Postignut dogovor! ABA liga preživjela, klubovi postaju stopostotni vlasnici

Foto: Hina

NA DANAŠNJEM sastanku u Zagrebu čelnici ABA lige i njenih klubova iz Hrvatske i drugih zemalja bivše Jugoslavije te nacionalnih saveza raspravljali su o sudbini regionalne košarkaške lige.

Sastanak je završio oko 17:30, a prema prvim informacijama postignut je dogovor između klubova, saveza i vodstva ABA lige njenog preustroja.

Nova, preustrojena regionalna liga imat će 12 klubova i bit će u njihovom stopostotnom vlasništvu.

Sudionici sastanka odmah su uputili pismo FIBA-i u kojem stoji:

"Na sastanku je postignut dogovor o formiranju i registraciji nove regionalne  ABA lige u 100 postotnom vlasništvu 12 klubova učesnika lige. Tim dogovorom prestaju važiti potpisi klubova sa sastanka u Ljubljani 20. svibnja".

Uz pismo poslan je i ugovor o osnivanju Jadranske košarkaške lige (ABA).

Sudionici su poručili i da je liga neophodna za razvoj košarke u regiji te da ispunjava sve uvjete za priznanje od strane FIBA Europe.

FIBA htjela novu ligu, klubovi samo preustroj stare

Nakon što je buknuo novi sukob FIBA-e i Eurolige, počela je borba za prevlast u Europi, a u nju je uvučena i regionalna košarka. Međutim, obje organizacije zahtjevaju promjene u načinu funkcioniranja ABA lige, dok FIBA želi osnovati potpuno novo natjecanje i prijeti nacionalnim savezima suspenzijom ukoliko klubovi nastave igrati ligu koja više od desetljeća okuplja najbolje klubove zemalja bivše SFRJ uz povremena gostovanja bugarskih, čeških, mađarskih i izraelskih klubova.


ABA liga, da bi nastavila postojati, morala je promijeniti vlasničku i upravljačku strukturu. Šestorica privatnika iz tvrtke "Sidro d.o.o", koja vodi ligu, trebali bi prepustiti vlasnička i upravljačka prava klubovima. Klubovi ne žele napustiti ligu, ali više od svega zanima ih prohodnost buduće lige prema najjačim europskim natjecanjima.

HKS, Slovenci i Srbi ne žele se kockati s reprezentacijom

FIBA je ranije odbila priznati ABA ligu zbog nepravilnosti u načinu rada, netransparentnosti u poslovanju i drugih propusta.

Hrvatski košarkaški savez odbio je klubovima dopustiti sudjelovanje u ligi koju FIBA ne priznaje.

Slovenski savez je na sastanku s klubovima Olimpijom, Krkom i Heliosom, donio odluku da podrže FIBA-u jer ne žele da reprezentacija snosi posljedice.

Isto je razmišljanje i u HKS-u, koji je u rujnu domaćin skupine Eurobasketa i ne može riskirati suspenziju. U Zagrebu će igrati i Slovenija, odakle dolaze i važni sponzori hrvatskog EP-a, a očekuje se i velik broj navijača iz susjedne zemlje.

Predsjednik srpskog saveza Dragan Đilas poručio da do promjena mora doći te je pozvao klubove i saveze na sastanak do kojeg je sada došlo u Zagrebu. Zvezda ne podržava ovakvu ABA ligu, ali kao Cedevita, ne žele riskirati s neigranjem Eurolige. U Partizanu ne žele oštetiti reprezentaciju, a u Ciboni su skloni novoj regionalnoj ligi pod okriljem Saveza i FIBA-e.

Jedini predstavnik BiH prošle sezone Igokea, još se nije izjasnila o podršci ABA ligi, odlučit u dogovoru sa savezom.

Jedan od čelnika i osnivača lige Roman Lisac uvjeren je kako će ABA liga opstati.

U slučaju da klubovi ne dobiju dopuštenje za igranje ABA lige, a ne osnuje se novo natjecanje, igrat će u nacionalnim prvenstvima, bez mogućnosti da izbore nastup u Europi.

Sastanak IO-a FIBA-e je 18. lipnja. Tada će se znati više o budućoj regionalnoj ligi, njenom statusu i mogućim posljedicama današnjih odluka.

Opširnije o temi

> Drakšić nakon sastanka sa Cedevitom, Zadrom i Cibonom: Svi se slažu da je ABA liga neophodna

> Službeno je: Klubovi postaju većinski vlasnici ABA lige, Fiba opet gubi kontrolu

> Lisac, Radić i "sidraši" izigrali klubove: Što će biti s ABA ligom?

> Predstavnik FIBE prezentirao novu regionalnu ligu: "Dosadašnja liga nije bila radila transparentno"

> Mirko Novosel za Index: HNS, Dinamo, Rijeka i Cedevita žive, sve ostalo se raspada

> Velika pobjeda FIBA-e: Klubovi postaju vlasnici ABA lige

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.