Ususret europskim izazovima CO Zagreba: Vrijeme je da upoznate nasljednike Balića, Kopljara, Štrleka..



CROATIA OSIGURANJE ZAGREB je doznao i posljednjeg protivnika u rukometnoj Ligi prvaka. Naime, Dinamo iz Minska jučer je deklasirao turski Bešiktaš, te je izborio svoje mjesto među najboljim rukometnim klubovima u Europi.

Uz Dinamo Minsk, protivnici Zagrebu u skupini D bit će Barcelona, Kadetten Schaffhausen, Fuchse Berlin i Pick Szeged, a na prvi pogled može se zaključiti kako trener Zagreba, Slavko Goluža, neće imati lagan posao.

Rezime prošle sezone u LP: Odlazak na FInal Four izgubljen u Zagrebu

Prošle sezone rukometaše Zagreba u europske dvoboje poveo je Ivica Obrvan, koji je s vrlo mladom ekipom ostvario povijesni uspjeh pobijedivši Barcelonu na njezinom terenu. Međutim, nakon poraza u SEHA ligi Obrvan je dobio "košaricu", a na njegovo mjesto stigao je hrvatski izbornik Slavko Goluža.

Goluža je, pak, zamalo skinuo skalp velikom njemačkom divu Kielu, ali Nijemci su se pokazali kao "mačka s devet života", te su u infarktnoj završnici uzeli bod na gostovanju u Areni.

Da je Zagreb tog dana slavio, možda uzvrat u Njemačkoj ne bi bio puka formalnost.

Klub napustili Balić, Kopljar, Gojun, Štrlek...

Rukomet je sport u kojem se transferi ne prate poput onog, recimo, Luke Modrića u Real. Tu i tamo ćete naići na vijest o transferu unutar HRL-a, a mediji će pažnju pokloniti samo onim transferima u kojima neki hrvatski reprezentativac negdje dolazi/odlazi. Kada je Zagreb u pitanju, onda moramo primijetiti kako smo ovog ljeta često smo koristili riječ - odlazi.

Naime, Zagreb je ostao bez velike većine igrača koji su prošle sezone bili standardni prvotimci. Ivano Balić, Marko Kopljar, Jakov Gojun, Marin Šego, Manuel Štrlek i durgi otišli su trbuhom za kruhom, jer se Zagreb nalazi u velikim financijskim problemima. Međutim, bez obzira na stanje na računu, Zagreb je u Hrvatskoj i dalje jako ime, stoga ne čudi kako su i dalje potpisali sve što valja u domaćem prvenstvu, te su se okrenuli igračima iz juniorskog pogona.

Iako će mnogi reći da je Zagreb osakaćen odlascima ključnih igrača, ipak rukometna mladost s kojom će Goluža baratati ove sezone jednog će dana predvoditi hrvatsku reprezentaciju na velikim natjecanjima.

Budućnost hrvatskog rukometa odlazi na kaljenje u Barcelonu, Berlin...



Pivot Marino Marić ulazi u svoju treću sezonu i već je prošle sezone postao prvotimac. Da se odlazak Manuela Štrleka neće osjetiti pobrinut će se Lovro Šprem, Goranov mlađi brat, koji je protiv Kiela u četvrtfinalu prošle sezone bez respekta bušio "ubojicu hrvatske reprezentacije" - Thierryja Omeyera. Luka Stepančić, 203 cm visoki desni vanjski, također je debitirao u Ligi prvaka, a posebno ga pamte igrači Ciudad Reala kojima je prije dvije sezone bez većih problema zabijao golove s deset metara.


Tonči Valčić bi trebao biti Golužin prvi izbor na lijevom vanjskom, međutim hrvatski izbornik na pripremama je forsirao Stipu Mandalinića, koji je na Euru u Turskoj proglašen za najboljeg europskog juniora. Inače, vanjski tandem Zagreba, Mandalinić - Stepančić, utrpao je prije tri tjedna slovenskom prvakom Gorenju 16 pogodaka. Utakmica je završila 30:29 za Zagreb.

Tu je i mladi vratar Filip Ivić za kojeg se Mario Kelentrić kune da će postati "hrvatski Omeyer", a kada već uspoređujemo s Francuzima, onda moramo spomenuti i srednjeg vanjskog, Antu Kaleba, čija dominacija u igri neodoljivo podsjeća na onu kakvu pruža Nikola Karabatić.

Tko su Zagrebovi protivnici?

Barcelona

Barca je svoju razornu moć demonstrirala nedavno u španjolskom Superkupu kada je deklasirala Atletico Madrid (za kojeg su igrali Gojun i Balić). Uostalom, što reći za momčad koju predvode - Rutenka, Garcia, Tomas, Raul Entrerrios, Šarić, Šterbik...

Prošle sezone u Ligi prvaka Barca je jednom dobila, a jednom izgubila od Zagreba. Iako na Zagrebovu utakmicu na gostovanju stavljamo prefiks povijesna, budući da su tamo Zagrebaši slavili, ipak treba biti realan i reći da je Barca u tom periodu odavno osigurala prolazak u daljni krug natjecanja.

Što se tiče nacionalnog prvenstva, Katalonci su po 11. put osvojili ASOBAL ligu, a u Ligi prvaka su dogurali samo do četvrtfinala gdje ih je nokautirao danski Kopenhagen (koji je ovog ljeta bankrotirao). Momčad vodi vrhunski stručnjak Xavi Pascual.


Kadetten Schaffhausen

Bit će vrlo zanimljivo vidjeti kako će mladi Marko Mamić reagirati kada Zagreb dođe na gostovanje u Švicarsku. Naime, 201 cm visoki lijevi vanjski razljutio je Golužu odbivši potpisati za Zagreb, te se odlučio nastaviti karijeru u Kadettenu.

Švicarci su prošle sezone u Ligi prvaka dogurali do osmine finala gdje ih je izbacio Atletico Madrid. Inače, Zagreb je s Kadettenom i prošle sezone bio u skupini, a hrvatski prvak je slavio oba puta (27:28, 31:28).

Fuchse Berlin

Njemačka momčad koja je prošle sezone dogurala sve do polufinala uz Barcelonu slovi kao najveći favorit skupine D. Za Nijemce nastupaju i dvojica Hrvata koje Goluža itekako dobro poznaje, a to su Denis Špoljarić i Ivan Ninčević. Najveća im je uzdanica Španjolac Iker Romero, ali i Nijemac Sven-Soren Christophersen koji je prošle sezone bio sedmi najbolji strijelac natjecanja.


Pick Szeged

Uz Veszprem, Szeged je jedan od najvećih i najtrofejnijih klubova u Mađarskoj. Međutim, nisu se iskazali u Ligi prvaka prošle sezone te su ispali kao peta momčad u vrlo jakoj skupini (Kiel, Ademar Leon, Kopenhagen, Montpellier, Partizan). Mađarsku momčad predvodi 22-godišnji desni vanjski Gabor Ancsin koji je redovito trpao u prosjeku sedam do osam komada Montpellieru, Ademar Leonu, Kielu...

Dinamo Minsk

Bjeloruski prvaci ovog su ljeta pojačali momčad te su u svoje redove doveli Crnogorca Vaska Ševaljević, Srbina Dimitrija Pejanovića, Ukrajinca Mykola Stetsyura, dvojicu Rusa Olega Skopintseva i vratara Vladima Bogdanova. Momčad vodi Sergey Bebeshko koji je 1992. osvojio zlato nastupajući za SSSR.

Inače, Dinamo je prije dvije godine debitirao u Ligi prvaka, a koliko su opasni dovoljno govori podatak da su zamalo prošli u eliminacijski dio turnira. U grupi su propisno namučili Valladolid, Čehovske Medvede, Aalborg, Pick Szeged i Kadetten.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.