BBC: Gvardiol je zbog hrvatskog stila igre stalno imao posla. I bio je golem

Foto: EPA-EFE

MLADI, dinamični veznjak pomogao je Maroku da ispiše povijest svjetskih prvenstava ulaskom u polufinale. Hrvatskom je obranom u pohodu među posljednje četiri momčadi u turniru zapovijedao 20-godišnjak s maskom. Argentinac s kojeg još nije otpalo paperje mogao bi se dočepati trofeja nakon nedjeljnog finala protiv Francuske.

Dionice engleskog tinejdžera i dalje rastu, a Nizozemac i Portugalac, obojica u ranim 20-ima, zabili su po tri gola, piše BBC u svom pregledu mladih zvijezda koje su se istaknule u Kataru.

Cody Gakpo (Nizozemska)

Krilni napadač Cody Gakpo postao je prvi Nizozemac koji je postigao gol na svoje prve tri utakmice na Svjetskom prvenstvu. Sa 193 cm i atletskom građom, 23-godišnjak je zabio 13 golova i omogućio 17 asistencija u 24 utakmice za PSV Eindhoven ove sezone, a impresionirao je i na međunarodnoj sceni.

"Cody ima sve što je potrebno da postane zvijezda", rekao je nizozemski izbornik Louis van Gaal, koji je podnio ostavku nakon poraza u četvrtfinalu od Argentine. Kapetan Oranja Virgil van Dijk rekao je da Gakpo, kojeg se povezuje s transferom u Manchester United, može "ići do Mjeseca i natrag", a odšteta mu je otišla u nebo.

Enzo Fernandez (Argentina)

Veznjak Enzo Fernandez nije započeo utakmicu za Argentinu do Svjetskog prvenstva, ali bio je vrlo istaknut u momčadi koju je čarobnjak Lionel Messi odveo do finala. Taj 21-godišnjak zabio je prekrasan gol u drugoj utakmici grupne faze u pobjedi protiv Meksika, ključnom okršaju nakon što ih je Saudijska Arabija zaprepastila na otvaranju.

U polufinalu protiv Hrvatske ni jedan igrač nije oduzeo više lopti od Fernandeza (4), a imao je i najviše dodavanja od Argentinaca uz Messija (62). Prije šest mjeseci kupila ga je Benfica za bagatelu od 8.6 milijuna funti, navodno ima otkupnu klauzulu od 103 milijuna, a zainteresiran je Liverpool.

Azzedine Ounahi (Maroko)

"Bože, odakle je ovaj tip došao? Ugodno me iznenadio njihov broj osam. Ne sjećam se imena, žao mi je..." Marokanski veznjak Azzedine Ounahi bio je relativno nepoznat prije turnira. Španjolski izbornik nije znao tko je, ali neće mu više tako brzo zaboraviti ime.

Taj 22-godišnjak bio je ključni kotačić u povijesnom pohodu afričke momčadi u polufinale. Pomogao je izbaciti momčad Luisa Enriquea u osmini finala - što je rezultiralo njegovim odlaskom s klupe - svojom svestranom energičnom igrom. Protiv prvaka iz 2010. pretrčao je 14.7 kilometara, više nego itko drugi, a nijedan suigrač nije imao više driblinga (3) ili dobio više duela (7) u četvrtfinalnoj pobjedi nad Portugalom.

Ounahi igra za francuskog prvoligaša Angers, ali čeka ga veliki transfer, a Barcelona razmatra da ga dovede već u siječnju. Treba spomenuti i njegova partnera iz vezne linije Sofyana Amrabata, koji je također bio izuzetno impresivan, pa bi Fiorentina mogla slušati ponude za 26-godišnjaka idućeg mjeseca.

Joško Gvardiol (Hrvatska)

Čovjek s maskom. Gvardiol je slomio nos igrajući za svoj RB Leipzig uoči samog Svjetskog prvenstva pa je na teren ušao izgledajući kao Batman. Superherojske izvedbe 20-godišnjaka u srcu obrane pomogle su Hrvatskoj na putu do polufinala, gdje ju je pobijedila Argentina.

Gvardiol je agresivan i pokretljiv stoper, ali elegantan s loptom i s točnim, brzim dodavanjima, pa ga je BBC-jev stručni komentator Pat Nevin opisao kao "Rolls Royce od braniča". Bivši napadač Engleske Alan Shearer dodao je: "Bio je golem na većini utakmica, a uvijek je imao puno posla zbog hrvatskog načina igre. Istaknuo se, bio je hrabar s loptom i jak u duelima."

Veliki Leo Messi ipak ga je izvrtio u polufinalnom porazu od Argentine 3:0. No europski velikani ga oblijeću, a Manchester City, Chelsea, Manchester United i Bayern redom su u iskušenju da naprave transfer od 70 milijuna funti.

Jude Bellingham (Engleska)

"Mislim da će biti najbolji veznjak na svijetu." To je bila procjena Phila Fodena, suigrača Judea Bellinghama na Svjetskom prvenstvu. Možda ste zaboravili da je Bellinghamu tek 19 godina, ali tinejdžerska senzacija ima staru glavu na mladim ramenima.

Pogledajte samo zrelost koju je pokazao dotrčavši do Harryja Kanea nakon promašenog penala protiv Francuske, tješio je kapetana i zagrlio ga. Hoće li on nositi traku Tri lava u budućnosti?

Golom u pobjedi 6:2 nad Iranom na startu veznjak Borussije Dortmund postao je drugi najmlađi strijelac za Englesku na Svjetskom prvenstvu, nakon Michaela Owena 1998. Ali njegova najbolja predstava stigla je u osmini finala protiv Senegala, prikaz virtuoznosti u kojem je postao prvi tinejdžer s asistencijom u nokaut-fazi SP-a još od 1966.

Engleski pohod završio je u idućoj rundi, ali Bellinghamove izvedbe zapalile su interes europskog prvaka Real Madrida i Liverpoola.

Goncalo Ramos (Portugal)

Kakav način za predstaviti se na globalnoj pozornici... Goncalo Ramos imao je nezahvalnu ulogu da popuni mjesto Cristiana Ronalda u početnoj postavi Portugala, koji je u osmini finala protiv Švicarske ostavljen na klupi.

Ali 21-godišnjak je bio spektakularan s hat-trickom i asistencijom u svom prvom startu na Svjetskom prvenstvu, i već ima više golova u nokaut-fazi od bivšeg napadača Manchester Uniteda. Ramos je postao prvi Portugalac s tri gola u nokaut-utakmici SP-a nakon Eusebija 1966., a sada mora loviti rekord portugalske legende od 473 gola za Benficu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.