Barcelona: Hansi Flick je naš novi trener

Foto: Profimedia

HANS-DIETER FLICK (59), poznatiji kao Hansi, novi je trener Barcelone. Klub je to objavio samo 12 minuta nakon što je priopćio da Xavi više nije trener. 

Flick već dugo čeka da naslijedi Xavija

Flick je još od siječnja prvi favorit za nasljednika Xavija, koji je tada objavio da odlazi na kraju sezone. To je bio otkrio Christian Falk, novinar Bilda sjajno upućen u njemački nogomet: "Barcelona je obavijestila Hansija da je ozbiljan kandidat da postane njen trener. On želi preuzeti njenu momčad, a u prilog tome govori to što je počeo učiti španjolski jezik."

No Xavi se uskoro predomislio i rekao da ostaje. Ipak, uslijedio je novi obrat. Prije dva tjedna na konferenciji za medije poručio je navijačima da se Barcelona zbog jako teške financijske situacije ne može nositi s Realom i da ova Barca nema veze s onom od prije 20 godina. Predsjednik Joan Laporta na to je poludio i dao mu otkaz. Aktivirao je već dugo spremnu zamjenu.

Prije tri godine bio na korak do Barcelone

Flick je i prije tri godine bio na korak do preuzimanja Barcelone. Tada je videopozivima s Joanom Laportom dogovarao detalje, ali je na kraju odbio ponudu Barce i nije naslijedio Ronalda Koemana, nego je posao dobio Xavi. On je prošle sezone osvojio La Ligu, ali ovu je završio neuspjehom u svim natjecanjima.

Nanio joj je povijesni poraz

Zbog loših rezultata početkom godine objavio je da odlazi na kraju sezone. Sada ga je naslijedio trener koji je s Bayernom prije četiri godine nanio povijesni poraz Barceloni. Za 8:2 u četvrtfinalu Lige prvaka zabio je tada i Ivan Perišić, čime je pridonio najtežem porazu Barcelone u 69 godina i prvoj utakmici Barce u Ligi prvaka u kojoj je primila više od pet golova.

Senzacionalno zamijenio otpuštenog Kovača

Flick ima jako zanimljivu karijeru. Nakon što je osam godina bio pomoćnik Joachimu Lowu u reprezentaciji Njemačke, u ljeto 2019. postao je asistent Niki Kovaču u Bayernu. U jesen iste godine Kovač je dobio otkaz zbog loših rezultata, a Flick ga je naslijedio. To mu je bio prvi samostalni trenerski posao u karijeri na visokoj razini, i to tek u 53. godini. No kasnu priliku senzacionalno je iskoristio.

Do kraja spomenute sezone osvojio je trostruku krunu, a iduće sezone Bundesligu i klupski SP. Ligu prvaka osvojio je bez poraza kao prvi u povijesti te postavio njemački rekord s 23 pobjede zaredom u svim natjecanjima. Flick je nakon sezone i pol u Bayernu otišao s nevjerojatnih 83 posto pobjeda, što je jedan od najuspješnijih skorova u povijesti nogometa, a Bayern je pod njim zabijao 3 gola po utakmici. 

Fenomenalan u Bayernu i katastrofalan u Njemačkoj

No Flick je to sve ostavio kako bi u ljeto 2021. preuzeo reprezentaciju Njemačke. I tamo je krenuo fenomenalno. Postao je tek treći izbornik Elfa bez poraza u prvih deset utakmica. Ali tada je nastupila propast.

Šokirao je ispadanjem već u skupini SP-a 2022., nakon čega je nastavio s očajnim rezultatima. Otpušten je u rujnu prošle godine nakon trećeg poraza u nizu. Njemačku je napustio kao drugi najneuspješniji izbornik u povijesti s obzirom na broj bodova po utakmici (1.72) te kao prvi u povijesti njemačke reprezentacije koji je dobio otkaz na toj funkciji. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.