Anamaria Govorčinović ušla u polufinale Olimpijskih igara

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

ANAMARIA GOVORČINOVIĆ (28) osvojila je četvrto mjesto u četvrtfinalu u kajaku u disciplini K-1 sprint na 500 metara. Hrvatska olimpijka imala je vrijeme 1:52.92 te se plasirala u polufinale Olimpijskih igara. Prvo mjesto osvojila je Belgijka Lize Broekx (1:49.78), drugo Michelle Russell iz Kanade (1:49.79), a treće Yoana Georgieva iz Bugarske (1:51.74).

Govorčinović je jutros nastupila i u kvalifikacijama, u kojima je ostvarila vrijeme 1:55:51, što joj je bilo dovoljno za četvrto mjesto u njezinoj skupini. Na taj se način nije direktno plasirala u polufinale, već je morala u četvrtfinalnu utrku, a u njoj je izborila ulazak u polufinale, koje će se održati u subotu.

Prva hrvatska olimpijka u kajaku

Sprint kajak je vrsta kanu sprinta koja se održava na mirnoj vodi. Veslač sjedi, okrenut je prema naprijed i koristi veslo s dvije lopatice povlačeći lopaticu kroz vodu s jedne strane na drugu stranu kako bi potjerao čamac naprijed. Kajakaški sprint bio je na svim ljetnim Olimpijskim igrama otkako je debitirao na Ljetnim olimpijskim igrama 1936. godine.

Govorčinović je prva hrvatska kajakaška olimpijka, a ovo su joj druge Olimpijske igre. Na Igrama u Tokiju 2021. godine nastupila je u utrkama u kajaku jednosjedu na 200 i 500 metara, gdje nije uspjela izboriti polufinale. 

Osvajačica je srebrnoga odličja u kajaku jednosjedu na 500 m na Svjetskom prvenstvu u kanadskom Halifaxu, u kolovozu 2022. godine, i srebrne medalje na Europskom prvenstvu u kajaku na mirnim vodama 2021. godine u Poznanu u disciplini K-1 5000 metara.

Članica je Kajak kanu kluba Matija Ljubek iz Zagreba, gdje je započela svoju sportsku karijeru pod stručnim vodstvom trenera Krešimira Domašinovića. Višestruka je prvakinja Hrvatske u različitim disciplinama kajaka na mirnim vodama te redovito dominira na domaćim natjecanjima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.