Portret Švedske: Generalka za Euro, gdje nas "čeka u četvrtfinalu"!



HRVATSKA i Švedska sutra na Maksimiru igraju prijateljsku utakmicu, ali bi se krajem lipnja mogle naći i u Donjecku ili Kijevu u četvrtfinalu Eura.

Naime, skupina C, u kojoj je Hrvatska i skupina D u kojoj je Švedska, "križaju" se u prvoj eliminacijskoj rundi nakon natjecanja po skupinama. Naravno, "nešto se pita" i Španjolsku, Italiju i Irsku u našoj, odnosno Englesku, Ukrajinu i Francusku, u švedskoj skupini, ali svakako zanimljiv podatak, kao što bi primjerice bilo interesantno da smo s Turcima igrali tri mjeseca prije tragedije na Prateru 2008.

Švedska je Hrvatskoj jedina jaka provjera prije Irske u Poznanu

Ali, dok švedski i hrvatski reprezentativci ne izbore prolazak teških skupina na EP-u (iako se naši već vide u polufinalu), to ostaje samo zgodan detalj. Do tog susreta može, a i ne mora doći, dok nas onaj sutrašnji sa Šveđanima očekuje u svakom slučaju. U tekstu koji slijedi, predstavljamo vam ugledne protivnike, najjaču, ustvari jedinu jaku provjeru hrvatske reprezentacije prije prve utakmice na Euru: Irske 10. lipnja.

Pobijedili svjetske finaliste Nizozemce, izgubili od Mađara

Švedska je više-manje očekivano završila natjecanje u kvalifikacijskoj skupini za Euro. U konkurenciji nedodirljive Nizozemske, razbuđene Mađarske, nejake Finske, Moldavije i smiješnog San Marina (gol razlika 0:53), u 10 utakmica ostvarila je osam pobjeda i dva poraza.


Spomenuli smo preporođene Mađare: Naravno, daleko su od dana Puškaševe Lake konjice, ali više nisu ni kanta za napucavanje (osim Nizozemcima) i ovo je bio njihov najbolji nastup u kvalifikacijama u zadnjih nekoliko ciklusa. Dokazali su to pobjedom nad Šveđanima (2:1) u Budimpešti početkom rujna prošle godine, čime su se ubacili u lov na drugo mjesto sa Šveđanima (koji su ih doma dobili 2:0 golovima Wernblooma). Međutim, Mađari su sve dobro upropastili u zadnjem kolu, kada su doma s Fincima igrali samo 0:0, dok su Šveđani na svom nacionalnom stadionu, rasprodanoj Rasundi, rasterećenim Nizozemcima pokvarili do tada 100-postotni učinak pobjedom 3:2.

Na Euro kao najbolji drugi ispred Portugala i Hrvatske

Tako su osigurali očekivano drugo mjesto. Švedska je, kao i za SP 2006 kada je bila u skupini s Hrvatskom, veliko natjecanje izborila kao drugoplasirana, ali izravno, bez stresa i rizika dodatnih kvalifikacija. U tablici drugoplasiranih reprezentacija bila je najbolja i s 18 bodova ispred Portugala i Hrvatske koji su imali 16.

"Spoj mladosti i iskustva"

Na osnovu sastava i taktike Švedske, koje je izbornik Erik Hamren postavio na teren u dvije zadnje bitne utakmice: Spomenuta kvalifikacijska za Euro s Nizozemskom u listopadu (3:2) i prijateljska kod Engleske u studenom na Wembleyu, može se reći kako je Švedska  tipičan primjer "spoja mladosti i iskustva". Što se tiče "stajanja na terenu", Švedska, kao i "svi", igra 4-2-3-1, ali nisu joj strani ni romb 4-1-2-1-2 ili 4-1-4-1.

Andreas Isaksson, golman PSV-a je tamo prešao iz Manchester Cityja i iako ima za golmana "samo" 30 godina, protiv Hrvatske će upisati 90. nastup za Švedsku. Centralni braniči su dva prava old-timera: superiskusni 34-godišnjaci Mellberg (109 nastupa za Švedsku) i Majstorović. Tako je barem bilo do jučer, jer Majstorović se nakon ozljede na treningu možda i oprašta od karijere. Bokove drže mlađi Lustig (25) iz Celtica desno i Blackburnov Olsson (23) lijevo.


Wernbloom (CSKA Moskva), Elm (AZ) i Larsson (Sunderland) na sredini terena također su u srednjim 20-ima, dok će Lovrenov suigrač u Lyonu, Kim Kallstrom, ovog ljeta napuniti 30, ali je, poput Isakssona, već odavno prekaljeni internacionalac (87 utakmica / 16 golova). Najstariji je 35-godišnji Anders Svensson, koji je 121 put nastupio za reprezentaciju u kojoj je debitirao prije 13 godina.

O ofenzivcima Toivonenu i Elmanderu smo već pisali, kao i o novom hitu Guidettiju, dok se o Ibrahimoviću ionako sve zna.

Sastav i taktika Švedske na kvalifikacijskoj utakmici s Nizozemskom (3:2), listopad 2011.:


Isaksson; Lustig, Majstorović, Mellberg, Olsson - Elm, Källström - Larsson, Svensson, Toivonen - Elmander

Sastav i taktika Švedske na prijateljskoj utakmici s Engleskom (0:1), studeni 2011.:


Isaksson; Lustig, Majstorović, Mellberg, Olsson - Wernbloom, Elm - Larsson, Källström, Elmander - Ibrahimović

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.