Beckham se oprostio od Erikssona: Smijali smo se, plakali i znali smo da se opraštamo

Foto: EPA

PROSLAVLJENI i trofejni švedski nogometni trener Sven-Göran Eriksson preminuo je jučer u 76. godini života. Prije sedam mjeseci otkrio je javnosti da boluje od raka gušterače te da mu je preostalo najviše godinu dana života. Od tada je teško bolesni Eriksson nastojao provesti što više vremena s obitelji i ispuniti si želje koje ranije nije stigao. Jedna od njih je da trenira Liverpool. Redsi su mu ispunili želju i proljetos je na Anfieldu vodio njihove legende protiv legendi Ajaxa.

Zadnje mjesece, a na kraju se ispostavilo dane života, Eriksson je odlučio pokazati pred kamerama u dokumentarcu koji se prošlog tjedna počeo prikazivati na Amazon Primeu. Erikssona u njima vidimo kako smrtno bolestan cijelo vrijeme provodi u Sunneu u rodnoj Švedskoj, gdje se opet povezao sa sinom i kćeri.

"Nisam bio najbolji otac, ali sada provodimo puno vremena zajedno", govori Eriksson, kojeg se u filmu vidi kako sa sinom Johanom i kćeri Linom uživa u jednostavnim aktivnostima - čitanju, kartanju i hrani.

"Krasno jezero za baciti pepeo. Tu se osjećam kao kod kuće"

Eriksson je u filmu pokazivao na jezero Fryken i govorio: "Prekrasno mjesto, djeluje tako smirujuće. Nalazi se ispod planine na kojoj je moj otac odrastao. Ravno naprijed je Thornsby, gdje sam ja odrastao, i Sunne, u kojem sam rođen. Za jezero sam uvijek mislio kako je krasno mjesto za prespavati. U njega se može baciti pepeo. Tu se osjećam kao kod kuće." 

Slavni Šveđanin ovako se osvrnuo na život koji se približio samom kraju: "To nije bio život, nego bajka. Imao sam tako divan, predobar život da sam na kraju morao platiti. Mislim da se svi bojimo smrti i umiranja, ali to su dijelovi života. Morate naučiti prihvatiti to."

Na pitanje kako želi da ga se pamti i što na kraju ima za poručiti onima koji ga gledaju, odgovorio je: "Nadam se da će ljudi reći da sam bio dobar čovjek, ali neće svi to govoriti. Nadam se da ćete me pamtiti kao pozitivnog tipa koji se trudio dati sve od sebe. Nemojte žaliti, smijte se. Hvala vam na svemu. Treneri, igrači, navijači, bilo je fantastično. Pazite na sebe i pazite na svoj život. I živite ga. Zbogom."

Beckham: Hvala ti što si me učinio svojim kapetanom

Od velikog trenera oprostili su se brojni nogometni velikani na koje je imao ogroman utjecaj u karijeri, a jedan od njih je i David Beckham (49). Bivši nogometaš je danas vlasnik američkog kluba Inter Miamija za koji igra Lionel Messi, a Eriksson ga je trenirao kao izbornik engleske reprezentacije od 2001. do 2006. godine. Švedski trener mu je dao kapetansku traku, a na Beckhama je očito jako utjecao.

Prije Erikssonove smrti, Beckham ga je posjetio u Švedskoj te je sada objavio kratki video njihovog susreta uz emotivnu objavu: "Smijali smo se, plakali smo i znali smo da se opraštamo... Svene, hvala ti što si uvijek bio osoba kakva si oduvijek bio, strastven, brižan, miran i pravi gospodin... Zauvijek ću ti biti zahvalan što si me učinio svojim kapetanom, a ja ću zauvijek čuvati ova posljednja sjećanja na ovaj dan s tobom i tvojom obitelji... Hvala, Svene, i na tvojim posljednjim riječima meni: bit će u redu."

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.