Beckenbauer priznao da je slao novac FIFA-i, ali kaže da to nije mito

Foto: Getty Inages / Guliver Images

FRANZ BECKENBAUER priznao je kako je 2000. učinio pogrešku kod uplaćivanja novaca nadzornom odboru FIFA-e. Naime, Der Spiegel je još 16.10 pisao kako je Beckenbauer uplatio 6.7 milijuna eura za kupovanje glasova pomoću kojih je Njemačka dobila domaćinstvo SP-a. Njemački nogometni savez je sve optužbe demantirao.

Ipak, kaže kako se ovdje ne radi o kupovanju glasova, ali priznaje da je učinio pogrešku i da je tada FIFA-in prijedlog trebao biti odbijen:

"Kako bismo dobili subvenciju za organizaciju Svjetskog prvenstva, kraj tada uključenih u njemački nogometni savez prošao je prijedlog Fifina financijskog odbora koji je, kada se danas gleda, trebao biti odbijen. Ja, kao predsjednik tadašnjeg organizacijskog odbora, preuzimam odgovornost za napravljenu pogrešku", rekao je Beckenbauer.

Beckenbauer je još prošle godine suspendiran od FIFA-inog Etičkog odbora na 90 dana nakon što je odbio surađivati s Michaelom Garcijom, bivšim američkim odvjetnikom koji je vodio dvogodišnju istragu o korupciji u FIFA-i.

Blatter: Nisam nikada tražio novac od Beckenbauera

Predsjednik FIFA-e, Sepp Blatter, koji je trenutno suspendiran zbog svoje korupcijske afere, kaže kako cijela priča oko Beckenbauera nije istinita:

"Nikad nisam tražio tražio novac od Beckenbauera ili od njemačkog nogometnog saveza. Cijela ta priča je neistina", poručio je Blatter u nedjelju iz Švicarske putem tamošnjih medija.

Nekako je nejasno zbog čega bi jedan nogometni savez prvotno uplaćivao 6.7 milijuna eura, a zatim dobio natrag 150 milijuna za organizaciju prvenstva. Nejasno je po kojim kriterijima je tih šest milijuna osiguralo financijska sredstva FIFA-e.

Njemački nogometni savez je dodao kako u svojoj istrazi nisu pronašli elemente kriminalnih djela oko dobivanja domaćinstva SP-a, ali su istraživali uplatu od 6.7 milijuna Eura FIFA-i za kulturni program i jesu li ti novci bili potrošeni na taj program. 

Der Spiegel dodaje kako je cijeli novac za mito bio još potpomognut novcima izvršnog direktora Adidasa Roberta Louisa-Dreyfusa, koji je preminuo 2009.

2000. se odlučivalo između Njemačke i Južnoafričke Republike o domaćinu Svjetskog prvenstva. Nijemci su ga dobili 2006. godine, a Južnoafrička republika ga je ugostila četiri godine kasnije.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.