Šuterski trening protiv smiješnog suparnika. Mandžukić - Cipar 2:0

Foto: Hina

PRVU utakmicu nakon neuspjeha na SP-u u Brazilu, Hrvatska je igrala protiv Cipra u Puli.

Prijateljski meč bio je generalka za prvu službenu utakmicu u novom ciklusu, kvalifikacijsku utakmicu za EP s Maltom, koja se 9. rujna igra na Maksimiru, a Cipranima je gostovanje kod Hrvatske bilo priprema za početak kvalifikacija u neposrednom susjedstvu, jer u utorak u Zenici igraju s BiH.

Od hrvatske reprezentacije nakon SP-a oprostilo se nekoliko igrača (Pletikosa, Vukojević, Eduardo) pa je izbornik Kovač morao pomladiti selekciju u kojoj su sada Vargić, Lovre Kalinić, Jedvaj, Hrvoje Milić, Pašalić, Pjaca, Halilović, Kramarić i Čop.

Kovač i dalje inzistira na igri s krilima, iako krila nema

Kovač je najavio kako neće mijenjati taktiku 4-2-3-1, nego da će je eventualno modificirati u 4-3-3, što je čudno, budući da među izabranicima nema "krila" ni klasičnih defenzivnih veznih.

Za "Novu Hrvatsku" od prve minute protiv Cipra igrali su; na vratima Subašić, s desna na lijevo u obrani Srna, Ćorluka, Lovren i Strinić, Brozović i Modrić kao zadnji vezni igrači, trozubac ispred Kramarić, Halilović, Kovačić te Mandžukić u napadu.

Prvi susret s Ciprom od samostalnosti nije privukao puno navijača. Tribine Drosine ni blizu nisu pune kao što smo navikli vidjeti u dosadašnjim utakmicama Hrvatske u Puli, tek oko pet tisuća gledatelja.

U prvom poluvremenu gledali smo dominaciju Hrvatske nad skronim protivnikom, najraspoloženiji bili su Kramarić, koji je izluđivao čuvare na lijevoj strani ciparske obrane, zatim strijelac Mandžukić, koji je odlično surađivao s Kramarićem i Halilović, koji se već u 4. minuti odlično sjurio s desne strane kroz ciparsku obranu u kazneni prostor i s 12 metara iskosa ljevicom pucao pored bližeg kuta gola gostiju. Samo dvije minute kasnije, loše ispucavanje Subašića, zapravo dodavanje Alexandrouu, koji s 40 metara gađa vrata, ali neprecizno.

Hrvatska u prvom djielu zgazila Cipar, ali na poluvrijeme otišla samo s golom prednosti


Prva velika prilika za Hrvatsku u 12. miunti nakon odlične akcije; Mandžukić je s centra gurnuo Kramarića na desnu stranu, a ovaj koristi manjak braniča, prelazi čuvara i lijepo "vanjskom" šalje loptu pred gol, gdje se neometani Brozović naklonio, ali njegov udarac glavom završava na gredi. Odmah zatim, Kramarić je srušen iskosa s desne strane pred kaznenim prostorom, a Halilovićev udarac iz slobodnjaka, jedva brani Georgallidis.

Konačno, u 17. minuti Hrvatska vodi. Bila je to akcija jako slična onoj od prije pet minuta; sada je dubinsko proigravanje za desnu stranu i Kramarića odigrao Modrić, a Rijekin ofenzivac loptu šalje kroz noge čuvaru pred gola za Mandžukića, koji sam, "šetajući" gura loptu u mrežu.

Halilović je zatim opet dokazao koliko je sjajan, brz i probojan, ali i sebičan; od centra do ruba kaznenog prostora nanizao je tri igrača i 50 metara, ali onda, umjesto da posluži jednog od dva igtrača koji su bolje pozicionirani od njega, puca visoko iznad gola.

Do kraja poluvremena na gol gostiju pucat će Lovren, Kramarić, Brozović, a Ciprani ne uspijevaju iskoristiti još jednu nesigurnost Subašića. U 42. minuti, "nevjerovatno", ali evo prilike i za Cipar! Charalambides je dobro opalio s lijeve strane, ali Ćorluka blokira i lopta odlazi u korner.

Obnovljena Hrvatska jeu prvom poluvremenu za nižerazredni Cipar bila momčad iz "druge galaksije": neuhvatljiva i nedostižna, ali sa samo jednim golom prednosti.

Promenada s izmjenama uvela utakmicu u trening-vode

U prvih desetak minuta izgledalo je kako su se na pauzi Kovačevi izabranici previše odmorili, jer u nije bilo ništa od brzine, kombinatorike i želje iskazanih u prvom dijelu.

Ali, ako nije bilo nabrojanog, bilo je indiviudalne kvalitete; Kovačić se u 58. minuti probio s lijeve strane i iskosa puca u donji suprotni kut. Kissas kratko odbija, ali tek do opet samog Mandžukića, koji s metra samo postavlja nogu za svoj drugi gol.

Zatim su ulazili Čop, Pašalić, Olić, Vida, Pjaca i Jedvaj. Dinamov napadač i veznjak zaslužni su za zadnju veliku prijetnju pred ciparskim golom - Pjaca je u posljednjoj minuti nakon kornera i Čopovog skoka, škaricama pogodio prečku.

Red je naglasiti i jedinu pravu šansu za Cipar i odličnu obranu Subašića, također pred kraj; Makridis je dobro ubacio s desne strane, Cristofi s pet metara puca glavom, ali Subašić spašava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.