria u bitnim utakmicama bio bolji od Messija
 
Svjetsko prvenstvo je bilo najvažnije natjecanje prošle godine, a na njemu je Messi nezasluženo proglašen najboljim igračem. Postalo je uobičajeno da se nagrada za najboljeg nogometaša na Svjetskom prvenstvu ne daje nogometašu iz pobjedničke momčadi, a ako ju je već morao dobiti Argentinac, onda je Javier Mascherano odigrao bolje u Brazilu od Messija koji nije povukao momčad kada je trebalo. 
 
A veliku godinu imao je i Angel Di Maria, Messijev sunarodnjak koji je proglašen najboljim igračem finala Lige prvaka, strijelac pogotka u finalu Kupa Kralja i strijelac posljednjeg argentinskog pogotka u Brazilu. Zašto Messi, a ne Di Maria?
 
Neuer ispred Kroosa, Mullera i Lahma? 
 
Ako se zbog osvojenog Mundijala u užem izboru za Zlatnu loptu trebao naći Nijemac onda su ispred najboljeg vratara Svjetskog prvenstva Manuela Neuera trebali biti Thomas Muller, Phillip Lahm i Toni Kroos kao najbolji nogometaši Njemačke na tom natjecanju.
 
Oni su bili prevaga na putu do svjetskog trona, a nikako Neuer koji je s tri pravovremena istrčavanja u Brazilu "izmislio novu poziciju u nogometu". Isti Neuer je, podsjetimo, primio pet komada u polufinalu Lige prvaka od Ronaldovog Reala uključujući i dva gola od samog Portugalca. 
 
Borba za najboljeg u povijesti
 
Trećom Zlatnom loptom Ronaldo se izjednačio s legendama poput Cruyffa, Van Bastena i Platinija, a već za godinu dana mogao bi sustići rekordera Messija.
 
Ako Portugalac nastavi voditi Real do novih trofeja i zabijati gol po utakmici, a Argentinac nastavi biti samo sjenka Messija iz 2012., nije nerealno da Cristiano karijeru završi s više osvojenih nagrada za najboljeg nogometaša svijeta.
 
"Želim dostići Messija i postati najbolji nogometaš u povijesti", poručio je Ronaldo na dodjeli u Zurichu.
 
A do prošle godine je Messi imao velike tri Zlatne lopte prednosti...
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.