Španjolci pokrenuli raspravu: Je li Draženova NBA karijera bila podbačaj?

Foto: Screenshot

DRAŽEN PETROVIĆ neosporna je hrvatska sportska legenda, no ima i onih koji ga smatraju precijenjenim, naročito njegovu NBA karijeru.

Jose Joaquin Brotons svojedobno je Josea Mourinha nazvao rakom Real Madrida, a ovih je dana podigao prašinu komentarom kako je Dražen Petrović bio podbačaj u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta. Španjolski novinar, bivši urednik i komentator niza listova i televizija, na sebe je navukao bijes i uvrede košarkaških zaljubljenika širom svoje domovine gdje je Dražen ostavio velik trag igrajući za Real Madrid.

Ubrzo se povela rasprava na društvenim mrežama, a naslovnicu on-line izdanja "Marce" probila se odlična analiza španjolskog blogera Salve Carmone koji se osvrnuo na Draženovu ostavštinu. Autor je i sam sudjelovao u produkciji dokumentarnog filma o Draženu "Jednom braća".

"O Draženovoj NBA karijeri treba zapamtiti da je stigao 1989. s 25 godina, potpisao za Portland, odigrao nekoliko minuta prije nego je nakon godinu i pol prešao u Netse. U drugom dijelu sezone odigrao je 43 utakmice, uz 12,6 poena i 20 minuta po utakmici. U drugoj sezoni odigrao je 82 utakmice, u prosjeku 37 minuta i 20,6 koševa. Sezona 1992/1993 bila je najbolja i posljednja Petrovićeva u NBA-u, počeo je 67 od 70 utakmica, upisao po 38 minuta u prosjeku i 22,3 poena.

Možemo navoditi razne srgumente, ali brojke ne lažu. U četiri sezone, dvije je odigrao na visokoj razini, a polovicu jedne je gotovo cijelu propustio. Dodajmo i kako njegova momčad nikada nije prošla 1. kolo doigravanja. Uvršten je u treću najbolju momčad sezone, ali nije pozvan na All-Star.

"Bi li Netsi umirovili Draženov dres da nije poginuo ili da je otišao igrati u Grčku?"

Jedna od zabluda je, tvrdi autor, da Petrović nije izabran na All-Star zbog podcjenjivanja ne-američkih igrača u to vrijeme. Ipak, te najbolje sezone u Draženovoj NBA karijeri, All-Star utakmicu igrala su dva stranca Detlef Schrempf i Hakeem Olajuwon. No, iste godine bez poziva je ostao i Vlade Divac čija je statistika bila sjajna poput Draženove.


Netsi su zbog nesretno stradalog hrvatskog košarkaša umirovili njegov dres s brojem "3". Je li to pokazatelj njegove veličine? Ne, smatra autor teksta. "Petroviću su umirovili dres jer je poginuo nakon svoje najbolje sezone, čime je uhvaćeno nikada odgovoreno pitanje - što je mogao biti, a ne što je bio. Bi li umirovili dres tog igrača da nije poginuo? Ne. Ustvari, tjednima prije tragedije proširile su se glasine kako odlazi u Grčku i kako se neće vratiti u NBA. Bi li umirovili dres da je otišao igrati u Grčku? Ne", dodaje.

"U Hall of Fame" Petrović je ušao zbog hrvatske reprezentacije, a ne zbog NBA"

Ulazak u "Hall od fame" jedna je od najvećih počasti koju može doživjeti jedan košarkaš. Petrović je zasluženo dobio svoje mjesto, no niti to ga ne čini jednim od najvećih u NBA ligi. "Hall od fame uzima u obzir i rezultate s reprezentacijom, ne samo NBA statistiku. Zato je Petrović u njoj. Da se gleda samo NBA, sa svojom statistikom i uspjesima, ne bi bio tamo", stoji u analizi.

"Dražen je bio idol u svojoj zemlji", posljednji je argument u korist nikad prežaljene legende. Da, bio je heroj, ali NBA s time nije imao nikakve veze.

"Draženova karijera u NBA-u nije bila podbačaj, ali nije bila niti zvjezdana kako se govori"

"Petrović je bio junak svoje zemlje iz drugih razloga, od kojih najvažniji nemaju veze s košarkom. Bio je domoljub u vrijeme rata u Hrvatskoj, bio je predvodnik hrvatske reprezentacije, iako je imao srpsko porijeklo. Ljudi su u njemu vidjeli nešto više od košarkaša. Drugo, umro je mlad, na vrhuncu, igrajući bolje nego ikada prije. Osjećaj gubitka bio je toliki da su hrvatske vlasti po njemu nazvali niz ulica, trgova i sportskih dvorana".

"Nitko ne može reći da Petrović nije bio veliki igrač, u to nitko ne sumnja. Mislim da je bio jedan od najvećih koji je napustio europsku košarku, koji se može usporediti sa Sabonisom i još nekolicinom. Tragična nesreća prekinula je njegovu karijeru ostavivši za sobom, više od ijednog košarkaša prije, pitanje "što je moglo biti". No, njegove četiri godine u NBA-u, pamte se puno bolje nego što su zaista bile, iz raznih razloga. Njegova karijera u NBA-u nije bila podbačaj, ali nije bila niti zvjezdana kako se govori", zaključuje autor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.