Velika pobjeda FIBA-e: Klubovi postaju vlasnici ABA lige

Foto: Hina

ONO što se danima i nagađalo, to se i dogodilo. Ojačana i moćna FIBA nadmudrila je i nadjačala ULEB, a konačan ceh je platila ABA liga. Krovna svjetska košarkaška organizacija uspjela je u svom naumu da promjeni vlasničku strukturu ABA lige. Tvrtka Sidro koja upravlja ABA ligom, kako stvari sada stoje, odlazi u povijest, a ligom će upravljati klubovi po uzoru na Euroligu.
 
11 klubova se složilo s novim ustrojem: Budućnost VOLI, Cedevita, Cibona, Crvena zvezda Telekom, Krka, Mega Leks, Metalac Farmakom, MZT Skopje Aerodrom, Union Olimpija, Partizan NIS i Zadar tako da tu stvar možemo smatrati riješenom.
 
Po uzoru na Euroligu klubovi će biti vlasnici
 
Čelnici ABA lige i klubova koji se u njoj natječu održali su sastanak u Beogradu na kojem su dogovorili pokretanje postupaka za promjenu vlasničke i upravljačke strukture regionalne lige.
Klubovi i vodstvo ABA lige dali su si u zadatak da do 5. svibnja izrade prijedlog normativnih akata kojima bi bila omogućena reorganizacija najkvalitetnijeg regionalnog košarkaškog natjecanja.
 
"Dogovorene promjene će za posljedicu imati daljnje unaprjeđenje i modernizaciju ABA lige u pravcu jačanja pozicije klubova kao osnovnih nosilaca aktivnosti u ABA ligi. Nova struktura bit će napravljena po ugledu na Euroligu, odnosno vlasnička i upravljačka struktura bit će u rukama klubova", stoji u priopćenju koje su potpisali vodeći ljudi tvrtke Sidro koja je dosad upravljala ligom i predstavnici 11 od 14 klubova koji su se u ABA ligi natjecali ove sezone.
 
Među potpisnicima nema bosansko-hercegovačkog predstavnika Igokee, bugarskog Levskog i mađarskog Szolnokija.
 
Plan transformacije bit će predstavljen na sljedećem sastanku Skupštine klubova koji mora biti održan najkasnije do 15. svibnja. Sve promjene moraju biti završene i primijenjene do početka sezone 2015/16., odnosno najkasnije do 15. srpnja, za kada je predviđen ždrijeb i formiranje kalendara natjecanja za sljedeću sezonu.
 
Liga mora biti opći interes 
 
Predstavnici klubova su konstatirali da je ABA liga dala veliki doprinos afirmaciji i podizanju kvalitete košarke u regiji, te da liga predstavlja opći interes svih klubova koji su kroz sudjelovanje u njoj ostvarivali pravo sudjelovanja u najznačajnijim europskim natjecanjima, što je postavljeno kao jedan od prioriteta i u sljedećem razdoblju.
 
"Klubovi su uvjereni da će nacionalni Savezi podržati transformaciju ABA lige i tvrtke ABA Sidro d.o.o, kako bi sačuvali regionalno natjecanje koje je u zajedničkom interesu košarke u regiji", zaključuje se u priopćenju.
 
15. srpnja znat ćemo kakav će oblik Liga imati
 
Plan rekonstrukcije će biti predstavljen najkasnije do 15. svibnja, a liga će i službeno biti preoblikovana do 15. srpnja. Novi ustroj možda uključuje i drugu ligu što bi bio najveći dobitak u cijeloj priči.
 
Konkretno, za hrvatske klubove ova promjena ne znači nešto previše. Broj klubova, broj utakmica, razina kvalitete... Gotovo sve će ostati isto.
 
Štoviše, sami klubovi bit će vlasnici lige, što automatski znači da će se i oni truditi pojačati kvalitetu, ako ništa, onda zbog novca koji će biti samo njihov.
 
Jedino će ime lige biti drugačije, no kako je riječ o kozmetičkoj promjeni, to navijače i ljubitelje košarke ne bi trebalo zanimati. 
 
Međutim, ostaje nekoliko nepoznanica, a informacije stižu za sada na kapaljku. U prvom redu, ako su klubovi vlasnici lige, može li se iz nje ispasti? Naravno, svaka liga gubi smisao ako ne postoji mehanizam koji regulira ispadanje, odnosno ulazak u istu.
 
Također, otvoreno je i pitanje plasmana u europska natjecanja, a ono je možda i ključno jer u Europi leži pravi novac.
 
No, kako smo napisali, vjerojatno ćemo u srpnju biti pametniji.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.