Ništa od prvog naslova za Cleveland: Golden State nakon 40 godina pokorio NBA ligu

Foto: Hina, Getty Images/Guliver Image

POBJEDOM u Clevelandu 105:97 Golden State je sa 4-2 u finalnoj seriji osvojio naslov NBA prvaka. 
 
Utakmicu, koja je odigrana u paklenoj atmosferi "The Q" Arene, ispred koje je dvoboj gledalo desetak tisuća navijača, Golden State je bolje otvorio na krilima Iguodale. Gosti su sve do kraja prvog poluvremena čuvali desetak poena prednosti, ali je Cleveland do poluvremena smanjio na samo dva poena zaostatka (43:45).
 
Početkom drugog dijela domaća momčad je i povela sa 47:45, međutim tada je uslijedila serija 10:0 Golden Statea, koji do kraja utakmice nije ispuštao prednost, te je stigao do svog četvrtog naslova i prvog nakon 1975. godine. Cleveland će, pak, još pričekati na svoj prvi naslov.
 
 
 
S druge strane, izmorenom Clevelandu, koji je u doigravanju bio bez ozlijeđenih Lovea, Irvinga i Varejaa, nije pomoglo niti 32 poena, 18 skokova i 9 asistencija LeBrona, 17 poena i 12 skokova Mozgova, te 15 poena i 13 skokova Thompsona. Uništile su ih izgubljene lopte, kojih su imali čak 19.
 
Golden State je postao i prva momčad nakon Chicago Bullsa 1991. godine koja je osvojila naslov, a da nije imala nijednog igrača s prstenom u svom sastavu, dok je Steve Kerr prvi rookie trener s naslovom još od Pata Rileya 1982. godine.
 
Igoudala MVP finala
 
Iguodala je odigrao još jednu sjajnu utakmicu, te je dobio nagradu za najboljeg igrača finala. Postigao je 25 poena uz odličnu obranu na Jamesu. Green je ostvario triple-oduble (16 poena, 11 skokova, 10 asistencija), prvi u doigravanju za Golden State nakon 1962. godine. Curry, MVP regularnog dijela lige, utakmicu je završio s 25 poena i 8 asistencija.
 

Nema dvojbe da je 31-godišnji NBA veteran, svjetski prvak i olimpijski pobjednik s američkom reprezenatcijom, zaslužio taj naslov i na neki ga način, zajedno s pobjedničkim NBA peharom, 'oteo' najboljem košarkašu današnjice LeBronu Jamesu. Iguodala je vrlo uspješno obavljao obrambene zadatke na Jamesu, a uz to je sa 98 poena u šest utakmica bio drugi strijelac Warriorsa, drugi skakač (35 skokova) i treći asistent (24 asistencije).

Steve Kerr je njegovim uvrštanjem u početnu petorku u četvrtoj utakmici, nakon što do tada nijednom nije bio među starterima u cijeloj sezoni, preokrenuo finalnu seriju na stranu Warriorsa. Iguodala je kao MVP finala NBA lige naslijedio Kawhija Leonarda iz San Antonio Spursa, a pridružio se klupskoj legendi Ricku Barryju koji je bio najkorisniji igrač finala u pohodu Golden Statea na naslov 1975. godine.

Iguodala je u Golden State stigao 2013. godine iz Denvera (2012-13.), a najveći dio svoje karijere proveo je igrajući za Philadelphiju (2004-12.). Ovo mu je prva pojedinačna NBA nagrada u karijeri.

 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.