"Nije problem što su se kladili, problem je što su varali"

PARIZ, 30. rujna, nedjelja. PSG je pobijedio Montpellier s 14 golova razlike i pripremalo se veliko slavlje u VIP loži dvorane. Pariški šampanjac ubrzo je postao gorak kada je policija prekinula slavlje i Nikolu Karabatića odvela kao običnog kriminalca.

> Zlatnim francuskim rukometašima prijeti 5 godina zatvora: Izdala ih Karabatićeva djevojka

Autobus koji je trebao odvesti ekipu Montpelliera prema aerodromu bio je poluprazan. Nekoliko minuta ranije posjetila ih je policija koja je i uhapsila pet rukometaša: Mickaela Robina,
Primoža Prosta, Nikolu Karabatića, Dragana Gajića i Wissema Hmama, te fizioterapeuta momčadi Yanna Montiegea. Uz policijske sirene odvedeni su u stanicu i ispitani zbog sumnje u namještanje utakmice 12.svibnja između Cessona i Montpelliera.

Nekoliko minuta kasnije su im se pridružili i Nikolin brat Luka Karabatić i Vid Kavtičnik koji se trenutno oporavlja od ozljede ligamenata, te rukometaši Mladen Bojinović i Samuel Honrubia, obojica rukometaši PSG-a, koji su do prošle godine igrali za Montpellier.

Zlatni rukometaši - od vrha do dna u dva mjeseca

Robert Milones, bivši predsjednik Montpelliera, žalostan  zbog svega što se dešava francuskom rukometu, izjavio je:

"Iako više nisam na čelu kluba, mogu reći da sam jako žalostan. Ono što je važno za klub jeste njegova budućnost. Trebamo pričekati rezultate istrage, da li su ovi ljudi zaista pogriješili, a ako jesu trebaju biti kažnjeni. Ono što je užasno je činjenica da je ukaljan ugled kluba. Za sve ljude koji vole sport, rukomet i ovaj klub, ovaj ružan događaj je ogromna šteta."

Joel Delplanque, predsjednik Francuskog rukometnog saveza, bio je oduševljen kada je Nikola Karabatić sa svojim suigračima osvojio Olimpijske igre, a sada prati uhićenje zlatnih rukometaša.

"Sve što želim je da se ovo shvati ozbiljno i pokuša riješiti što je prije moguće. Upravo sam prisustvovao jednoj izvanrednoj utakmici i u najgorem scenariju ne bih mogao zamisliti nešto ovakvo. Svi smo mislili da je rukomet daleko od prljavih igara i ne razumijem zašto je nacionalni simbol francuskog rukometa Nikola Karabatić dopustio da bude umiješan. Jasno je da se problem korupcije treba suzbijati. Znali smo da je postoji istraga i da je u toku, ali nismo očekivali ovako brzo. U konačnici, to je sasvim normalno. Ruke su uprljane i ako bude dokazano, rukomet se treba ograditi, jer su to pojedinačni slučajevi. Moja misija je braniti ono što je dobro u sportu", rekao je Delplanque.

"Uz njih sam čak i ako su pogriješili"

Daouda Karaboue, vratar francuske reprezentacije i bivši rukometaš Montpelliera, bio je vrlo oprezan u davanju izjave.

"Igrao sam u ovom klubu i jako sam tužan. Pustit ćemo da policija radi svoje. To su moji prijatelji i uz njih sam čak i ako su pogriješili. I to je ljudski. Ovo je veliki udarac za sport, a posebno rukomet. Naravno da ne želimo takva dešavanja u sportu. Ništa nije dokazano i trebamo čekati ishod istrage."

I doista, istraga se nastavlja, a Nikola Karabatić i suigrači nadaju se da bi mogli biti pušteni u utorak zbog utakmice koja se igra u srijedu u Toulouse. Pitanje koje se nameće je sa kojom ekipom će trener Patrice Canayer igrati u "Ružičastom gradu".

"Idući tjedni biće vrlo teški za nas. Ovo je najteži dan u mojoj karijeri", izjavio je Canayer vidljivo zabrinut sa tamnim kolutovima oko očiju.

Odvjetnik Maitre Jean Yves Lienard, izjasnio se o ovom slučaju :

"Nitko nije sretan da bude u pritvoru. Postoje dva aspekta u ovom slučaju. Prvi je kršenje zakona o sportu, a drugi je počinjeno kazneno djelo varanja. Nije problem što su se kladili, problem je što su varali."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.