Perišić FIFA-i ispred Neymara i Messija: Jedini Hrvat vrijedan spomena na SP-u, u idealnoj momčadi i najbolji veznjak!

Grafika: index.hr / Screenshot: fifa.com

IVAN PERIŠIĆ jedini od hrvatskih reprezentativaca zaslužio je premiju za nastup na SP-u, slažu se gotovo svi navijači, a potvrdu toga daju i egzaktni podaci o njegovom učinku na utakmicama skupine.

U 258 minuta koliko je odigrao u sve tri utakmice, postigao je dva gola (Kamerunu i Meksiku), uz šuterski učinak od 50 posto(dva pogođena od četiri udarca) te zabilježio jednu asistenciju (Kamerun). Uz to, postotak točnih dodavanja mu je 60.2, a oduzeo je i 7 lopti.

Jednak učinak imaju Depay, Slimani, Gervinho i Gyan, ali za razliku od Perišića, nisu među elitom SP-a po ocjenama FIFA-e, gdje je Omišanin šesti s 9.56.

Ispred njega tek su Benzema (9.77), Van Persie (9.72), Robben (9.67), David Luiz (9.63), i Enyama (9.59)



Ove ocjene dobili su na osnovu "Castrol Indexa", sustava vrednovanja igrača kojeg je po uzoru na način testiranja svojih motornih ulja razvio jedan od FIFA-inih sponzora i koji se hvali da je ovako usavršeni sustav vrednovanja i ocjenjivanja nogometaša "definitivan".

Primjenjivan je već na prošlom SP-u, gdje je po ovom kriteriju najbolji bio Sergio Ramos kao i prošlogodišnjem Kupu Konfederacija (Fred) i koristi "najnoviju tehnologiju praćenja igrača kako bi sakupio podatke o njihovom učinku, koji se onda dodatno analizira."

Svako dodavanje, duel i kretanje terenom mjeri se i vrednuje je li imalo pozitivan ili negativan utjecaj na sposobnost momčadi da primi ili postigne gol. Analizom se zbrajaju svi podaci na osnovu kojih igrač dobiva ocjene od 1 do 10.


Perišić je po ovom kao što smo rekli 6. od igrača na SP-u, ali najbolji od svih veznjaka i naravno, najbolje ocijenjeni igrač Hrvatske i tako je izborio mjesto u idealnoj momčadi dosadašnjeg dijela SP-a.

FIFA Castrol Index Top 11:



Enyeama; David Luiz, Jagielka, Ricardo Costa, Serge Aurier - Perišić, James Rosdriguez, Valbuena, Andre Ayew - Benzema, Van Persi

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.