Teške optužbe za malverzacije, Jovanović prijavljuje DORH-u Matešin olimpijski odbor! Čop za Index: Ja nisam odgovoran

Foto: HINA

VLADA nije prihvatila programsko i financijsko izvješće Hrvatskog olimpijskog odbora za 2012. godinu! Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović opet proziva HOO, njihovo je izvješće nazvao šminkom i poručio da se novac troši netransparentno! O ovoj odluci ministar je izvijestio na sjednici Vlade.

> Mateša odgovara Jovanoviću: Nismo napravili ništa protuzakonito, svaka lipa je otišla sportašima

Famozna sportska inspekcija daje prve rezultate.

Jovanović je rekao da izvješće pokazuje kako su svi planirani prihodi napravljeni na razini rashoda te da su navedena obrazloženja apsurdna. Posebno je istaknuo plaće i rekao da se radi o nenamjenskom i netransparentnom trošenju proračunskih sredstava.

Ministar je rekao da je u HOO-u bila i inspekcija koja predlaže da se cijeli spis proslijedi državnom odvjetništvu. Vladi je stoga predložio da ne daju pozitivno očitovanje, što je i usvojeno. Jovanović je nakon Vlade novinarima izjavio da je vodstvo HOO-a ugrozilo cjelokupno financiranje sportske vertikale u Hrvatskoj netransparentnim financiranjem sportske televizije.

"Na temelju nalaza sportske inspekcije, nekoliko odluka je vrlo upitno, i postoji sumnja i na zlouporabu položaja i ovlasti. Tako da temeljem prijedloga glavne sportske inspektorice s jučerašnjim datumom, danas ćemo cijeli spis uputiti i DORH-u na dodatno ispitivanje", rekao je ministar.

Na pitanje očekuje li ostavku predsjednika HOO-a Zlatka Mateše, Jovanović je odgovorio.

"Ne želim uopće razgovarati na takav način jer mene uopće ne zanima ni gospodin Mateša, ni gospodin Čop (glavni tajnik HOO-a) , mene zanima hrvatski sport", rekao je Jovanović.

I udruga Hrvatski nogometni savez izjednačuje svoja izvješća i uvijek precizno ostaju na pozitivnoj nuli. Za očekivati je da će ministar i njihovim izvodima posvetiti pažnju.

HOO se već jednom našao na udaru ministarstva, a s uvođenjem Sportske inspekcije, Jovanović može lakše alarmirati DORH, što u ovom slučaju u čini. Ministar je već imao zamjerke na položaj i primanja glavnog tajnika HOO-a Josipa Čopa. Poručio mu je da je bahat i da skriva svoju plaću. Naime, u veljači ove godine ministar je iznenadio HOO kada ih je zatražio račune za potrošena proračunska sredstva. HOO račune nije dostavio odmah te je Vlada blokirala sredstva olimpijskom odboru.

Čop za Index: Čekamo sjednicu Vijeća HOO-a, ja nisam zadužen za to 

Josip Čop u razgovoru za Index ističe: "Naravno da su nam sredstva tada odblokirana. O ovome bi se dalo puno lamentirati, ali ja ne želim preskakati instance. U ponedjeljak će odgovor na cijelu situaciju dati Vijeće HOO-a"

Ali HOO je opet u problemu. Ministar djeluje odlučno, govori o nenamjenskom trošenju novca i zlopororabi ovlasti.

"Ja sam glavni tajnik odbora, dakle ne vodim politiku niti sam ministrove izjave vidio. Podsjetit ću da je za ponedjeljak sazvana redovna sjednica Vijeća HOO-a, s obzirom da smo na temelju nalaza Sportske inspekcije trebali doraditi neke stvari. O tome ćemo po planu i razgovarati te izvijestiti javnost"

Mirni ste, iako vas ministar ovako oštro proziva da radite cirkus? Koje je zamjerke imala sportska inspekcija? 

"Ne bih ulazio u detalje, jer to nije moja dužnost. No, 21. lipnja Ministarstvo financija nije imalo nikakvih zamjerki niti primjedbi na financijsko trošenje, u odnosu na naše izvješće"

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.