Akcijski plan protiv huligana: HNS je donio odluku da poštuje vlastite odluke

HNS je donio Akcijski plan za sprječavanje nereda na nogometnim utakmicama. Kap koja je prelila čašu bio je sukob navijača Rijeke i Istre na Grobniku, no situacija je i bez toga zabrinjavajuća, jer prema riječima Zorana Cvrka, "Dinamov nastup u Ligi prvaka ovisi o raspoloženju samo jednog navijača, koji odluči zapaliti baklju i istaknuti nacističku zastavu"

HNS je donio odluku da poštuje vlastite odluke

Neodrživo stanje na huliganskoj sceni potrošilo je najveći dio 8. sjednice IO-a koji je još jednom donio odluku da će poštivati vlastite odluke i pravilnike. Primjerice, za upotrebu pirotehnike i govor mržnje propisan je, nakon upozorenja, prekid utakmice.Na našim stadionima često smo čuli spikere kako mole publiku da prestane s rasističkim povicima, ali u novije vrijeme, nismo vidjeli da suci povlače ekipe sa terena.

"Izvršni odbor HNS-a stanje sigurnosti smatra krajnje lošim i zabrinjavajućim, kako u domaćim natjecanjima, tako i u natjecanjima Fife i Uefe. Zato smo donijeli odluku o organizaciji utakmica prve lige bez gostujuće tribine i bez gostujućih navijača. Ova mjera stupa na snagu u slučaju prvog sljedećeg incidenta i sukoba među navijačkim skupinama za koje postoje pouzdani dokazi", objasnio je Cvrk točku 2 akcijskog plana.

Obveza HNS-a je da prekine utakmicu zbog vala hukanja i pirotehnike

Točka prva odnosi se na uvođenje nulte tolerancije u odnosu na navijačko nasilje te pirotehniku na tribinama, dakle, sve ono što HNS već odavno teoretski zagovara, ali i ne provodi praktično, izuzmemo li kažnjavanje klubova domaćina.

"HNS mora primjenjivati svoje pravilnike. Obveza HNS-a je da prekine utakmicu zbog hukanja ili vrijeđanja po bilo kojoj osnovi. Procedura se zna: nakon prve takve situacije na poziv delegata četvrti sudac stupa u vezu s prvim i klub domaćin upozorava publiku. U slučaju ponavljanja ekipe se povlače s terena, a ako publika ni tada ne popusti, na licu mjesta sastaju se suci, delegati i policija te odlučuju o prekidu utakmice. Ista je stvar i s pirotehnikom. Nakon upozorenja i kratkog prekida, u slučaju da se bakljada nastavi, utakmica se može prekinuti. Ne možemo igrati nogomet dok stadion gori...", jasan je Cvrk.

Na upit kako je moguće da tolika količina pirotehnike svaki put prođe pokraj redarskih službi, HNS-ov povjerenik za sigurnost ističe nužnost suradnje s institucijama - ministarstvima sporta i unutarnjih poslova, na koje se ovaj plan također odnosi.

"Ne treba zaboraviti ni to da kod nas ima zaista majstora u švercanju", dodao je.

Dobit ćemo i časnike za sigurnost, spoteri idu na utakmice reprezentacije

Među ostalim točkama revolucionarnog plana sprječavanja nasilja u nogometu ističemo: edukaciju sudaca u smislu striktnih i jasnih uputa Pravilnika o sigurnosti na utakmicama kada su u pitanju pirotehnika i vrijeđanje igrača i službenih osoba, zatim imenovanje četiri časnika za sigurnost koji će se upućivati na sve utakmice visokog rizika i utakmice Dinama i Hajduka radi dodatnog praćenja ponašanja službenih osoba, a posebno Torcide i BBB-a, na gostovanjima i domaćim utakmicama.

Također,HNS predlaže da se video nadzor osigura na svim stadionima s kapacitetom većim od osam tisuća sjedalica te se donosi odluka o obveznom podizanju privatnih tužbi protiv pojedinaca i udruga navijača radi nadoknade štete u slučajevima kažnjavanja HNS -a i klubova od strane Fife i Uefe. Ovu je odluku IO posebno potctrao.

IO nastavlja i suradnju s MUP-om, te poziva policijske službenike, tzv. spotere na sve gostujuće utakmice reprezentacije, a isto savjetuje Dinamu i Hajduku.

Slučaj Gorica: HNS je legalizirao vlastitu nelegalnu odluku, odgovornih - nema

Na sjednici se razgovaralo i o sastanku HNS-a s Hajdukovim predstavnicima, čiji su zahtjevi za izuzećem određenih sudaca te smjenu povjerenika Peraića odbijeni. Prihvaćena je tek odluka o nužnosti bolje suradnje te implementaciji većeg kadra Hajduka u HNS-u, što mora ići preko županijskog saveza s kojim HNS ne gaji prijateljske odnose, kao što je poznato.

Glavnog tajnika Zorislava Srebrića izrešetali smo pitanjima o licenci Velike Gorice, no nismo dobili spektakularne odgovore. Ukratko, HNS je kroz drugostupanjsku odluku Komisije za žalbe, na koju se Gorica nije žalila, legalizirao nelegalnu odluku IO-a o povlačenju licence. Da se Gorica kojim slučajem žalila na tu odluku, stvari bi bile vraćene na početak, a prvo kolo HNL-a vjerojatno bi bilo odgođeno.

"Nije istina da smo legalizirali nelegalnu odluku, jer je sve išlo prema propisima", odgovorio nam je Srebrić na pitanje zar nitko iz IO-a neće odgovarati jer se poznaju vlastite propise.

Dodajmo da se HNS uspio izboriti za  600 ulaznica za susret u Grčkoj, koja nam je u prvotnoj varijanti, odobrila svega 300 ulaznica, dok je zahtjeva više od tisuću.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.