Liga Prvaka

ANKETA Vraća se Liga prvaka s dva velika okršaja prvog dana. Tko će u četvrtfinale?

Grafika: Index

VRAĆA se nogometna Liga prvaka. U utorak su na rasporedu prva dva od osam dvoboja osmine finala najprestižnijeg europskog klupskog natjecanja. Prvi susreti odigrat će se kroz sljedeća dva tjedna, nakon čega slijedi tjedan pauze, a potom i odigravanje uzvratnih utakmica. Pročitajte najave parova i glasajte tko će proći u četvrtfinale. 

Barcelona – Paris Saint-Germain (16.2./10.3.)

Odmah prvi dan očekuje nas jedan od najzanimljivijih dvoboja, posebice ako se sjetimo kako je završio njihov zadnji ogled u Ligi prvaka, odigran 2017. godine. Barcelona je tada na svom stadionu pobjedom 6:1 okrenula zaostatak od četiri pogotka iz Pariza. 

Ovaj puta PSG je blagi favorit za prolazak dalje, ali momčadi Mauricija Pochettina nedostajat će Neymar. Bivši igrač Barcelone i jedan od junaka preokreta iz 2017. zbog ozljede aduktora sigurno će propustiti prvu utakmicu osmine finala. Bit će to velik udarac za francuski klub, kojemu ni u domaćem prvenstvu situacija nije bajna. Trenutno su na drugom mjestu, dok bod više ima Lille. Osim Neymarovog, osjetit će se i izostanci Angela di Marije te Juana Bernata koji zbog teže ozljede već dulje vrijeme ne igra.

Barcelona u susret ulazi nakon što je prije tjedana poražena u kupu od Seville, ali su u prvenstvu u posljednjih 12 utakmica zaredali čak deset pobjeda i dva remija. Najviše problema imaju u obrani, s obzirom na to da će nastupati bez Gerarda Piquea, Sergija Roberta i Ronalda Arauja. Osim njih, u prvom susretu neće igrati niti Martin Braithwaite, kao i već dulje vrijeme ozlijeđeni Ansu Fati te Philippe Coutinho.

 

RB Leipzig - Liverpool (16.2./10.3.)

Jedan od zanimljivijih ogleda bit će i onaj između Leipziga i Liverpoola, kojima je ovo prvi put da se susreću.

Liverpool je po kladionicama poprilično velik favorit za prolaz, unatoč dobroj formi Leipziga u Bundesligi. Na drugom su mjestu s četiri boda manje od Bayerna i pet više od trećeplasiranog Frankfurta. Nijemci će zasigurno imati svoje šanse za prolazak, pogotovo jer su im svi glavni igrači spremni za nastup. Od ozlijeđenih možemo izdvojiti Emila Forsberga, Konrada Laimera i novi nogometaš iz Salzburga Dominika Szoboszlaija. 

Situacija je potpuno suprotna u Liverpoolu. Dakako, momčad Jurgen Kloppa igrat će bez Virgila van Dijka, Joea Gomeza, Joela Matipa i Dioga Jote. Za prvu utakmicu, u kojoj će ih Leipzig ugostiti u Budimpešti zbog restrikcija oko putovanja za vrijeme pandemije, neće biti spremni ni lakše ozlijeđeni Fabinho, James Milner i Divock Origi. Klopp će opet muku mučiti s obranom, ali i formom kompletne ekipe koja je u posljednjih 12 utakmica pobijedila tek tri puta. Uz to, zaredali su tri poraza u prvenstvu i prijeti im pad s prve četiri pozicije. 

 

Porto - Juventus (17.2./9.3.)

Među najizraženijim favoritima za prolaz svakako je Pirlov Juventus.

Porto je u slaboj formi. Imaju niz od četiri uzastopna neriješena rezultata i u prvenstvu za prvoplasiranim Sportingom zaostaju sedam bodova, usprkos tome što su odigrali utakmicu više. Nemaju većih problema s ozljedama i gotovo cijela momčad im je na raspolaganju, ali pitanje je hoće li to biti dovoljno protiv Talijana.

Juventus igra jednu od slabijih sezona posljednjih godina, četvrti su u prvenstvu, ali nadaju se da će kvaliteta ipak presuditi u ovom dvoboju. Nedostajat će im veznjaci Aaron Ramsey i Arthur, kao i Juan Cuadrado koji je pokupio lakšu ozljedu u porazu od Napolija ovaj vikend. Upitan za nastup je rekonvalescent Paulo Dybala.

 

Sevilla - Borussia Dortmund (17.2./9.3.)

Zanimljivo bi trebalo biti u dvoboju Seville i dortmundske Borussije.

Sevilla je nanizala devet pobjeda zaredom, a dodatni vjetar u leđa dobili su pobjedom nad Barcelonom u prvoj utakmici polufinala Kupa kralja. Četvrti su u prvenstvu sa sedam bodova više od prvih pratitelja. Za prvu utakmicu s Borussijom upitno je nekoliko važnih igrača: Jesus Navas, Lucas Ocampos, Marcos Acuna i Oscar.

S druge strane, Dortmund je u bitno lošijoj formi. U posljednjih šest utakmica Bundeslige pobijedili su samo jednom te se nalaze na šestom mjestu prvenstvene ljestvice. U momčadi Edina Terzića neće biti ozlijeđenih Axela Witsela, Thomasa Meuniera, Dana-Axela Zagadoua i vratara Romana Burkija.

 

Atletico Madrid - Chelsea (23.2./17.3.)

Drugi tjedan bi također trebao biti otvoren napetim i neizvjesnim dvobojem.

Atletico Diega Simeonea igra odlično te trenutno dominiraju španjolskim prvenstvom. Prvi su sa 17 pobjeda iz 21 odigranog susreta, s pet bodova više i utakmicom manje od drugoplasiranog Reala. Najveći problem trenutno im je koronavirus, zbog kojeg su u izolaciji četiri njihova nogometaša: Joao Felix, Hector Herrera, Thomas Lemar i novopridošlica Moussa Dembele. S obzirom na to da je prva utakmica s Englezima tek idući tjedan, u Madridu se nadaju da će zaražena četvorka tada biti spremna za nastup.

Chelsea se dobro snalazi pod palicom novog trenera Tomasa Tuchela. Nakon remija protiv Wolvesa u njegovoj prvoj utakmici, Plavi su sada u nizu od četiri pobjede. Večeras igraju protiv Newcastlea i imaju priliku popeti se na četvrto mjesto prvenstvene tablice. Važno je napomenuti da nemaju problema s ozljedama te da bi im, kako sada stvari stoje, svi igrači trebali biti na raspolaganju protiv Atletica.

 

Lazio - Bayern (23.2./17.3)

Branitelji naslova svoj put u ovogodišnjoj knockout fazi otvaraju gostovanjem u Rimu.

Lazio je u gužvi na vrhu tablice Serie A prividno izvisio. Tek su na sedmom mjestu, ali za trećem mjestom i gradskim rivalima Romom zaostaju samo tri boda. Nemaju velikih problema s ozljedama te će biti važno da tako i ostane jer će u protivnom teško imati šanse protiv moćnog Bayerna.

Njemački i europski prvaci prošli su tjedan proglašeni i svjetskim prvacima te se slavodobitno vraćaju sa Svjetskog klupskog prvenstva održanog u Kataru. Ondje im se ozlijedio Serge Gnabry, no slično Atleticu, najviše glavobolje zadaje im koronavirus. U izolaciji su Leon Goretzka, Thomas Muller i Javi Martinez. Oni bi se lako mogli vratiti za prvu utakmicu osmine finala, ali neovisno o tome imaju dovoljno širok kadar za nadoknaditi zaražene pa šanse za iznenađenje u ovom susretu nisu velike.

 

Atalanta - Real Madrid (24.2./16.3.)

U Italiji će također gostovati i najuspješniji klub ovog natjecanja, Real Madrid.

Atalanta je prošle sezone bila nadomak polufinala Lige prvaka i ove će godine to pokušati ostvariti. U prvenstvu igraju standardno dobro i trenutno imaju istu sudbinu kao Lazio, samo što se momčad iz Bergama nalazi na šestom mjestu ljestvice. Trenutno im je jedino ozlijeđen Nizozemac Hans Hateboer te će sa zdravom ekipom ići u lov na iznenađenje.

Najsličniju situaciju Liverpoolu i njihovim brojnim ozljedama ima madridski Real. Trenutno su izvan pogona Sergio Ramos, Eden Hazard, Federico Valverde, Marcelo, Rodrygo i Eder Militao. Ipak, i takvi su drugi u španjolskom prvenstvu, s nizom od tri uzastopne pobjede. Neće biti lagan zadatak suprotstaviti se Atalanti s ovako velikim brojem izostanaka, ali kladionice ih i dalje vide kao poprilično uvjerljivog favorita.

 

Borussia Monchengladbach - Manchester City (24.2/16.3.)

Vjerojatno najuvjerljivijeg favorita sačuvali smo za kraj.

Guardiolin City prošli je tjedan pobjedom protiv Swanseaja u FA kupu srušio rekord engleskog nogometa po broju uzastopnih pobjeda u svim natjecanjima. Ova protiv Swanseaja bila je 15. u nizu, a potom su za vikend lako svladali i Mourinhov Tottenham. City igra fenomenalno, a za dvoboj protiv Monchengladbacha mogao bi im se vratiti i Kevin De Bruyne te dodatno povećati šanse za prolazak u četvrtfinale i daljnji pohod na titulu europskog prvaka.

Nijemci ne izgledaju kao momčad koja im može poremetiti taj put. Sedmi su u Bundesligi i piše se da će ih trener Marco Rose na ljeto napustiti i prijeći u redove imenjaka iz Dortmunda. Uz to, jedan od njihovih bitnijih igrača, Švicarac Denis Zakaria, zbog ozljede bi mogao propustiti osminu finala.

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.