Oprez! Švedska nisu samo Zlatan i Guidetti: Upoznajte njihovog Olu i preporoditelja Galatasaraya

SAMO se govori i piše o primadoni Ibrahimoviću i wonderkidu Guidettiju, ali oni nipošto nisu jedine opasnosti za Hrvatsku sutra na Maksimiru.

Wernbloom u Moskvi nakratko prekinuo Realov nevjerojatni niz

Švedska itekako ima sjajnih igrača i iz drugog medijskog plana; nedavno se na najvećoj sceni sjajno predstavio Pontus Wernbloom. Mladi veznjak moskovskog CSKA zabio je gol Realu u osmini finala Lige prvaka i tako dao barem privid da klub Crvene armije ima šanse na uzvratu kod maskote frankističke Španjolske.

Toivonen presudio Guidettijevom Feyenoordu i pokazao zašto Liverpool za njega nudi 10 milijuna funti

Ipak, najveća opasnost od onih nepravedno zapostavljenih su sjajni 25-godišnji ofenzivni veznjak PSV-a Ola Toivonen i 30-godišnji napadač Galatasaraya Johan Elmander. Obojica već godinama igraju na vrhunskoj razini, zabijaju u ligama, europskim kupovima i za reprezentaciju, ali čini se da su sjajnu formu tempirali upravo pred utakmicu s Hrvatskom, točnije ovog vikenda su u velikom stilu odradili velike derbije liga u kojima igraju.

Ola Toivonen (19 nastupa za reprezentaciju / 4 gola), kapetan nizozemskog lidera PSV, je u derbiju protiv Feyenoorda nastupio na svom klasičnom mjestu - iza jedinog napadača, Slovenca Tima Matavža i postigao gol za vodstvo 1:0. Bio je to njegov već 18. gol ove sezone (13 u prvenstvu, 4 u Europa ligi i jedan u Kupu). Čini se da će potomak finskih emigranata, kojeg žarko želi Liverpool, kao od šale ove godine prebaciti prošlogodišnji učinak od 20 golova za PSV u svim natjecanjima.


Elmander s dva gola potopio Bešiktaš i Galatasarayu praktično donio titulu

Iskusni ofenzivac Johan Elmander (60 nastupa za reprezentaciju / 16 golova) je nakon pet sezona Liga petice (dvije u Toulouseu, tri u Boltonu), prošlog ljeta prešao u Galatasaray u sklopu potpune revitalizacije posrnulog turskog velikana, koji ove sezone nije niti izborio nastup u Europi. Projekt je potpuno uspio, jer nakon 28 kola klub Fatiha Terima drži prvo mjesto s nedostižnih devet bodova prednosti ispred prvog pratitelja Fenerbahčea.

Elmanderov doprinos tom uspjehu je možda najveći, jer u prvenstvu bilježi 11 golova i 6 asistencija (osim kao napadač, igra i kao desna polušpica), ali posebno je važno što je zabijao ključne golove protiv najvećih rivala: Fenera, Trabzona, da bi vrhunac (kao i Toivonen) dosegnuo par dana prije nastupa protiv Hrvatske.

U velikom istanbulskom derbiju protiv Bešiktaša na rasprodanoj i nama dobro poznatoj Turk Telekom Areni, Elmander je za vikend odigrao maestralnu partiju: Postigao je vodeći gol u 15. minuti, a u drugoj minuti sudačke nadoknade je bacio navijače Lavova u delirij, kada je centaršut Inana Selcuka glavom zabio u mrežu za konačnih 3:2, što u prijevodu znači da je švedski napadač Galatasarayu osigurao 18. naslov u povijesti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.