Počelo je! Kimi Raikkonen pobjednik prve utrke sezone Formule 1!

Foto: AFP

KIMI RAIKKONEN pobjednik je prve ovosezonske utrke Formule 1.

"Ledeni Finac" slavio je na Velikoj nagradi Australije iako je u utrku krenuo sa sedmog startnog mjesta. Drugo mjesto osvojio je Španjolac Fernando Alonso, a treće branitelj naslova Nijemac Sebastiana Vettea. Lewis Hamilton je u svom prvom nastupu u Mercedesu zauzeo peto mjesto, iza Ferrijevog Felipea Masse, a ispred Red Bullovog Marka Webbera.


 

Raikkonen se jedini od prvih sedam vozača odlučio na taktiku dva odlaska u boks, što mu se na kraju i isplatilo. Vozaču Lotusa je ovo 20. pobjeda u karijeri.

Taktika od dva zaustavljanja u boksu funkcionirala je idealno za Lotus danas i Finac je iza sebe uspio ostaviti pet vozača koji su bili na tri zaustavljanja. Fernando Alonso pokazao je da Ferrari funkcionira drastično bolje u utrci nego u kvalifikacijama i uspio kroz boksove proći i Felipea Massu i Sebastiana Vettela.

Ovo je odličan uvod u sezonu koja bi, ako se ovako nastavi, trebala biti izuzetno zanimljiva.

Start je prošao odlično za Vettela, ali katastrofalno za Marka Webbera koji je odmah pao na sedmo mjesto. Dobar je bio i Lewis Hamilton koji je u prvih nekoliko krugova ipak izgubio zarađena mjesta i pao iza dva Ferrarija.


Njegov kolega, Nico Rosberg, imao je solidnu utrku sve do trenutka kada je morao odustati zbog problema s elektronikom. Za vrijeme većeg dijela utrke najveće iznenađenje bio je Adrian Sutil koji se konstantno borio s vodećima i, unatoč jednom odlasku u boks manje, uspio parirati tempu Red Bulla i Ferrarija. No, taktička pogreška kada su ga u posljednjem stintu pozvali na mekšu komponentu guma koštala ga je skupo. Pokazalo se da gume s crvenom oznakom danas nisu vrijedile više od nekoliko krugova.

Jenson Button je uspio doći do devetog mjesta i dva boda za McLaren, a Sergio Perez nije uspio prestići neprimjetnog Romaina Grosjeana.

"Još puno posla je pred nama"

"Uoči utrke nisam mislio da bih mogao pobijediti. Međutim, od starta je sve funkcioniralo odlično, bolid je bio fantastičan i odradili smo sjajnu utrku. Ipak, sezona je duga i još puno posla je pred nama", rekao je Raikkonen.

Formula 1 se već za tjedan dana seli u Maleziju!

VN Australije:

1. Kimi Räikkönen (FIN/Lotus)
2. Fernando Alonso (ŠPA/Ferrari)
3. Sebastian Vettel (NJE/Red Bull)
4. Felipe Massa (BRA/Ferrari)
5. Lewis Hamilton (VBR/Mercedes)
6. Mark Webber (AUS/Red Bull)
7. Adrian Sutil (NJE/Force India)
8. Paul di Resta (VBR/Force India)
9. Jenson Button (VBR/McLaren)
10. Romain Grosjean (FRA/Lotus)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.