"Svaka čast Vatrenima, ali uspjeh futsala vrijedi više nego bronca"

"ATMOSFERA je ludilo! Taman sam stigao iz Splita u Zagreb, putovao sam pet i pol sati", rekao nam je direktor Europskog futsal prvenstva Boris Durlen ulazeći u zagrebačku Arenu gdje će hrvatska reprezentacija protiv Rusije tražiti ulazak u finale.

> Futsal zaslužuje bolje: "Plaćamo da bismo trenirali, to se mora promijeniti"

Predsjednik Komisije za futsal HNS-a zadovoljan je organizacijom turnira kojoj je na čelu, šefica Uefinog marketinga ostala je bez riječi, a samo je u Splitu prodano više ulaznica nego na cijelom Euru u Mađarskoj prije dvije godine:

"Nitko nije vjerovao da će biti ovakav odaziv navijača. Očekivali smo jak odaziv Splićana jer je igrala Hrvatska, ali napravili su čudo jer su vremenski uvjeti bili takvi, ljudi su putovali iz Dubrovnika po pet sati i iz drugih gradova. Zagrepčani su me iznenadili jer je i na utakmici Slovenije i Španjolske bilo pet i pol tisuća ljudi".

"Moram pohvaliti publiku jer sinoć na utakmici Srbije i Rusije nije bilo vrijeđanja, osim malo fućkanja na početku", dodao je Durlen.

Hrvatska je izborila polufinale, ušla je u borbu za prvu medalju. Može li se ovaj uspjeh usporediti s "vatrenima" u Francuskoj 1998.?

"Teško je to uspoređivati. Svaka čast velikom nogometu, ali kad uspoređujete ulaganja prvih deset reprezentacija u Europi, gdje i klubovi imaju 5 milijuna eura budžeta, ovaj uspjeh vrijedi i više nego bronca. Pogotovo kad se u obzir uzme tretman koji futsal ima u Hrvatskoj, nemamo stranaca kao drugi, a i najmlađa smo reprezentacija na turniru".

Europsko prvenstvo, koje se često smatra Uefinom kompenzacijom Hrvatskoj za izgubljenu kandidaturu Eura u nogometu 2012, izdiglo je futsal iz mraka u kojem je bio svih ovih godina. Hrvatski nogometni savez, koji niti jednom kunom nije pomagao razvoj ovog sporta u Hrvatskoj, posljednjih je godinu i pol angažirano pripremao sve za najveći sportski događaj godine. Za to je zaslužan i izbornik Mate Stanković.

"Prije godinu i pol dana izbornik je postavio čvrste uvjete i, na sreću, vodstvo HNS-a je dalo dosta kvalitetan tretman reprezentaciji. Dali su nam dvije utakmice s Iranom i Rusijom i odmah se stvorio rezultat", navodi Durlen.

No, treba napomenuti kako je Savez, usprkos novcu koji iz Uefe stiže za razvoj futsala, donedavno izbjegavao plaćati reprezentaciji troškove puta i priprema. Pretprošle godine Hrvatska je osvojila Mediteranski kup u Libiji, a tada je putne troškove i smještaj osigurao libijski savez.

Hoće li se nakon Eura sve vratiti na staro?

"Ako Savez i ostali partneri vide da je futsal zdrav projekt, možda će osigurati dodatne sponzore da olakšaju malonogometnim klubovima", kaže Durlen, ali dodaje kako još nije bilo konkretnih razgovora o tome hoće li HNS dio zarade o Eura proslijediti malonogometnim prvoligašima.


"Teško je govoriti koliko će HNS zaraditi, bitno je da se ne izgubi. Uloženo je puno, Uefa je kao organizator platila većinu troškova, no nitko nije predvidio naš ulazak u borbu za medalje što nam stvara dodatne troškove. Ali nitko ne gleda u lipu, bitna je pozitivna atmosfera".

Hoće li HNS dati dio zarade klubovima?

"O tome se nisu vodili razgovori. O tome će sigurno odlučiti Izvršni odbor HNS-a. Najavljen je sastanak s partnerima i sponzorima koje ne bi sada imenovali, trebamo iskoristiti medijsku pozornost i poduprijeti futsal jer će svi imati koristi.  Već sada smo dobili ponudu od Španjolaca za besplatne utakmice u vrijeme kad im se ne igra prvenstvo, Rusi žele suradnju s mlađim kategorijama, Talijani žele zajednički kamp, to su ozbiljne priče, više nas ne smatraju autsajderom."

Hoćete li se Vi, kao predsjednik Komisije za futsal, zalagati za dodjelu novca klubovima?

"Apsolutno".

Za kraj, najava utakmice s Rusima...

"Ako uspijemo zaustaviti njihova dva kreatora igre Brazilce Cirila i Pule, koji razigravaju momčad, i ako nam se oporavi Dario Marinović, onda vjerujem da možemo do pobjede", zaključio je Durlen.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.