Optužni prijedlozi za Vrbanovića, Cvrka i HNS: Kazne do 250 tisuća kuna

Foto: HNS / Drago Sopta 

POLICIJSKA uprava splitsko-dalmatinska podnijela je jutros Prekršajnom sudu u Splitu dva optužna prijedloga nastavno na poljudski incident s iscrtavanjem svastike na travnjaku uoči susreta Hrvatske i Italije. Kako doznajemo, prijavljeni su Hrvatski nogometni savez kao pravna osoba te Damir Vrbanović kao odgovorna osoba za prekršaj iz čl. 5 Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, dok je drugi optužni prijedlog protiv voditelja javnog okupljanja Zorana Cvrka zbog prekršaja iz čl. 21 Zakona o javnom okupljanju. 

Indexu je potvrđeno da su optužni prijedlozi stigli na splitski prekršajni sud. Slijedi raspodjela te stavljanje prijedloga u redovnu proceduru.

HNS-u kao pravnoj osobi, sukladno čl. 37 st. 3 Zakona o sprječavanju nereda na stadionima prijeti kazna od 50 do 250 tisuća kuna. Damiru Vrbanoviću, izvršnom direktoru saveza, sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na stadionima, čl. 37, st. 4, prijeti novača kazna u iznosu od 5 do 50 tisuća kuna. Zoranu Cvrku kao voditelju javnog okupljanja sukladno Zakonu o javnom okupljanju čl. 35. st.1, prijeti kazna između dvije i pet tisuća kuna. 

Zoran Cvrk kao prvi čovjek za sigurnost pri HNS-u istaknuo je da je spreman preuzeti odgovornost.

"Učinit ću sve što od mene traži HNS. Osjećam se odgovoran za propust", rekao je Cvrk. 

ZAKON O SPRJEČAVANJU NEREDA NA STADIONIMA (optužni prijedlog za HNS i direktora Vrbanovića) 

Članak 5.

(1) Organizator športskog natjecanja dužan je procijeniti mogućnosti izbijanja nereda i nasilja na športskom natjecanju i poduzeti mjere radi njihovog sprječavanja i suzbijanja, propisane ovim Zakonom i drugim zakonima i propisima za njihovo provođenje, te propisima međunarodnih i domaćih športskih saveza i drugih športskih udruga više razine.
(2) Organizator športskog natjecanja u procjeni opasnosti od nereda i nasilja i ocjeni potrebnih mjera za njihovo sprječavanje i otklanjanje dužan je surađivati s nadležnim policijskim tijelom i osigurati dovoljan broj osoba, uključujući i policijske službenike, na prostoru športskog objekta i u njegovoj neposrednoj blizini, radi provođenja mjera sigurnosti športskog natjecanja.
(3) Organizator športskog natjecanja dužan je postupati po nalogu policije glede poduzimanja mjera sigurnosti u postupku pripreme, organiziranja i održavanja športskog natjecanja.
(4) Kada je za vrijeme održavanja športskog natjecanja došlo do protupravnog ponašanja gledatelja u većem opsegu, službene osobe organizatora koje vode natjecanje dužne su privremeno ili trajno prekinuti športsko natjecanje.

Članak 37.

(3) Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 do 250.000,00 kuna kaznit će se pravna osoba organizator športskog natjecanja.

(4) Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka novčanom kaznom od 5.000,00 do 50.000,00 kuna kaznit će se odgovorna osoba pravne osobe organizatora športskog natjecanja.

ZAKON O JAVNOM OKUPLJANJU (optužni prijedlog za Zorana Cvrka, povjerenika za sigurnost)

Članak 21.

Voditelj mirnog okupljanja i javnog prosvjeda (u daljnjem tekstu: voditelj) je od organizatora određena osoba koja nadzire mirno okupljanje i javni prosvjed i usmjerava rad redara.
Voditelj je dužan poduzimati potrebite mjere radi osiguravanja reda i mira na mirnom okupljanju i javnom prosvjedu.
Voditelj je dužan prekinuti mirno okupljanje i javni prosvjed ako nastupi zbiljska i izravna pogibelj od nasilja.
Voditelj može odlučiti da se prekinuto mirno okupljanje i javni prosvjed nastavi nakon što je uspostavljen red i mir.

Članak 35.

Novčanom kaznom od 2.000,00 do 5.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj voditelj koji:
1. ne poduzme potrebite mjere poradi osiguranja reda i mira na mirnom okupljanju i javnom prosvjedu (članak 18. i članak 21. stavak 2.),

2. ne prekine mirno okupljanje i javni prosvjed kada nastupi zbiljska i izravna pogibelj od nasilja (članak 21. stavak 3.),
3. na zahtjev ovlaštene službene osobe ne prekine mirno okupljanje i javni prosvjed (članak 23.).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.