Pad s mozgom i mudima: Španjolci pobijedili uz sudački poguranac!

Hrvatska je točno tempirala bunker i ofenzivu, ali nema "autoritet" kod sudaca

Nažalost, kao i što je protiv Italije pritisak samo djelomično urodio plodom, odnosno samo jednim golom, iako je ugledni protivnik prepadnut neočekivanim napadom bio zreo i za nokaut, Hrvatska je slično i protiv Španjolske, uzbudljivu završnicu i dominaciju propustila okruniti "barem" jednim golom aktualnim svjetskim i europskim prvacima, golom koji bi ih odveo na utakmicu protiv Francuske.

Međutim, dok su hrvatski igrači većinom dobro odigrali ulogu "terorista-spavača", koji se trebaju aktivirati u trenutku kada dođe zapovijed za napad, dakle u zadnjoj trećini susreta, a do tada zatvarati Španjolce, ni za Uefu ne igraju statisti. Wolfgang Stark je drugi put u tjedan dana sjajno odradio povjereni mu posao. Nakon što je Nijemac u Varšavi smirio rat Poljaka i Rusa, pokazao se i na idućem zadatku.

Start Ramosa na Mandžukiću možda nije bio za penal, ali je za slobodni udarac, kao što je činjenica je da je tri minute prije kraja Busquets s obje ruke srušio Ćorluku u svom petercu, kao i što je činjenica da je Jesus Navas u akciji za gol bio u ofsajdu. Istina je da je Fabregas prvo odigrao za Iniestu, ali kakav je to "pasivni ofsajd", ako se u njemu nalazi igrač koji će sekundu poslije poentirati?

Del Bosque prihvatio Bilićevu igru, ali se 20 minuta prije kraja uspaničio

Bilić je s napadom za gol čekao do 65. minute, jer bi mu se inače desilo isto što i Van Marwijku protiv Portugala, odnosno igrao je tako da nakon sata igre bude "nula" i onda krene po "sve", jer je "ništa" već imao zbog vodstva Italije protiv Irske. U 65. minuti Vidu i Pranjića, koji su čuvali rezultat, mijenjaju uobičajeni starteri Perišić i Jelavić i na hrvatski totalni napad, sada Del Bosque odgovara Bilićevom taktikom - puni sredinu, a na španjolske kornere šalje četiri igrača!

Rakitić umjesto pobjede pogodio Casillasa!

Sedam minuta prije toga desio se ključni trenutak za eliminaciju Hrvatske: Velika, najveća prilika za Hrvatsku, odnosno Ivana Rakitića. Modrić (koji se nakon rezerviranog prvog poluvremena razbudio u nastavku), uzima loptu koju je na centru zaboravio Sergio Ramos, sjajno vrti Albu na desnoj strani i centrira pred gol. Rakitić se na petercu lijepo baca, ali gađa Casillasa! I odbijena lopta dolazi do Rakitića, koji sa zemlje pokušava opet, ali španjolska obrana čisti. Da je to ušlo, "nema tog" Cesca ili Wolfganga koji bi Hrvatskoj uzeo četvrtfinale.

U 73. minuti prijenosa smo napisali "U ovoj minuti Hrvatska je zabila Talijanima, a isto bi se moglo dogoditi i Španjolcima." Potpuno su se povukli, a umjesto Davida Silve ušao je Fabregas. Perišić je deset minuta prije kraja imao još jednu priliku za gol - Mandžukić je prošao po lijevoj strani i zavrnuo na desnu, gdje Perišić dobro puca iz prve, ali Casillas vadi iz kuta!

Međutim, tri minute prije kraja nije dosuđen penal za Hrvatsku, a Fabregas je sjajnom dubinskom loptom poslužio Iniestu na lijevoj strani, koji prsima štopa loptu i odigrava u sredinu za potpuno samog Jesusa Navasa, koji ušetava s loptom u gol!

Prvih sat vremena: Umrtvljenje igre je izvedeno uspješno, ali baš ništa nije napravljeno prema naprijed

U prvom poluvremenu, Španjolska jalova dominacija bez ploda u vidu lopte u Pletikosinoj mreži, donekle je podsjećala na španjolsko prvo poluvrijeme protiv Irske. Međutim, tada je Torres postigao jedan gol, dok je na poluvremenu protiv Hrvatske bilo 0:0. Kao i protiv Irske, opet smo gledali previše španjolskog "pimplanja" oko zatvorenog protivnika, koji im je gustom formacijom uzeo prostor i zahvaljujući tome sve do samog kraja u nebesko-plavim dresovima nismo gledali "Barcelonu", nego "Arsenal". U "potezu previše" i traljavim udarcima, kao i prije nekoliko dana, prednjačio je David Silva, ali on je svojim kretanjem ipak bio i glavna opasnost.

Hrvatska se u tom dijelu naravno ograničila na čuvanje "nule" i jedina ambicija prema naprijed bili su pokušaji kontre i par dugih proigravanja za Mandžukića. Sa Španjolskom se dakako "ne smije nadigravati", ali vodstvo Italije protiv Irske, moralo je natjerati Bilića da pokaže ambiciju i u napadu. Tome je svakako morao pridonijeti Modrić, koji je bio prilično suzdržan u prvom dijelu. Za razliku od recimo Schildenfelda, koji je nakon katastrofalne partije protiv Iraca, bio sjajan.

Ispali Perišić i Jelavić, ušli Vida i Pranjić

Kao i što je bilo očekivano, Bilić je promijenio postavu u odnosu na onu koju je suprotstavio Ircima i Talijanima. Irce napao u sastavu 4-4-2, u kojem su na bekovima bili Srna i Strinić, krila Rakitić i Perišić, a napadači Mandžukić i Jelavić. Protiv Talijana se odlučio za neznatno zatvoreniju varijantu, u kojoj je Mandžukić u špici bio malo iza Jelavića.

Međutim, protiv "tika-take" trebalo je napučiti sredinu i Španjolcima, koji imaju najbolji vezni red na svijetu, oduzeti (ili barem smanjiti) prostor za manevar. Zbog toga je hrvatski izbornik iz momčadi izvukao ofenzivnog veznjaka i napadača, a uveo braniča i Pranjića, koji je iskoristiv na obje lijeve bočne pozicije, što je i pokazao na terenu, gdje je odlično odigrao ulogu.

> I Španjolci priznaju: Stark nam je oprostio dva jedanaesterca!

> Bilićeva (posljednja) presica: Nikada u životu neću biti ovako ponosan

> Svaka čast Slavene, svaka čast Hrvatska

> "Playmaker" Pletikosa i neprelazni Čarli i Šifo

> Je li Platini u pravu? Hrvatski navijači ponovno bacali baklje na teren

> Balotelli rezervirao hotel u Kijevu, Hrvatska i Španjolska bez otrovnih radnji

> Tko je sudac koji je izbacio Hrvatsku s Europskog prvenstva?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.