Novak i Luketin zbog "Kutije šibica" izbačeni iz reprezentacije

Foto: Getty Images/Guliver Image

BURAN je vikend iza hrvatske futsal reprezentacije. Izbornik Mato Stanković okupio je u subotu u Zagrebu reprezentativce koje je danas poveo prema Japanu, gdje se s prvacima Azije odigrati dvije prijateljske utakmice.


Iako su na popisu igrača bili i vratar Žarko Luketin te jedan od naših najboljih igrača Tihomir Novak, dvojac je izbačen iz reprezentacije zbog nastupa na popularnom turniru "Kutija šibica".

Još u petak, dan pred okupljanje, izbornik nije znao na koga sve može računati za reprezentativnu akciju jer su se neki igrači već tradicionalno prijavili na "Kutiju šibica", zagrebački malonogometni turnir na kojemu profesionalci igraju uz amatere i tako zarade još koju plaću. No, u stožeru reprezentacije ostali su iznenađeni odlukom dvojice igrača Nacionala da nastupe na utakmicama samo dva dana pred put u Japan, naročito obzirom da je HNS zbog okupljanja pomaknuo utakmice 1. HMNL.

HNS ne može kazniti igrače

Iz HNS-a dolazile su glasine o mogućim kaznama za igrače koji zaigraju na turniru, koji se bez podrške HNS-a i Zagrebačkog nogometnog saveza ne bi niti mogao održavati u ovom obliku, no iz Saveza su za Index potvrdili kako kazne nisu moguće.

"Zbog puta u Japan i odgovarajuće pripreme reprezentacije HNS je odgodio i kolo 1. HMNL što dovoljno govori o brizi Saveza za futsalsku reprezentaciju.

Hrvatski nogometni savez neće i ne može kazniti igrače za nastup na Kutiji šibica, ali logično je da će izbornik Stanković u Japan voditi igrače koji su zdravi i fokusirani na reprezentaciju, te su se odazvali na okupljanje. Igrači koji se nisu odazvali neće ići na put u Japan", odgovor je koji smo dobili od tehničkog direktora svih reprezentacija Romea Jozaka.

 
Sudbina Luketina i Novaka sada je u rukama izbornika Stankovića koji u sljedeća tri mjeseca mora pripremiti reprezentaciju za nastup na kvalifikacijskom turniru za Euro 2016. Hrvatska od 17. do 22. ožujka u Dubrovniku igra protiv Slovačke i Turske. Posljednji događaji mogli bi se odraziti na atmosferu u Stankovićevoj svlačionici, kao i na rezultate. Tihomir Novak u reprezentaciji je od 2007., s više od 40 nastupa i 21 golom njegov izostanak itekako će se osjetiti. 25-godišnji Luketin od 2008. ima desetak utakmica, od čega su tri u službenim susretima.

Hrvatska oslabljena na prvaka Azije

Osim dvojca iz Nacionala, izostat će i Vedran Matošević koji nije dobio dozvolu svog kluba Pesarofana, a zbog ozljede je otpao Goran Ugarković, pa su reprezentaciji priključeni Matej Horvat i Alen Protega. Hrvatska će tako na noge dvostrukom prvaku Azije i devetoj reprezentaciji svijeta prilično oslabljena, jer uz navedene nedostaju i igrači poput Marinovića, Capara, Bajruševića i Pavića.

Prva utakmica na rasporedu je 18. prosinca u Tokiju, a druga dva dana kasnije u Hyogu.

Hrvatska je u Japan otputovala u sljedećem sastavu: Saša Babić (Novo vrijeme), Franco Jelovčić, Josip Suton, Jakov Grcić, Ivo Jukić (Split Tommy), Andrej Pandurević (Osijek), Kristijan Grbeša (Alumnus), Marin Stojkić (Murter), Maro Đuraš (Square), Matej Horvat, Alen Protega.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.