ANKETA Rakitićev transfer najveći je u povijesti HNL-a. Ili ipak nije?

Foto: EPA

IVAN RAKITIĆ (36) novi je igrač Hajduka. Bivšem veznjaku Seville, Barcelone i hrvatske reprezentacije, koji je napustio saudijski Al Shabab, splitski klub bit će šesti i vjerojatno posljednji u sjajnoj i trofejnoj karijeri. Ugovor je potpisao na dvije godine. Talijanski stručnjak za transfere Fabrizio Romano naveo je da su za Rakitićev dolazak u Hajduk ključni bili novi trener Gennaro Gattuso, sportski direktor Nikola Kalinić i bivši reprezentativni, sad i novi klupski suigrač Ivan Perišić.

Tako se konačno ostvaruje želja Hajduka i Rakitića stara skoro deset godina, na kojoj od vremena Rakitićeve najveće slave rade njegov kum, poznati splitski ugostitelj Marko Bralić-Keto i igračev prijatelj Mario Milić. Na Poljud je stigao igrač koji je s Barcelonom osvojio po četiri La Lige i Kupa kralja, koji je za nju u finalu Lige prvaka zabio za pobjedu te za jedan od najvećih klubova odigrao čak 310 utakmica. Barcelona ga je uvrstila među svoje legende.

Legenda je i u Sevilli koju je kao kapetan vodio do dva trofeja u Europa ligi. Rakitić je bio biran u idealne momčadi svih tih natjecanja. Prilikom osvajanja svjetskog srebra Hrvatske 2018., Rakitić je bio jedan od najboljih igrača reprezentacije za koju je odigrao 106 utakmica i od koje se oprostio prije pet godina.

Je li Rakitićev dolazak najveći transfer u povijesti HNL-a?

Jako je teško naći primjer da je igrač s takvim CV-om došao u HNL, iako nije u cvijetu mladosti. Štoviše, jedina dva igrača čiji se transferi u povijesti lige s obzirom na igračku kvalitetu i uspjehe mogu usporediti s Rakitićevim su Ivan Perišić i Robert Prosinečki.

Perišić je već godinama jedan od ključnih igrača hrvatske reprezentacije, a ima i zavidnu klupsku karijeru. Igrao je za Roeselare, Club Brugge, Wolfsburg, Borussiju Dortmund, Bayern i Inter. S dva najveća njemačka kluba osvajao je Bundesligu, s Bayernom je bio prvak Europe, a titulu je uzeo i s Interom.

Prosinečki je u ljeto 1997. godine došao u Dinamo iz Seville za tada nevjerojatnu cifru u našim okvirima, oko 2.5 milijuna eura. Prosinečki je tada imao 28 godina i nije bio ozlijeđen, ali je njegov nesportski život već bio uzeo maha te mu je Dinamo bio zadnji klub u karijeri s kojim je zabilježio velike uspjehe.

U zagrebačkom klubu Prosinečki je proveo dvije i pol sezone. U ukupno 75 nastupa dao je 28 golova. S Plavima je osvojio tri prvenstva i jedan Kup, a najveće ostvarenje je to što ga je dvaput kao vođa ekipe uveo u grupnu fazu Lige prvaka, i to prvi put u povijesti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.