Odbrojavanje uz Index i gol nakon kojeg je Hrvatska bila u finalu SP: Još 62 dana do SP

Foto: Fotomontaža Index

OSTALO je još 62 dana do početka najiščekivanijeg događaja godine, do početka Svjetskog prvenstva u zemlji u kojoj je ova igra puno više i od samog života, u Brazilu. Index s vama odbrojava dan po dan, sve do spektakularnog otvaranja u Sao Paolu, kada će cijeli svijet gledati Brazil i Hrvatsku. Prisjećamo se s vama najljepših pogodaka u povijesti svjetskih prvenstava. Odbrojavanje je počelo!

62. Davor Šuker: Hrvatska - Francuska 1:2, polufinale SP u Francuskoj 1998.
 
Nizozemska – Brazil bio je očekivan polufinale, ali drugi polufinalni ogled nije nitko mogao zamisliti. Nakon veličanstvene, grandiozne i senzacionalne pobjede nad Njemačkom, više se nitko nije usuđivao prognozirati krajnji domet Vatrenih. Hrvatska je istrčala na dvoboj s domaćinom pred prepunim Stade de Franc, kojim su dakako dominirali domaći navijači, ali na stadionu se našao i sasvim solidan broj hrvatskih navijača u svojim prepoznatljivim kockastim dresovima.
Momčadi su istrčale u svojim gotovo najjačim sastavima, međutim, hrvatska se javnost pitala zbog čega u prvih 11 nema  Roberta Prosinečkog.
 
Prvo poluvrijeme bonaca, a u drugom oluja
 
Francuzi su počeli bolje, imali su nešto više od igre, ali bez pravih prilika, Zidane je pokušavao, ali na sreću Hrvata nije imao raspoloženih suigrača u napadu. Polako se Hrvatska oslobodila pritiska i preko Šukera dva puta opasno zaprijetili. Posebice je opasna bila ova druga akcija u kojoj su sudjelovali Boban, Asanović i Šuker, no hrvatski je napadač za malo promašio Barthezov gol. Prvo poluvrijeme nije donijelo puno toga, no zato su na početku drugog sijevali munje i gromovi.
 
Hrvatska je u finalu, ali samo jednu minutu
 
Već u prvoj minuti nastavka Aljoša Asanović izveo je jedan od najljepših poteza hrvatskog nogometa uopće. Perfektnom je loptom izbacio cijelu francusku obranu, a Šukeru namjestio oči u oči s Barthezom. Takve prilike strijelac poput Šukera ne propušta i usred Pariza, pred 76500 gledatelja, u polufinalu svjetskog prvenstva malena Hrvatska protiv velike Francuske vodi. Senzacija!
 
Međutim, to je bilo vjerojatno najkraće slavlje u povijesti svjetskih prvenstava. Semafor još nije ni uknjižio Šukerov gol, a Francuzi su izjednačili.
 
Boban je petljao s loptom dvadesetak metara od Ladićeva gola, Djorkaeff nije spavao, oduzeo mu loptu te dodao natrčalom Thuramu koji lagano zabija. Od takvog šoka Vatreni se nisu oporavili do kraja utakmice, a krvnik je opet bio Lilian Thuram, čovjek koji je u čak 142 nastupa za Tricolore zabio samo dva gola, a oba u polufinalu svjetskog prvenstva Hrvatskoj.
 
U 142 nastupa za Francusku samo dva gola!
 
Thuram, prepun samopouzdanja krenuo je po desnoj strani prema Ladiću, izmijenio je dupli pas s Djorkaeffom, otresao se Jarnija kao da ga nema i prekrasnim udarcem lijevom nogom sa 18 metara pospremio loptu u malu mrežu Dražena Ladića.
 
Hrvatska je vrlo brzo iz raja pala u pakao. Ipak, tračak nade pojavio se kad je sudac Garcia Arande nakon koškanja Bilića i Blanca isključio Francuza, ali tih petnaest minuta s igračem više Hrvatskoj nije donijelo ništa više osim poraza i borbe za treće mjesto.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.