Tko stoji na putu Repešinim izabranicima?

HRVATSKA je saznala suparnike na Europskom košarkaškom prvenstvu sljedeće godine u Sloveniji.

Momčad Jasmina Repeše igrat će u skupini C sa Španjolskom, Slovenijom, Poljskom, Gruzijom i Češkom. Zanimljivo, jedino Hrvatska u ovoj skupini neće imati niti jednog NBA igrača.

U drugi krug prolaze tri najbolje momčadi.

Prvaci bez Gasola, Navarra i Reyesa, ali s oporavljenim Rubijem

Iako su se Pau Gasol, Juan Carlos Navarro i Felipe Reyes oprostili od reprezentativnog dresa, Španjolska je najjača europska momčad. Ono što je SAD za ostatak svijeta, to je Španjolska za ostatak Europe. Aktualni europski prvak i olimpijski viceprvak igru u Sloveniji zasnivat će na mlađem Gasolu, Marcu, All-Star košarkašu Memphisa.

Furija će treći uzastopni naslov loviti s Jose Calderonom, Sergom Ibakom i Rudyjem Fernandezom. U reprezentaciju će se vratiti i fenomenalni mladi playmaker Ricky Rubio.

Hrvatska i Španjolska su odigrale deset utakmica, a u šest su slavili Španjolci. Posljednji put na krilima Marka Tomasa Hrvatska je slavila na Europskom prvenstvu 2007. godine.

Domaćini love prvu medalju

Slovenija je odabrala Celje kao grad u kojem će igrati svoje utakmice u prvom krugu. Beno Udrih, sjajni košarkaš Milwaukeeja, rođen je u Celju, ali najvjerojatnije da će propustiti prvenstvo zbog male minutaže.

Ipak, to i ne bi trebao biti veliki problem za reprezentaciju Slovenije budući da su najjači upravo na poziciji razigravača. Goran Dragić oduševljava u dresu Phoenixa, a vjerojatno će zaigrati i Jaka Laković, 34-godišnji košarkaš Galatasaraya.

Slovenci su posebno jaki pod košem gdje imaju Erazema Lorbeka i Mirzu Begića. Lorbek već godinama igra u Barceloni, a Begić je od prošle sezone član Real Madrida.

Najbolji rezultat na Europskom prvenstvu Slovencima je četvrto mjesto iz 2009. godine. U borbi za broncu tada su poraženi od Grčke s 57:56.

Gortat i Lampe ne mogu sami odvesti Poljsku u drugi krug

Marcin Gortat najpoznatiji je poljski košarkaš. Već pet godina igra u najjačoj ligi svijeta. U Orlandu je bio zamjena Dwightu Howardu, a u Phoenixu je u startnoj petorci.

Društvo u reketu će mu praviti Maciej Lampe, košarkaš Caje Laboral. I Lampe je imao epizodu u NBA ligi, ali mnogo manje uspješnu od Gortata.

Ostatak rostera čine uglavnom igrači iz najjačih poljskih klubova, Prokoma i Sopota. Poljaci će vjerojatno naturalizirati i jednog Amerikanca, dosad je to bio David Logan, košarkaš Maccabija.

Poljaci su Euro izborili kao najbolja momčad u skupini s Finskom, Belgijom, Švicarskom i Albanijom. Doživjeli su dva poraza, na domaćem terenu od Finske i Belgije.

Gruzijci u Sloveniju stižu s dva NBA igrača

I Gruziju poput Poljske predvodi NBA centar. Zaza Pachulia je godinama najbolji Gruzijac. U SAD-u je od 2003. godine, a prosječno postiže sedam poena uz osam skokova.

Tornike Shengelia je rookie u NBA ligi. Izabran je ove sezone kao 54. pick na draftu od Brooklyna, ali se nije izborio za poziciju u rotaciji iako je trener Avery Johnson bio impresioniran njegovim mogućnostima.

Karijeru u NBA pokušao je ostvariti i Giorgi Shermadini, ali 2008. godine nije izabran na draftu. Ipak, u Europi je izgradio sjajnu karijeru u dresovima Panathinaikosa, Olimpije, Cantua. Trenutno igra za Maccabi.

Vanjska linija je mnogo slabija, a predvodi je Manuchar Markoishvili, šuter koji sjajno igra za talijanski Cantu. Gruzijci traže američko pojačanje na poziciji razigravača budući da ih nisu oduševili Jacob Pullen i Corey Fisher.

U kvalifikacijama su doživjeli dva poraza. Jedan od Bosne i Hercegovine, a drugi iznenađujuće od Nizozemske.

Šesti pick na prošlogodišnjem draftu predvodi Češku

Reprezentaciju Češke predvodit će nekadašnji košarkaš Partizana Jan Vesely, a od prošle sezone član Washingtona. Fenomenalni 22-godišnji skakač izabran je na prošlogodišnjem draftu kao šesti izbor.

U NBA je igrao i Jiri Welsch koji se nakon dvanaest godina vratio u Češku. Trenutno igra za prvaka Nymburk, a u SAD-u je igrao za Dallas, Golden State, Boston, Cleveland i Milwaukee.

Nastup na prvenstvu Česi su izborili u skupini s Italijom Turskom, Češkom, Bjelorusijom i Portugalom. Najbolji igrač u kvalifikacijama je bio David Jelinek, bek-šuter turskog Olina.

Hrvatska otvara protiv Španjolske

Europsko prvenstvo počinje 4. rujna 2013. godine, a iz svake skupine u drugi krug prolaze po prve tri momčadi. Hrvatska otvara prvenstvo sa Španjolcima, a zatim igra protiv Gruzije, Poljske, Slovenije, te u posljednjem kolu Češke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.