Baci Dinamo da se igramo: Europski Šerif kojem Dinamo iz Gorice ne može biti ni "zamjenik"

MOLDAVSKI prvak u kojem u skladnom suživotu uživaju pripadnici 13 različitih nacija, prošle je sezone u skupini Europa lige pobijedio Twente, aktualnog nizozemskog prvaka, i ostao neporažen u obje utakmice protiv Steaue.

Treba istaknuti kako je Sheriff imao i prilično težu skupinu od one u kojoj je igrala Jurčićeva momčad (Anderlecht, Ajax, Temišvar), jer u njihovoj grupi bili su Steaua, rivali iz susjedne Rumunjske, moćni Fenerbahče (pet pobjeda u šest utakmica skupine) i Twente, koji će upravo te sezone postati prvak Nizozemske.

Sheriff je u 2. pretkolu Lige prvaka izbacio finski Inter iz Turkua (1:0 i 1:0), u 3. (gdje je Dinamo ispao od Salzburga) prašku Slaviju (0:0 i 1:1), čime je zaslužio razigravanje za Ligu prvaka u kojem ih je Olympiacos pobijedio u obje utakmice (0:2, 0:1).

Ali, za razliku od Dinama koji je ispao stepenicu ranije u kvalifikacijama za LP, Sheriff je izborio izravni ulazak u skupinu Europa lige, dok je Dinamo nakon posrtanja protiv Salzburga morao proći čistilište protiv Heartsa (4:0 i "mala Nova Gorica" na gostujućem uzvratu 0:2).

Sheriff je u prvom kolu skupine gostovao u Bukureštu kod Steaue, a uspjehu odnošenja velikog boda s Ghencee (0:0) sigurno je pridonijelo što su Rumunji bili kažnjeni igranjem pred praznim tribinama zbog toga što su njihovi navijači protiv mađarskog Ujpesta isticali uvredljive poruke.

Drugu utakmicu skupine Moldavci su igrali na njihovoj rasprodanoj (13 tisuća gledatelja) ljepotici, kojom je očaran ostao i predsjednik Fife Sepp Blatter. Fenerbahče je ipak bio prejak, ali slavio je tek 1:0 zgoditkom brazilskog playmakera Alexa.


Treće kolo "ostaje zlatnim slovima ispisano" u povijesti kluba: na domaćem terenu pobijedili su Twente (2:0) zgodicima igrača čija nacionalnost svjedoči o interkontinentalnoj postavi kluba, koje će moći upoznati i zagrebačka publika jer još uvijek igraju za Sheriff: Benjamin Balima, veznjak iz Burkine Faso, i napadač Jymmy Dougllas Franca!

Sljedeća utakmica bila je uzvrat protiv McClarenove momčadi u Enschedeu, gdje je samo minuta dijelila Sheriff od još jednog gostujućeg boda; autogol Tiotea, braniča Nizozemaca, izjednačio je rezultat, ali pred sam kraj Miroslav Stoch svojim drugim golom donosi pobjedu Twenteu.

Naravno da je u pretposljednjem kolu protiv Steaue bio pun stadion koji je proključao kada je sedam minuta prije kraja senegalski napadač Amath Diedhiou donio prednost Sheriffu, ali tri minute prije kraja gol Toje donosi Steaui Pirov bod, dok je ispuštanje pobjede moldavske prvake vjerojatno stajalo "proljeća u Europi".

Posljednje kolo donijelo je još jedan minimalan poraz (0:1) od Fenera u Istanbulu za kraj natjecanja u Europi, ali Sheriff se bez imalo srama može osvrnuti na prvu sezonu na velikoj sceni u klupskoj povijesti; u teškoj skupini imali su jednu pobjedu, dva remija i tri minimalna poraza.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.