Sevilla, sportsko čudo iz Andaluzije ili klub s najgenijalnijim sportskim direktorom na svijetu

Foto: Guliver Image/Getty Images

NAKON odigranih devet kola Primere i  pomalo u sjeni vječnih dvoboja nogometnih titana Reala i Barcelone, kao najveće iznenađenje iskočila je Sevilla. Andalužani dijele prvo mjesto na ljestvici s istim brojem bodova kao i Barcelona (22), zabilježivši čak sedam pobjeda, jedan remi i samo jedan poraz.
 
Sevilla je klub slavne tradicije i ovi rezultati možda i ne bi bili neko veliko iznenađenje da se ne radi o klubu koji je ove sezone ostao bez svojeg kapetana i najboljeg igrača Ivana Rakitića. 
Sjajni rezultati Seville dokazuju da za odlične rezultate nije nužno da klub ima neke izrazite zvijezde u momčadi, koliko je važno da je momčad homogena, fantastično posložena te da uprava kluba sjajno radi svoj posao.
 
Ramon Rodriguez Verdejo, poslovni genij i najbolji sportski direktor na svijetu
 
Upravo zbog toga možemo kao ključ uspjeha kluba iz Andaluzije izdvojiti Ramona Rodrigueza Verdeoja, bivšeg rezervnog vratara i sadašnjeg sportskog direktora. Cijela nogometna Europa složna je u konstataciji da se radi o poslovnom geniju, koji je od 2000., otkako je stupio na tu funkciju, donio niz genijalnih poslovnih odluka, koje su ''mali'' klub iz Andaluzije postavile rame uz rame s najvećim europskim klubovima.
 
"Svi ovi super rezultati koje Sevilla ostvaruje posljednjih godina su Monchijevo djelo. Godinama posluju na isti način i godinama su u vrhu. Kupi jeftino, a dobro, a onda prodaj skupo. Za mali novac kupe igrače poput Baptiste, Alvesa ili Rakitića, a onda ih za silne milijune prodaju u Real ili Barcelonu. I tako godinama. Imaju fenomenalan skauting, a i njihova škola je sjajna. Njihovi igrači od Ramosa, Navasa ili Reyesa prodani su u velike klubove za velik novac, a od tog novca klub živi godinama. Sigurno je da je to jedan fenomen, no to nije slučajno, to traje duže vrijeme i ja im na tome skidam kapu'', rekao je za Index Robert Prosinečki, bivši suigrač poslovnog genija iz Andaluzije.
 
Verdejo je za vrijeme igračke karijere završio pravo, a sportski direktor kluba postao je dok je Sevilla još tavorila u drugoj ligi. Zaslužan za najveće Sevilline transfere poput dovođenja Danija Alvesa, Julia Baptiste, Garyja Medela, Ivana Rakitića, Christiana Poulsena i Geoffreyja Kondogbije.
 
Također, Verdejo je zaslužan za afirmaciju mladih igrača iz domaće nogometne škole (Sergio Ramos, Jose Antonio Reyes, Jesus Navas ili Alberto Moreno), koji su poslije prodani za astronomske iznose.
 
Kupi jeftino, prodaj skupo i osvajaj trofeje, politika je Seville
 
''Kupi jeftino, prodaj skupo'', to je bila poslovna mantra kojom se ravnao Verdejo, a takva politika je nakon desetljeća mizernih rezultata, Sevilli u deset godina donijela tri naslova Europa lige (Kup UEFA), dva kupa Kralja, jedan španjolski Superkup i jedan europski  Superkup.
 
Sevilla je klub koji svake godine ostaje bez svojih najboljih igrača. Prisiljeni su prodavati svoje najveće talente da bi opstali,no iako ih stručnjaci uoči početka svake sezone otpisuju, Andalužani se uporno vraćaju. Klub je na klupu doveo Unaija Emeryja, sjajnog trenera čeličnog karaktera i fantastičnog pedagoga. Emery je imao odlične rezultate is Valencijom, no ovo što radi sa Sevillom pravo je sportsko čudo. 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.