"Tužan dan za biciklizam": Contador proglašen krivim i suspendiran na dvije godine!

ALBERTO CONTADOR, najbolji biciklist posljednjih pet godina proglašen je krivim zbog uzimanja dopinga! Tako je odlučio Međunarodni sud za sportsku arbitražu (CAS), koji stoluje u švicarskoj Lausannei.

Dugo je trajala rasprava o njegovoj krivnji ili nevinosti. Slučaj je odlazio s jedne adrese na drugu, a na kraju se s Contadorom pozabavio CAS koji je donio odluku o dvogodišnjoj suspenziji. Time su Španjolcu izbrisani svi rezultati u proteklih godinu i po dana. Oduzeta mu je tako pobjeda na Tour de Franceu 2010. godine, kao i ona na Giro d'Italiji 2011. godine. Inače, Contador je tek drugi biciklist u povijesti (nakon Amerikanca Floyda Landisa) koji je izgubio zarađenu titulu na Touru zbog kasnijeg doping-skandala.

Cijeli slučaj je, dakle, pokrenut nakon Toura 2010. godine. A i B krvni uzorci su pokazali da je Contador koristio nedozvoljeno sredstvo - klenbuterol. Contador se branio da ga je unio u sebe i ne znajući, što je moguće pokazivala i mala količina te nedozvoljene supstance u njegovom tijelu.

Prvotno su Međunarodna antidopinška agencija (WADA) i Međunarodna biciklistička federacija (UCI) tražili Contadorovu suspenziju, ali su iz njegova matičnoga, Španjolskog biciklističkog saveza, Contadora odriješili krivnje. Slučaj je tako morao otići sve do Međunarodnog suda za sportsku arbitražu, a oni su u ponedjeljak objavili da je Španjolac kriv i da kazna iznosi dvije godine.

Contadoru tako ostaju prethodni naslovi na Touru (2007. i 2009.), na Giru (2008.) i Vuelti (2008.).

Schleck: Žao mi je, ovo je tužan dan za biciklizam

Nakon presude CAS-a, oglasio se i Andy Schleck, biciklist koji će najviše profitirati takvim raspletom. Contadoru je, naime, među ostalima, poništena i pobjeda na Tour de Franceu 2010. godine. Schleck je tada bio drugi tako da se sada očekuje da će mu retroaktivno biti dodijeljena pobjeda na najvećoj svjetskoj utrci. On sam, međutim, nije nimalo sretan zbog toga.

"Borio sam se s Contadorom i izgubio utrku. Ne postoji razlog zbog kojeg bih trebao biti sretan. Alberto, žao mi je", poručio je 26-godišnji Luksemburžanin.

"Ovo je tužan dan za biciklizam. Jedino pozitivno u svemu je da je nakon 566 dana napokon završena neizvjesnost", dodao je vozač RadioShacka, zaključivši:

"Ako ove godine budem prvi na Touru, smatrat ću to svojom prvom pobjedom."

Dodajmo ovome i da je Contador ostao i bez lanjske pobjede na utrci Giro d'Italia. Novim bi pobjednikom trebao biti proglašen Talijan Michele Scarponi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.