Srpski navijači - država u državi: Što bi dali Zvezda i Partizan da im vrijeđaju strine i glasnogovornike

PROBLEMI koji s navijačima imaju hrvatski klubovi, dječja su igra prema onom što rade nedodirljive najveće srpske navijačke skupine, uvjerili smo se u to još jednom posjetom derbiju Zvezde i Partizana.

Mamićevi propagandisti čitabama pozivaju državu na akciju nakon recitiranja dječjih brojalica, Srbija reagira tek na ubojstvo

Mamićev Dinamo nakon djetinjasto provokativnih i degutantnih slogana BBB-a ("Tomislav Marčinko djecu dirko", "Mamićeva strina puši svima") izdaje kilometarska priopćenja i poziva sve institucije na brzo djelovanje, ali što bi onda Mamić da se nađe u njemu omiljenoj Srbiji?

Njihovom navijačkom scenom, ali i najjačim klubovima, drmaju navijači, odnosno navijačke skupine Delije i Grobari, na koje se državni represivni i kazneni aparat obara svom žestinom, ali tek kada prevrše svaku mjeru, konkretno - ubiju nekoga ili to pokušaju naočigled cijele zemlje.

Visoke zatvorske kazne, pokušaji stavljanja navijačkih grupa van zakona i puštanje na njih teško oklopljenih žandara s apsolutno svim ovlastima, mjere su koje je država prema njima poduzela tek nakon što su navijači Partizana u Beogradu nasmrt pretukli navijača Toulousea Bricea Tatona i tako do kraja osramotili državu i nakon što je nekoliko navijača Zvezde bakljama unakazilo policajca u civilu koji je bio na njihovoj tribini.

Žandarmerija je glavna na ulici. Tribine su carstvo Delija i Grobara

Država jasno povlači crtu na mjestu gdje prestaje njen interes za svemoćne navijače i njihove aktivnosti: Srpska žandarmerija je bez dvojbe najzajebanija policijska sila na Balkanu i to je demonstrirala neposredno prije spomenutog derbija. Iako je zbog gore navedenih razloga na snazi neslužbeno primirje između Delija i Grobara, na dojavu o dogovorenoj tuči u parku kod stadiona, ekspresno su, kao na pokaznoj vježbi, u borbenom stroju i nastupanju s nekoliko strana, okružili park, odsjekli ga i priveli u njemu zatečene navijače. Jednako efikasno spriječena je i dogovorena tučnjava kod Radovog stadiona na Banjici.


Međutim, navijači ih zanimaju do jednog mjesta - ulaza na navijačke tribine. Za vrijeme utakmice na njima caruju Delije i Grobari, a prije i poslije mečeva, njihova (straho)vlada proteže se i do kancelarija. Koliko god Torcida bila jaka u Splitu i Hajduku, ipak se još nije dogodilo da netko od njih iz klupskog kafića i kluba izbaci jednu od najvećih klupskih legendi, kao što su Delije napravile s Draganom Stojkovićem, ili da prisili predsjednika i igrače da daju podršku navijaču osuđenom za pokušaj ubojstva.

Frakcije Grobara se međusobno ubijaju i pale automobile

Ili koliko god se zaposlenici Dinama "bojali za svoju sigurnost" kada BBB povješaju uvredljive transparente ili izvikuju takve slogane, još se nije desilo da u okršajima sukobljenih frakcija Boysa bude mrtvih i teško ranjenih. Upravo to se dogodilo prošlog tjedna među Grobarima, u napadu pripadnika skupine "Alcatraz" na smrtne neprijatelje iz grupe "Zabranjeni". Dvije skupine navijača istog kluba se već dulje vrijeme žestoko bore ne samo za primat na Jugu, nego i na beogradskom narko-tržištu.

Podsjećamo, srpsko Državno tužiteljstvo je 2009. zatražilo zabranu 14 navijačkih skupina, među kojima su "Alcatraz" i "South family", iz koje su kasnije nastali "Zabranjeni". Ustavni sud je ovu inicijativu odbacio "zbog nepostojanja ustavnih i zakonskih pretpostavki za vođenje postupka pred tim sudom."

Partizanovi navijači: Grupe odijeljene kavezima i kordonima se gađaju bakljama i navijaju zajedno



Na derbiju u srijedu, "Grobari 1970" i "Alcatraz" bili su smješteni na velikoj južnoj tribini, dok su "Zabranjeni" bili na istočnoj, točnije u kavezu do juga, u kojem su na utakmicama jugo-lige bili smješteni BBB i Torcida. Bili su odijeljeni "sanitarnim koridorom": Četverostrukim kordonom žandara i zaštitara. Za razliku od beogradskih ulica, gdje se obračunavaju pucnjavama, paljenjem auta i provalama u stanove, na stadionu najvećeg rivala su se međusobno gađali bakljama. Koliko je ova situacija šizofrena, govori i što su najveći dio utakmice navijali zajedno!

Marakanom na derbiju ne odjekuje huk, nego zaglušujuća grmljavina

Što se tiče navijanja i ugođaja na beogradskom derbiju, prije svega na Marakani, vjerojatno su jedini derbiji koji se s njim mogu usporediti, oni u Buenos Airesu, Istanbulu, Rimu i Glasgowu. Stadionom ne odjekuje "huk", nego doslovno dvosatna zaglušujuća "grmljavina" neprekidnih navijačkih pjesama, uz stotine zapaljenih i na teren i tartan bačenih baklji, a Olympiacosovi navijači su pobratimima Delijama darovali praćke za topovske udare kako bi što preciznije gađali partizanovce, odnosno kako bi bili sigurni da jedini pogođeni zvezdaš na terenu bude onaj bivši - Partizanov golman Vladimir Stojković.

Delije Partizanovce gađaju topovskim udarima ispaljenima iz praćki. "Kornjače" ih štite u rimskoj formaciji kornjače



Upravo njega, ali i sve ostale igrače Partizana, Delije prilikom izlaska iz tunela (koji je na nesreću partizanovaca ispred sjevera) zasipaju nevjerojatnom količinom petardi i još opasnijih topovskih udara, od kojih ih štite žandari posloženi u oklopnu formaciju sa štitovima, poput rimskih kohorti u napadu (formacija testudo, u prijevodu "kornjača", što je u slengu naziv i za oklopljenog interventnog policajca, op.a.). Na Sjeveru omraženi Stojković je cijelo drugo poluvrijeme, kada je bio ispod tribine Delija, instinktivno izlazio prema rubu svog kaznenog prostora. Nije mu bilo lako, "izdajnik" je zbog prijetnji smrću imao i policijsku zaštitu.

Zvezdini "Pijetlići" bacaju lopte u teren kako bi ometali Partizanovce, čiji navijači preskaču ogradu da tuku zaštitare zvezdaše

U beogradskom derbiju nema zaštićenih i "nevinih": Spomenuti Stojković se nekoliko puta krenuo obračunati s dječacima - skupljačima lopti, koji su pred kraj utakmice perfidno u teren ubacivali "dodatne" lopte u teren, kako bi izazivali prekide, a jedan Grobar je nakon prvog Zvezdinog gola preskočio ogradu i jarak između tribine i atletske staze, kako bi se potukao s nekoliko redara, koji su kraj gola slavili Zvezdin pogodak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.