Amerikanac o Draženu: Taj tip nas je uništavao, mrzio sam ga čuvati

Screenhot: You Tube

U KOŠARKAŠKOM podcastu Club 520 gostovao je Vernon Maxwell (58), nekadašnji bek-šuter koji je proveo 13 godina u NBA ligi. Maxwell je najdublji trag ostavio u Houston Rocketsima, gdje je bio dio ekipe predvođene legendarnim Hakeemom Olajuwonom koja je osvojila dva naslova prvaka 1994. i 1995. godine.

"Petrović nas je uništavao"

Tijekom gostovanja u podcastu Maxwell se dotakao svojih rivala devedesetih i posebno istaknuo legendarnog Dražena Petrovića: "Oh, Petrović... Taj je bio nešto posebno, čovječe. Govorio sam treneru Rudyju Tomjanovichu, tretiraj ga kao što bi tretirao Mikea [Jordana]. Kada Petrović izlazi iz igre, vadi i mene, kada ulazi, ubacuj me. Ne želim da itko drugi čuva tog tipa jer je ubojica, brzo će ući u ritam i onda ga je nemoguće zaustaviti.

Jednu utakmicu u Houstonu Rudy me nije poslušao i Petrović je uništavao moje suigrače, tko god ga je čuvao, sada ih se ne mogu sjetiti, a neću ih ni imenovati. Onda je ubacio mene u igru da ugasim požar, ali nisam mogao. Petrović nas je uništavao i nije ništa govorio, samo je kimao glavom.

Mrzio sam čuvati tog tipa, toliko puta me sjebao, trčao bi oko 3-4 bloka, digao bi se na težak šut i zabio tricu. Da nije poginuo, mislim da bi postigao nešto zaista posebno u NBA ligi. Ljudi ga uspoređuju s Dončićem i tu se slažem, Luka je također ubojica."

Prvak Europe s Cibonom

Dražen Petrović jedan je od najvećih europskih košarkaša ikad, a svoju najbolju partiju u NBA karijeri odigrao je upravo protiv Maxwella i Houstona kada im je ubacio 44 poena.

Njegov put počeo je u rodnom Šibeniku. Već s 18 godina vodio je malu Šibenku do naslova prvaka Jugoslavije hladnokrvno pogodivši dva slobodna bacanja za pobjedu protiv Bosne, ali taj mu je naslov formalno oduzet za zelenim stolom. No nitko mu nije mogao oduzeti titulu s Cibonom 1985.

Iste je godine osvojio i Kup te najvažniji trofej, prvi hrvatski naslov prvaka Europe, postigavši u finalu protiv Real Madrida čak 36 koševa. Na krov Europe s Cibonom se popeo i iduće godine, kad je u finalu protiv Žalgirisa zabio 24, a 1987. ju je odveo do trofeja Kupa pobjednika kupova.

S reprezentacijom je osvojio medalju na svakom natjecanju na kojem se pojavio osim na Europskom prvenstvu 1985. godine. Ima po dvije sa svakog velikog natjecanja na kojem je igrao s Jugoslavijom - olimpijsku broncu 1984. i srebro 1988., svjetsku broncu 1986. i zlato 1990., europsku broncu 1987. i zlato 1989., a 1992. je s Hrvatskom igrao protiv legendarnog Dream Teama i osvojio srebro na Olimpijskim igrama u Barceloni.

Pionir europske košarke u NBA

Jugoslavija je u 80-ima i bez njega bila velesila, ali je pitanje bi li bez njega osvojila sve te medalje i bi li bile takvog sjaja. Ali, kad je Hrvatska u pitanju, tu nema nikakve dvojbe. Njegova generacija iz Barcelone imala je još puno za dati, ali bez njega više nije došla do finala, nego je tri godine zaredom osvajala broncu prije nego što je počela tonuti u nebitnost.

Draženova najveća ostavština europskoj košarci je to što je bio jedan od njenih pionira u NBA ligi. Prije njega, Vlade Divca i Šarunasa Marčiulionisa Europljani su u najjačoj ligi svijeta mogli završiti samo ako su igrali na američkim sveučilištima i prošli barem dio njihovog košarkaškog sustava. 

Nakon teške epizode u Portland Trail Blazersima prešao je u New Jersey Netse i tamo dokazao da Europljanin može biti glavni igrač NBA momčadi. U prvoj punoj sezoni s Netsima imao je prosjek od 20.6, a u drugoj čak 22.3 koša, što mu je donijelo mjesto u trećoj najboljoj petorci NBA lige. Nakon njegove smrti Netsi su broj 3 povukli iz upotrebe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.