POLUFINALE LIGE PRVAKA

BARCA - LIVERPOOL 3:0 Fantastični Messi razbio Liverpool

Foto: Getty Images/Guliver Image

BARCELONA je u prvoj utakmici polufinala Lige prvaka na Nou Campu pobijedila Liverpool 3:0 i napravila velik korak prema finalu, u kojem će igrati s boljim iz susreta Tottenhama i Ajaxa.

Kad ponovno pogledaju ovu utakmicu, Liverpoolovi igrači na čelu s Jürgenom Kloppom neće sami sebi moći objasniti kako su je izgubili. Sat vremena držali su Barcelonu na Nou Campu u šahu, redali su i promašivali prilike i bili bolja momčad. No na kraju su primili tri gola i mogu biti sretni da nisu još toliko.

Barcelona - Liverpool Rezultati uživo

Kako? Odgovor je zapravo vrlo jednostavan. Koliko god bio ubojit i na trenutke savršen, Kloppov Liverpool, čini se, za najtanju moguću nijansu nije još dovoljno dobar da bi se s ovakvim momčadima borio za europsku krunu. Situacija u Premiershipu je prilično drukčija jer će prvi put u povijesti netko biti drugi s jednim porazom i više od 90 bodova. Čisti peh. Ali kad je Liga prvaka u pitanju, tu nešto definitivno nedostaje jer sad više nije slučajno to što je u dvije presudne utakmice zaredom Liverpool zakazao.

Istina, nije bio favorit ni u finalu Lige prvaka protiv Reala, ni u ovom polufinalu protiv Barcelone, ali činjenica jest da nije bio dovoljno dobar. Nitko nije favorit na Nou Campu, no Kloppova momčad se upravo tako postavila. Od prve minute visoko je stisnula domaćine koji su se prvi put u ovoj sezoni našli u takvoj situaciji. Salah i Mane terorizirali su Barcinu zadnju liniju koja je ulazila u pogreške, a istovremeno su Van Dijk i jako dobar Joel Matip potpuno zatvorili Messija i društvo.

Liverpool je bio bolji, držao je loptu, ali nedostajao mu je završni pas kojim bi stvorio zicer. Barcelona to odrađuje zatvorenih očiju. Kod Suarezova gola u 26. minuti nitko nije kardinalno pogriješio, ali je Jordi Alba poslao savršenu lopta iza leđa Liverpoolovih stopera, a lukavi tip poput Luisa Suareza takve lopte uglavnom ne promašuje.

Gol je smirio vidno nervoznu Barcu koja je malo došla k sebi, ali Liverpool nije odustajao od svojeg plana igre. Nastavili su gosti u istom tempu i umalo došli do izjednačenja u 35. minuti kad je Henderson nevjerojatnom loptom proigrao Manea, ali je Senegalac u padu iz prve pucao preko gola. I onda 30 minuta opsade u drugom poluvremenu.

Potpuno nadigrali Barcelonu u nastavku. Do drugog gola...

Ako je stisnuo u prvom dijelu, Liverpool je dodatno nagazio Barcu u nastavku, koja je doslovno disala na škrge. Da nije bilo Marc-Andrea ter Stegena, drukčije bi ova noć završila, ali tu se vraćamo na tezu s početka teksta. Barcelona ima pobjednike, a Liverpool gubitnike. U 47. minuti Wijnaldum je ostavio loptu Milneru koji odlično gađa, ali Ter Stegen fantastično brani. Šest minuta kasnije Salah tuče s ruba kaznenog prostora i svi vide loptu u suprotnom kutu osim Nijemca, koji još jednom velikom paradom odbija u korner.

Barcelona se u tim trenucima branila s desetoricom igrača iza lopte, a u 59. minuti nakon sjajne akcije Salaha i Manea na loptu natrčava Milner, ali puca ravno u Barcina golmana. Nakon tih promašaja bilo je samo pitanje vremena kad će Barcelona zabiti drugi gol i prelomiti utakmicu.

On je došao u 75. minuti. Luis Suarez, koji je u zadnjih desetak minuta dvaput pobjegao gostujućoj obrani, primio je odbijenu loptu i pogodio gredu. Trojica igrača Liverpoola bila su na vrhu peterca, ali nitko nije pazio na Messija koji im se ušuljao iza leđa i pospremio odbijanac u prazan gol. Drugi gol potpuno je presjekao Kloppovu momčad koja se, umjesto da se sabere, zatvori i pokuša doći k sebi, razletjela po terenu u potrazi za golom koji bi je vratio u igru. Takvom visoko podignutom obranom i uz previše prostora između nje i vezne linije, Barca je počela opasno prijetiti, a u 82. minuti Matip je srušio Messija. Do tog trenutka Argentinac je golom od prije par minuta bio na 599 golova za Barcelonu, a jubilarni 600. odlučio je zabiti na spektakularan način.

U rašlje iz slobodnjaka s 25 metara. Tu je svaki komentar apsolutno suvišan. Možda bi Liverpool imao kakvu-takvu šansu na Anfieldu da je u sljedećem napadu realizirao mrtvu šansu. Firmino je pucao iskosa sa sedam, osam metara, a Pique je na gol-crti očistio loptu. Ona je pala na noge Salahu koji ju je samo trebao zakucati u praktički nebranjeni gol, ali je pogodio stativu. Tu se opet vraćamo na tezu s početka teksta.

Liverpool izbjegao katastrofalan poraz

Samo su luda sreća i bezobrazno nonšalantni Ousmane Dembele spasili Liverpool od prave rezultatske katastrofe u sudačkoj nadoknadi. Od najavljenih pet, igralo se sedam minuta u kojima su domaćini triput išli u kontru tri na jedan ili četiri na dva. U 92. minuti Messi, Alba i Suarez su nakon kornera gostiju išli potpuno sami na Van Dijka i Alissona, ali je Suarez zakomplicirao akciju. Tri minute kasnije Dembele, koji je ušao par trenutaka ranije, iz opasne situacije pucao je preko gola, a imao je samog Rakitića, da bi u 97. minuti isti igrač u situaciji jedan na jedan s Alissonom dodao loptu u ruke Liverpoolovu golmanu.

Težak, katastrofalan poraz za Liverpool koji sljedećeg tjedna u uzvratu ima još samo teoretske šanse. Do tada će se vjerojatno znati situacija u Premiershipu jer City ima još jednu težu utakmicu kod kuće protiv Leicestera, a u zadnjem kolu čeka ga Brighton. No najvjerojatnije će se dogoditi da će Liverpool i drugu sezonu zaredom, nakon velikih očekivanja i najava, završiti bez trofeja. A to je situacija za dublju internu analizu na Anfieldu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.