Slavko, jesmo li u ratu ili na Olimpijskim igrama?

IZBORNIK ne može bez politikantstva. Priča je slična kao lani u Srbiji, samo što je Hrvatska ovaj put pobijedila. No, Slavko Goluža zaboravlja da nije u ratu (kao i da nikada nije bio), već na Olimpijskim igrama. Zato su njegove euforične izjave nakon pobjede nad Srbima neprimjerene. To je nacionalistički kič i nedopustiv odmak od granica sporta, posebno kada je riječ o čovjeku koji je vlasnik dva olimpijska zlata.

"Ništa nam neće ovaj dan pokvariti. Pokazali smo da smo bolji od Srba na neutralnom terenu. Ne mogu se oteti dojmu, ova pobjeda podsjeća me baš na film Oluja", rekao je Slavko, a njegove su izjave požurili prenijeti i osuditi kolege iz Srbije.

Čisto sumnjamo da je Goluža mislio na Hans-Christian Schmidov film "The Storm", koji istražuje pozadinu suđenja Radovanu Karadžiću a još manje vjerujemo da je toliki poznavatelj švedske kinematografije, pa da se sjetio fantastičnog trilera Mansa Marlinda.

Neukusan patriotizam hrvatski je izbornik širio i na Euru u Srbiji, nakon poraza u polufinalu. Kao da ga je više pogodilo to od koga smo izgubili, nego činjenica da se nećemo boriti za zlato.

"Jako teško sam doživio ovaj poraz. Znam za što sam se borio i za koga sam se borio - za naše ljude koji su dali živote za nas, za ljude koji nas nisu mogli doći bodriti i sve one koji su navijali u Hrvatskoj. Zlato bi bilo poklon za stradale u ratu."

Bronca im očito - nije bila dovoljna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.