Argentinski dani žalosti: Bivša velesila se navikla na neuspjehe, a Messi nije Maradona

OČEKIVANJA cijele nacije pokazala su se preteškima za Messijeva nejaka pleća. Argentina ni na domaćem terenu nije uspjela prekinuti 18 godina dug trofejni post.

Nevjerojatno: Brazil promašio četiri penala i ispao od Paragvaja!

Nepošteno bi bilo reći kako u vrijeme te suše baš ništa nije osvojila: 2005. je postala svjetski U-20 prvak, a tri godine poslije uzela je olimpijsko zlato u Ateni. Oba naslova pod vodstvom malog čarobnjaka.

Međutim, od njega se očekuje da bude Maradona 'mjesto Maradone, a kada se letvica tako postavi, četvrtfinala se ne broje, niti su se ikad smatrala uspjehom u zemlji dvostrukog svjetskog i 14 "karatnog" prvaka Južne Amerike.

"Nije kriv Messi, nego nedostatak njemu dostojne pratnje"


"Što sad?" pita se najprodavaniji list Clarin, uz lajtmotiv svih argentinskih naslova: Kiselo lice Lionela Messija, na kojeg ovaj dnevnik ne da: "Messi je i na Copa Americi pokazao iznimno kvalitetnu igru, ali problem ove reprezentacije je što mu nije pronašla idealne suigrače. I to je problem koji izbornik Batista mora riješiti do početka kvalifikacija za SP u listopadu. Ispred Messija treba biti egzekutor, a iza njega igrači koji će mu omogućiti slobodu" Clarin ističe kako Batista neće biti smijenjen i da će argentinski savez poštovati ugovor usprkos debaklu na domaćem terenu.



"Nedopustivo loši braniči i Tevez koji nije ni sjena igrača iz Cityja"


Sljedeći gorući problemi Argentine su "obrana, koja je radila greške nedopustive za igrače s iskustvom u najvećim europskim klubovima. Naši centralni braniči su suparničkim napadačima prepustili previše toga na ovoj Copi" i Carlos Tevez, koji nije bio ni sjena nezadrživog napadača kojeg svakog tjedna gledamo u Cityju. Nije krio kako je nezadovoljan kao lijeva polušpica i želi biti središnji napadač."

"Taktika se mora odmah promijeniti u 4-2-3-1 koja najviše paše Messiju"

Batista je pokušao s trojicom razarača na sredini (Mascherano-Banega-Cambiasso), ali se od početka vidjelo da to ne štima, jer se s njima nije uspjelo u naumu da se lopta osvoji i zadrži. Iako ni promjena u 4-2-3-1 nije donijela idealnu igru, sve je izgledalo mnogo bolje u toj postavi, gdje Messijeva tehnika najviše dolazi do izražaja na mjestu desne polušpice.

Urugvajski izbornik: Previše ovisite o Messiju

Oscar Washington Tabarez, izbornik Urugvaja, presjekao je argentinske žalopojke o Messiju točnom primjedbom: "Messi je jedan od najvećih u povijesti, ali mi puno radimo. Previše ovisite o njemu.

"Nekadašnji šampioni su se odavno navikli na neuspjehe"



La Nacion piše kako se cijela nacija trese od frustracije, koja ju je zapljusnula nakon još jednog neuspjeha i to ispadanja na penale od vječitog suparnika i susjeda s druge strane River Plate.

"Tresemo se, kao što smo se tresli u Južnoj Africi prošle godine, u Venezueli 2007., u Njemačkoj 2006., Peruu 2004., Japanu i Koreji 2002., Paragvaju 99., Francuskoj 98., Urugvaju 95., Americi 94... Tijekom godina smo se navikli objašnjavati neuspjehe, više ili manje nepravedne, više ili manje neopravdane, ali koji svejedno traju."

"Ispuhani Messi je vodio gledatelja Di Mariju, izgubljenog Aguera i potrošenog Teveza"

La Prensa ističe kako je Messi bio prvo ime argentinske reprezentacije, ali obzirom da je do tog naslova došao igrom u kojoj ga se uopće nije vidjelo u drugom dijelu, to dovoljno govori o ukupnom dojmu koji je ostavila argentinska reprezentacija na utakmici protiv Urugvaja, ali i na cijeloj Copi.

"Trudio se probiti zgusnutu urugvajsku obranu i poslužio je Higuaina milimetarskim pasom za izjednačujući gol, a pogodio je i prvi penal za Argentinu u raspucavanju nakon kraja regularnog dijela. Mora se priznati da se u drugom poluvremenu ispuhao, ali svaki put kada bi lopta došla do njega, Urugvajci su se potpuno povlačili."

Osim njega, Prensa je prolaznu ocjenu dala jedino Fernandu Gagu, defenzivnom veznjaku Reala, koji je "poput Messija, najbolju igru pružio u prvom dijelu. Nažalost, ozlijedio se u prvom produžetku i zamijenio ga je neprimjetni Biglia.



Par centralnih braniča, Nicolas Burdisso i Gabriel Milito, našao se na žestokom udaru argentinskih novinara. Za Rominog Burdissa pišu da je imao velikih problema s visokim loptama, koje su bile jedino oružje urugvajskog napada i daje općenito, puno više dvoboja sa suparnicima izgubio nego što je dobio. Milito je jednostavno bio "groteskan" i također je imao velikih problema s nabačajima i urugvajskim napadačima.

Ostali? "Gledatelj" Di Maria, "Izgubljeni" Aguero, "Potrošeni" Tevez...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.