Zvijezda NBA lige napala FIFA-u zbog kazne Šimuniću: "Jadno! Napadate Joea, a što je s vašim mitom?"

Foto: Guliver Image/Getty Images

ANDREW BOGUT, NBA košarkaš hrvatskih korijena, napao je FIFA-u koja je kaznila Josipa Šimunića s deset utakmica kazne zbog skandiranja "Za dom spremni" poslije utakmice Hrvatska - Island.

Bogut, prvi pick drafta iz 2005. godine koji je rođen u australskom Melbourneu, na Twitteru je osudio takvu odluku protiv "sunarodnjaka" koji će propustiti oproštajno Svjetsko prvenstvo u Brazilu sljedeće godine.

"Jadno. Deset utakmica suspenzije temeljeno na pretpostavkama", napisao je košarkaš Golden Statea i dodao kako bi krovna svjetska nogometna organizacija trebala obratiti pažnju na svoje ponašanje i korupciju u svojoj organizaciji.

"Kako je s mitom koji dobivate za domaćinstva Svjetskih prvenstava?"

 

Bogut: Ja ne bih uzvikivao "Za dom spremni"

"Taj povik "za dom" Hrvati koriste od 16. stoljeća. Točno je da su ga koristili i fašisti, ali bilo je to izolirano razdoblje. Pa što će sad, ako neka radikalna grupa "kako si" pretvori u svoj službeni slogan, to biti zabranjeno svima?! Kazna nije fer prema Šimuniću. Osjetljivo je, ali ja nemam dvojbe da je to govorio kao ponosan Hrvat koji se plasirao na SP, a ne da diskriminira Srbe, Židove ili nekog drugoga, to je smiješno. Uostalom, onaj nacistički "za dom spremni" ima još 3-4 riječi koje dolaze nakon tih. Iskazao sam Joeu podršku na Twitteru, neki mi govore da je fašist, ali znam povijest i da je to dio hrvatske povijesti. Pa ako ne možeš biti ponosan na povijest svoje domovine, što smiješ?", rekao je Bogut za američki Croatian Sports.

Može li se od njega čuti povik "Za dom spremni"?
 
"Ne, jer znam kako to ide, pogotovo ovdje u SAD-u. Ali ja sam ponosan na hrvatsku krv i uvijek ću biti. Moja obitelj imala je iste probleme kao mnoge hrvatske obitelji u bivšoj Jugoslaviji 60-ih i 70-ih, ali nisu današnji ljudi u Srbiji ili Americi odgovorni. Nije ispravno nekomu kaznom od deset utakmica oduzeti karijeru, trebao bi educirati ljude o tom poviku i što on znači Hrvatima, još od 16. stoljeća. Uostalom, i kad ga prevedeš, svi vide da nema ničega opasnoga", rekao je Bogut i napao i hrvatsku vladu.

"Ne čudi me da je u Hrvatskoj to ispolitizirano kad vidim tko sjedi u hrvatskoj Vladi. No, politika i taj ulazak u EU druga su tema... Razočaran sam pritiskom na Šimunića hrvatske politike, medija... Osjetljiva je stvar, ali povijest je povijest, vrijeme je da se krene naprijed."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.