ANKETA Izaberite prvih 11 Hrvatske za utakmicu sa Španjolskom

Foto: EPA

DOMAĆIN Njemačka i Škotska u petak će otvoriti Europsko prvenstvo. Nogometni spektakl počinje na Allianz Areni u Münchenu, a nastavit će se u subotu, kada hrvatska reprezentacija sa Španjolskom igra svoj prvi susret na Euru u 18 sati na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

Hrvatski stručni stožer za bazu je izabrao gradić Neuruppin, gdje ih prate brojni navijači i gdje izbornik Zlatko Dalić razmišlja o početnoj postavi koju će poslati na Španjolce. Nakon toga će uslijediti utakmice s Albanijom (19. lipnja, 15 sati) i braniteljem naslova Italijom (24. lipnja, 21 sat) u sklopu skupine B.

Svaka reprezentacija na turnir je povela 26 igrača, a vi u nastavku izaberite kojih bi 11 igrača Dalić trebao postaviti u početnu postavu protiv Španjolske, s tim da će gotovo sigurno igrati u formaciji 4-3-3.

Tko bi trebao braniti za Hrvatsku?

Hrvatska će na Euru, poput većine reprezentacija, imati trojicu golmana: Dominika Livakovića, Ivicu Ivušića i Nediljka Labrovića. Livaković je godinama Dalićev neupitni starter s ukupno 54 nastupa te osvojenom broncom na Svjetskom prvenstvu u Kataru i srebrom u prošlogodišnjoj Ligi nacija.

Poziciju drugog i trećeg vratara već dugo imaju Ivušić i Labrović, koji je ovih dana u transferu karijere otišao u Augsburg. Vi od njih trojice izaberite onoga za kojeg mislite da bi trebao biti među vratnicama od prve minute. 

Tko će krenuti u obrani?

U obrambenoj četvorci upitno je hoće li Dalić staviti Joška Gvardiola na poziciju stopera, koja mu je prirodna, ili će igrati na lijevom boku, gdje ga Pep Guardiola koristi u Manchester Cityju. Time bi istisnuo Bornu Sosu iz početnih 11. Ako Gvardiol krene na boku, što je odlično igrao u pobjedi nad Portugalom (2:1) u pripremnoj utakmici, postavlja se pitanje tko će biti stoperi.

Za mjesto središnjeg braniča, uz Gvardiola, konkuriraju Martin Erlić, Josip Šutalo, Domagoj Vida i Marin Pongračić. Spomenimo da je Dalić protiv Portugalaca u generalki pred Euro postavio Šutala i Pongračića, a Gvardiola na lijevi bok. S druge strane, desni bočni bit će Josip Stanišić ili Josip Juranović.

Tko će krenuti u veznom redu?

Luka Modrić će na pragu 39. rođendana kao kapetan još jednom predvoditi Hrvatsku na velikom natjecanju. Očekuje se da će, sada već tradicionalno, uz njega biti Mateo Kovačić i Marcelo Brozović. No za mjesto u "jednom od najboljih veznih redova na svijetu", kako mu tepaju brojni stručnjaci, bori se nekoliko igrača.

Prije svih tu je Lovro Majer, kojeg bi Dalić mogao staviti i na jednu od krilnih pozicija i koji je bio odličan na pripremama, ali i Luka Sučić, kojeg mnogi smatraju jednim od najvećih hrvatskih talenata, čiji je razvoj usporila teška ozljeda koljena iz 2022. godine.

Tko će krenuti u napadu?

Ante Budimir je u sjajnoj prošloj sezoni zabio 18 golova za Osasunu i tako bio među najboljim strijelcima La Lige. No moguće je da će se Dalić odlučiti i za Dinamovog Brunu Petkovića, pa i Hoffenheimovu legendu Andreja Kramarića, kojeg je više puta selio s centralnog napadača na krilo.

Ivan Perišić bio bi siguran na lijevom krilu da se tek prije par mjeseci nije vratio nakon ozljede i operacije koljena. Stoga je upitno je li spreman krenuti od prve minute i tko bi ga mogao zamijeniti. Napadački trojac protiv Portugala činili su Majer, Budimir i Kramarić, s tim da je Dalić u nastavku susreta vratio Majera u sredinu veznog reda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.